БСП до ГЕРБ – процент ги дели, но кой ще победи?

Борисов – най-харесван за премиер, управлението му с ПФ одобрявано
204
БСП до ГЕРБ – процент ги дели, но кой ще победи?
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Ако изборите бяха днес 29,7% от избирателите биха дали глас за ГЕРБ, а 28,7 на сто за БСП, сочи проучване на изследователски център "Тренд", направено по поръчка на "24 часа".

Още по темата

Данните засега сочат, че в следващия парламент ще влязат пет сигурни партии.

Привържениците на ГЕРБ и БСП изглеждат по-скоро твърди в намеренията си да отидат до урните на 26 март.

Сигурните участници в следващото Народно събрание към днешна дата освен ГЕРБ и  БСП са и Обединени патриоти, ДПС и новата партия на Веселин Марешки "Воля".

Големите две партии изглеждат с почти изравнена електорална подкрепа, като ГЕРБ все пак запазва минимална преднина пред своя опонент.

31% от всички анкетирани са на мнение, че ГЕРБ ще спечелят предстоящите предсрочни парламентарни избори, докато 27% считат, че победител ще е БСП. Над една трета не могат да преценят.

Почти 10% от запитаните декларират, че ще подкрепят Обединени патриоти, а 9 на сто – ДПС.

Проучването отчита ръст на подкрепата за формацията на Веселин Марешки, достигайки 6,5% от заявилите, че ще гласуват.

Засега под чертата от 4% за влизане в парламента остават Реформаторския блок с 3,4% подкрепа, "Да, България" с 2,3%, "Нова република" и АБВ с по 2%.

По време на провеждането на проучването АБВ и "Движение 21" подписаха споразумение за общо явяване на изборите, което може да окаже известна промяна в електоралните нагласи, уточняват авторите на проучването.

Същото се отнася и за обединението между ДОСТ на Лютви Местан и Народна партия "Свобода и достойнство".

Сред основните политически лидери българите считат, че най-подходящ за министър-председател на България е Бойко Борисов (23%), следван от Корнелия Нинова (19%), Красимир Каракачанов (7%) и Веселин Марешки (5%).
Обединените патриоти се нареждат с ГЕРБ и БСП като най-приемливи участници в следващата власт, докато на дъното в това класиране е ДПС.

За избирателите най-приемлива би била коалиция между  ГЕРБ и Обединени патриоти, която да поеме управлението на страната на изборите.

Като добър вариант се приема и коалиция между ГЕРБ, Патриотите и с партията на Веселин Марешки "Воля".

Близък е и резултатът на евентуално обединение между БСП и патриотите. По-ниски са стойностите на евентуална коалиция между БСП, Патриотите и Марешки.

61% от хората вече са решили за кого ще гласуват, а малко под една четвърт не са.

Малко над половината от българските граждани са оптимистично настроени за бъдещето на България, докато 36% са песимистите.

Най-младите са най-големи оптимисти, докато при хората над 60 години се наблюдава практически паритет между оптимистичните и песимистичните нагласи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


204
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименВие още треперите от Волен Сидеров, още го сънувате и фърляте къчове. А Сидеров си гледа детето и семейстото и плюе не нащастмици като теб.
80
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако трябва да сме честни, не всички са платени. Има и разни млади загубеняци, дето ги филмират, че ако БСП спечели, ще ги уредят със служба в София и те яко се набират на клавиатурата.
79
3
 
4
 
! Отговори
Категоричен преди 7 години
" БСП до ГЕРБ процент ги дели, но кой ще победи "БСП до ГЕРБ - тъй и тъй са се наредели ........ давайте с тачанката!П.П.Дето и да бутнеш все ***!!!!!!!!!!!!!!
78
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Проблемът на България сега е, че остатъчната мрежа на бившата ДС държи БСП будна. България трябва да се изчисти от остатъчната мрежа на бившата ДС, само тогава можеме да се оправимe. Ако не се изчистиме от остатъчната мрежа на бившата ДС никога няма да се оправиме.
77
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До БългаринСамо ,че приютявайки Болен Сидеров те си плюха в лицето. Никога няма да гласувам за *** от Атака ,начело с най-компромитираното политическо лице Сидеров !
76
4
 
