Широка лъка се вдигна: Не искаме афганистанци!

Жителите протестират срещу настаняването на двама в селото
9 фев 2017 11:00,
228
Широка лъка се вдигна: Не искаме афганистанци!
Снимка: архив Булфото

Хората в Широка лъка излязоха на протест срещу идването на двама афганистански младежи в селото.

Двете момчета на 16 и 17 години са били настанени в Дома за деца лишени от родителска грижа преди два дни.

Те са били изпратени там от Агенцията за бежанците чрез Дирекция "Социално подпомагане" – Сердика в София.

На събрание снощи жителите на Широка лъка поискаха час по скоро момчетата да бъдат изведени от дома и селото, съобщи БНТ.

Още по темата

Местните са категорични, че младежите нямат място в Широка лъка.

"Моите деца са в пети клас, това означава, че аз по цял ден ще ги мисля как ще отиват на училище, как ще се връщат",  каза Живка Славчева.

Според директора на Основното училище Маруся Бочукова там не може да им се даде адекватна грижа: "Нямаме и постоянно полицейско присъствие в селото".

"Като дойде и сезонът на туризма, никой няма да отиде в такова село, архитектурен резерват, където вече има двама. След няколко дни ще ни изпратят още двайсет и двама", възмути се и Величка Райчева, която живее в селото.

От Социално подпомагане в Смолян обясниха, че става въпрос за непридружени деца, които са в риск и са с мярка полицейска закрила. В Дома в Широка лъка те щели да бъдат по-добре обгрижени отколкото в бежански център.

Местните хора обаче са категорично против.

"Готови сме да стигнем до крайни мерки, ще блокираме пътища, ще уведомим, както е по реда, каквото е нужно, ще направим. Ще трябва да се изведат тези деца", закани се Васил Згуровски.

От кметството вече са подготвили обжалване на заповедите за настаняване на младежите. А местните хора събират подписка и се готвят за гражданско неподчинение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


228
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
166
0
 
5
 
! Отговори
Згуровски преди 7 години
Прости селски фашисти, срам за България
165
4
 
3
 
! Отговори
Таня преди 7 години
Учила съм в музикалното училище в Широка лъка преди 25 години. Прекрасно място и хора. Станаха курбан на глупостта на институциите. Интересно защо трябва в такива малки населени мяста да се изпращат "бежанци". Та там няма персонал, който да се грижи за тях. Тези, които така "ревностно" защитават правата на конкретните 2 "дечица", бих ги попитала - как според вас биха реагирали жителите на кв.Бояна (София) например, ако там започнат да настаняват подобни хора?
164
0
 
0
 
! Отговори
Саси преди 7 години
До гогоМи ходи тогава в Афганистан!!!
163
6
 
2
 
! Отговори
Иван преди 7 години
Браво на Широка-лъка.Там не е стъпвал турски крак и няма да стъпи.
162
2
 
8
 
! Отговори
срамно преди 7 години
Безкрайна българска простория !Просто човек няма думи.
161
6
 
6
 
! Отговори
Knufflekutje преди 7 години
То да е човек та да го приемеш.... Навява ми спомена за една такава морна личност от същата страна .... беше ми съученичка. Подиграваше ми се, че уча и работя... а тя беше новодошла а видиш ли получава двойно повече от мен под фирмата на помощи.
160
13
 
16
 
! Отговори
Велко преди 7 години
Всички сме Широка лъка и със Широка лъка!
159
0
 
2
 
! Отговори
мъка преди 7 години
До до 170...мхъм, и се чудят на запад в кой пансион да ги настанят...да ги пратим дечицата на Тръмп, а, койчо, той тия дни е много гостоприемен, даже гледа филмчето за мигриращата рибка
158
3
 
20
 
! Отговори
Андрешко преди 7 години
Защо българите не искат мюсюлмани?Защото пет века им е дошло до гуша от тях. На времето си те не са стигнали до Западна Европа,но сега ще разберат,вече в Кьолн миналата нова година някои разбраха...
157
13
 
14
 
! Отговори
до 170 преди 7 години
То и в България няма война , но за 20 години избягаха два милиона души ,от такива като в Широка лъка.
156
15
 
14
 
! Отговори
екскурзовод преди 7 години
Като разбраха от твновините за Фашистка Лъка англичани който са на Пампорово група от около 35 човека ,отказаха да посетят въпросното село през уйкенда, ха да ви е честито.
155
12
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тогава ще ви пратим сирийци.
154
2
 
10
 
! Отговори
БТР преди 7 години
Такова и през турско сигурно не е било !
153
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Те са били изпратени там от Агенцията за бежанците"Такаа. В Афганистан има ли официално война? Не. Граница с Афганистан имаме ли? Не. Следва, че Агенцията няма юрисдикция върху тези двамата, ЗАЩОТО НЕ СА БЕЖАНЦИ. Следва, че няма право да ги праща никъде, освен в затвора, като нарушители на границата, камо ли да ги разселва където им падне.
152
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До кирчокирчо, кънчо, койчо, петко, стига оревава орталъка, ами виж там от комитета уредете стотина хиляди билета Стамбул-Виена за март-април, какво ги мъчите дечицата да прескачат огради и да плуват с пояси от остров на остров
151
1
 
32
 
! Отговори
Джон преди 7 години
Афганите са с доказано УВРЕДЕНО ДНК, благодарение на столетия бракове между братовчеди, по-близки и по-далечни роднини. Те нямат място сред нас!!!
150
27
 
5
 
! Отговори
кирчо преди 7 години
Айде пак да го кажем на глас - българите сме добродушен, гостоприемен народ и винаги сме готови да окажем помощ! Е, с малко изключения, като този пример -две деца на 16 и 17 години, виновни само за това, че са родени в Афганистан...
149
3
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Афганистаците са най-долната сбирщина от всички народи в Близкия и Средния Изток. Най-дивите, които още живеят на племена. Основно те правят всички проблеми в Европа. Нормално е хората от Широка лъка да се страхуват. Сега са двама, утре като не протестират ще им пратят сто и двама. Затова, скъпи българи, протестирайте! Опазете децата си, защото на властта не й пука за децата ви. На нея й пука само как ще я възприемат в Брюксел. Независимо дали става въпрос за Плевнелиев или Радев.
148
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Петко ИлиевДа ме информираш Афганистан с коя страна води война, че нещо не се сещам?
147
55
 
13
 
! Отговори
Петко Илиев преди 7 години
Това ли е родопското гостоприемство, за две деца който бягат от войни , срам е е от това село повече никога не посещавайте Широка лъка. Срам ме е от такива българи.