След края на мандата: Плевнелиев – по-търсен от всякога!

"Оставам в България, тук тежа", обяви бившият държавен глава
12 фев 2017 10:01,
291
След края на мандата: Плевнелиев – по-търсен от всякога!
Снимка: архив "Булфото"

След края на мандата си като президент Росен Плевнелиев е по-търсен от чуждестранни лидери отколкото докато е бил държавен глава.

Това признание направи самият той по-малко от месец след като предаде властта на "Дондуков" 2 на наследника си Румен Радев.

Бившият президент цитира съвета на един от предшествениците си към него, Петър Стоянов. Той го предупредил, че часът, в който вече не е президент, променя много неща и телефонът спира да звъни.

Още по темата

При Плевнелиев обаче продължава да звъни. "Звънят ми повече президенти отколкото по време на мандата", каза той пред bTV.

Един от първите световни лидери, които му се обадили, бил президентът на Израел. Той му казал, че за разлика от останалите държави, които са го награждавали докато бил държавен глава, Израел ще го отличи след това.

Следващата седмица Плевнелиев щял да бъде награден като приятел на Израел, отличие, което миналата година получил принца на Монако Албер.

Бившият държавен глава получил обаждане и от президента на Словакия, който поискал на всяка цена Плевнелиев да има ключова реч на еко форум. Обадил му се и президентът на Азарбейджан, както и този на Баку, който го поканил да стане член на световното правителство в сянка.

"Получих не едно предложение за постове. Видях много неща в моя живот, това което разбрах, е че моят успех е в България , тук изградих всичко, тук тежа, тук оставам", коментира бившият президент бъдещите си планове.

Той отново отрече да формира партия, да става член на някоя формация или да се връща в друга.

Плевнелиев отказа да даде оценка на новия служебен премиер Огнян Герджиков с аргумента, че още е прекалено рано за това. Той все пак го поздрави задочно за смелостта да поеме отговорността в този труден момент.

Бившият президент даде да се разбере, че е горд с това, че в екипа му не е имало нито един партиен член.

Единственият бил Цветлин Йовчев, пратен по линия на ГЕРБ, но Плевнелиев го помолил да напусне по време на протестите срещу правителството на Пламен Орешарски, когато двамата имали разногласия.

"Президентът и премиерът трябва да обясняват всяко едно назначение", каза още Плевнелиев.

Той коментира и темата с пътуването на Румен Радев до Брюксел с военния самолет "Спартан" и призна, че не може да разбере мотивите за това. Според Плевнелиев пътуването с по-малкия правителствен самолет "Фалкон" било два пъти по-бързо и многократно по-евтино.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


291
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
13
 
35
 
! Отговори
vmz преди 7 години
За жълти стотинки ставаш родоотстъпник.
10
8
 
34
 
! Отговори
тоя има луд късмет преди 7 години
При военен режим щяха да го потърсят само един път - за последно, както ген.Пиночет Алиенде !!!
9
5
 
27
 
! Отговори
Дядо Мраз преди 7 години
След следните 2 цитата от статията оставам безмълвен -" Обадил му се и президентът на Азарбейджан, както и този на Баку"; Единственият бил Цветлин Йовчев, пратен по линия на ГЕРБ, но Плевнелиев го помолил да напусне по време на протестите срещу правителството на Пламен Орешарски, когато двамата имали разногласия. - А после Йовчев отиде в ДПС, от ГЕРБ та на ДПС. Мислете.
8
14
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Търсят го много също от Заир и Намибия и Гана, но все пак Кения е една по-добра денистация в родното село на Обама може да кръстят и една махала на Плевела.
7
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Исркенно се надявам да е истина, а не поредната герберска грандомания... Аз предполагам, че въпросните лидери не са били наясно, че вече има нов президент в България. Иначе, бих се зарадвал, български политик да е оставил позитивно впечатление - все пак и говори чужди езици *** доста добро ниво, за разлика от сър Тиква, който обяснява на развален български как ги били копали труповете пред чужданци.
6
9
 
20
 
! Отговори
Бранник преди 7 години
Получи ли покана от едно сега свободно евроатлантическо дружество със седалище Горна Баня.
5
14
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
този човек не намери решение на нито един проблем
4
15
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хихихиии,те го гонят през вратата той се подава от прозореца ,хихихиии ПЪЛЕН ***
3
15
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Израел ще го отличи след това."---На някой да не му е ясно!? Господарите му плащат сребърниците след добрата служба.
2
17
 
66
 
! Отговори
Карлуково Нюз преди 7 години
Търсят го да си му платят тридесетте сребърника.
1
15
 
62
 
! Отговори
Mda преди 7 години
Патологичен случай