15
 
! Отговори
Гробокопач преди 7 години
До АнонименАз не съм платен. А мене никоя цоциологическа агенция, не ме е питала;))) Ще направим БСП победител на предстоящите избори. Тоя 1% го пишете статистическа грешка и сложете 3-4% отгоре за БСП. Толкова ни трябват за да унижим Цветанов и Борисов. И да нанесем второ бързо поражение на ГЕРБ в рамките на 2 месеца.
75
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За БСП гласуват само най-неграмотните и безпросветните. Електоратът на БСП се състои от затъпели орпостачени старчоци.
74
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Проблемът на България е, че комунизмът превърна хората в готованци и мързеливци. Днес при капитализма работливите и кадърните живеем добре, а готованците и мързеливците са бедни и мизерстват.
73
11
 
1
 
! Отговори
Българин преди 7 години
Аз ще гласувам за Красимир Каракачанов, само той е патриот и мисли за народа и ще вдигне заплатите на 2500 лева.
72
10
 
6
 
! Отговори
Дедо преди 7 години
Всичко написано ,ни го казаха и на инструктажа през 1989 г. " Ние,другарки и другари ще ги накълцаме на мноооого партии и партийки,във всяка формация ще има наши хора които ще прокарват нашата линия и нашите идеи. Всички знаем,че ще ни е трудно и понякога ще се наложи и да отстъпим но да не забравяме,че зад нас е Русия,с която помощ ние отново ще стегнем нашите редици и ще застанем начело на нацията. Хъ да Ви е ЧЕСТИТО!!!!!!!!!!
71
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Имайте в предвид че 99% от електората на БСП са възрастни хора които много от тях не знаят какво е това компютър, камо ли да пишат коментари. Всички коментиращи и възхваляващи БСП са платени ***, това е истината
70
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Идва зловеща световна криза, каквато не е имало, много хора ще погинат. Подгответе се за най-лошото, което някога сте виждали.Следващата вълна на суперкризата ще помете институции, хора, фирми, правителства. Бойко не е глупав, по тези етажи на властта имат информация, не случайно предложи неизбираемата Цецка за президент и веднага след това обеща 10 пъти да подаде оставка ако не я изберат.
69
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз ще гласувам за Радан Кънев само той им бръква на БСП,ДПС и Герб в дебелите ,крадливи ***.Тази умраза към него от тези 3 партии защо е? Той ще ги унищожи на мига.Вярвам в това,затова колкото пъти се появят пред медиите най-оплювания е Кънев. Особенно медиите на Пеевски-а както знаете той е представителя на тези три партии,ще се скъсат да го избират и да го пазят и трите партии а той им се отблагодарява като плюе в своите медии тяхният най-голям враг Радан. Прочетете ПИК и БЛИЦ и си отговор
68
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
БСП владеят пропагандата до съвършенство, това ***, разтягане на локуми, след това знаем как завършва всичко, с катастрофа за народа и държавата
67
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като имате предвид, че пишещите тук социалисти са едни от малкото млади хора в партията (баба Гина няма нет), смятайте какви филмари са.
66
9
 
14
 
! Отговори
ДО СТРАНДЖАТА преди 7 години
А ти още ли си вярваш,че маминка Цецка е Президент.Така ще има да се наливаш от яд и след два месеца при коронясването на Премиера Корнелия Нинова.
65
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това ще голям удар за БСП ако спечелят, ще си подсигурят родата до девето коляно, тоя филм сме го гледали многократно
64
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ахахахаххаа, Корнелия - премиер :DТи на колко лютеница си? Ако БСП са във властта, по какъвто и да е начин, пак ще ги изкарват с бели автобуси от НС.
63
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За разлика от ББ, БСП властта без кръв не я връщат, затова внимавайте за кой ще гласувате да не ви трошат главите пак по площадите
62
4
 
8
 
! Отговори
Гробаря преди 7 години
Излизат след 40г.от пустинята евреите и започват да се молят на златет телец... В случая на ***. То и Станишев нямаше да ходи в Брюксел, но отмъкна съпругата на другаря си...