БСП до ГЕРБ – процент ги дели, но кой ще победи?

Борисов – най-харесван за премиер, управлението му с ПФ одобрявано
204
БСП до ГЕРБ – процент ги дели, но кой ще победи?
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Ако изборите бяха днес 29,7% от избирателите биха дали глас за ГЕРБ, а 28,7 на сто за БСП, сочи проучване на изследователски център "Тренд", направено по поръчка на "24 часа".

Още по темата

Данните засега сочат, че в следващия парламент ще влязат пет сигурни партии.

Привържениците на ГЕРБ и БСП изглеждат по-скоро твърди в намеренията си да отидат до урните на 26 март.

Сигурните участници в следващото Народно събрание към днешна дата освен ГЕРБ и  БСП са и Обединени патриоти, ДПС и новата партия на Веселин Марешки "Воля".

Големите две партии изглеждат с почти изравнена електорална подкрепа, като ГЕРБ все пак запазва минимална преднина пред своя опонент.

31% от всички анкетирани са на мнение, че ГЕРБ ще спечелят предстоящите предсрочни парламентарни избори, докато 27% считат, че победител ще е БСП. Над една трета не могат да преценят.

Почти 10% от запитаните декларират, че ще подкрепят Обединени патриоти, а 9 на сто – ДПС.

Проучването отчита ръст на подкрепата за формацията на Веселин Марешки, достигайки 6,5% от заявилите, че ще гласуват.

Засега под чертата от 4% за влизане в парламента остават Реформаторския блок с 3,4% подкрепа, "Да, България" с 2,3%, "Нова република" и АБВ с по 2%.

По време на провеждането на проучването АБВ и "Движение 21" подписаха споразумение за общо явяване на изборите, което може да окаже известна промяна в електоралните нагласи, уточняват авторите на проучването.

Същото се отнася и за обединението между ДОСТ на Лютви Местан и Народна партия "Свобода и достойнство".

Сред основните политически лидери българите считат, че най-подходящ за министър-председател на България е Бойко Борисов (23%), следван от Корнелия Нинова (19%), Красимир Каракачанов (7%) и Веселин Марешки (5%).
Обединените патриоти се нареждат с ГЕРБ и БСП като най-приемливи участници в следващата власт, докато на дъното в това класиране е ДПС.

За избирателите най-приемлива би била коалиция между  ГЕРБ и Обединени патриоти, която да поеме управлението на страната на изборите.

Като добър вариант се приема и коалиция между ГЕРБ, Патриотите и с партията на Веселин Марешки "Воля".

Близък е и резултатът на евентуално обединение между БСП и патриотите. По-ниски са стойностите на евентуална коалиция между БСП, Патриотите и Марешки.

61% от хората вече са решили за кого ще гласуват, а малко под една четвърт не са.

Малко над половината от българските граждани са оптимистично настроени за бъдещето на България, докато 36% са песимистите.

Най-младите са най-големи оптимисти, докато при хората над 60 години се наблюдава практически паритет между оптимистичните и песимистичните нагласи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


204
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
BRAVO DNES>BG VIE STE ISTINSKI KOMUNISTI
20
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
С ПФ може ама друг път и въобще тия коалиции как ги правят, не мога да разбера. По принцип втората партия трябва да е също в управлението като с най-много избиратели и да имат представители я да се коалират 20 малки партии та да гледаме сеир. Демокрация вятър.
19
15
 
12
 
! Отговори
Бохохо преди 7 години
Абе голям смях , къде ги намирате тея дето толкова много ще гласуват за СВИнова и Бесипету , че чак и първи ще ги направите.То бива поръчка , ама чак пък толкова.Изборите ще свършат по следния начин: ГЕРБ - първи , 2/3 място ще си делят Марешки с ***,може би в полза на Марешки , 4ти ще са Патриотите , 5тите ще са онея далавераджии от ДПС-то. Бъдете сигурни,че на БСП резултатите падат стремглаво надолу, заради Радев и служебния кабинет дето избра,толкова зависим от БСП.Йончева е пример !
18
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Борисов бил най-харесван, олелеееее, кой казва това? Кой пише тези глупости? Това е наглост и платена публикация. Има двама - трима които пишат всекидневно тук и възхваляват недоразумението Бирисов. Бългсрия се срина, морално и икономически заради този наглец. Такъв грабеж и такъв упадък никога не е имало. И бедност в комбинация с отчаяние. През турско народа не е бил така унижаван и грабен! И ако някой мисли, че народа ще спи вечно, хората са просто е на предела. Една искра трябва и после......
17
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЕС не иска нито едните, нито другите. Ние също не искаме ни ГЕРБ, ни БСП, а присъди и то яки.
16
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
kak koi DOGAN
15
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
НаглашкиГЕРБ ще загубят катастрофално, особено след днешното спиране на фондове от ЕСНямате идея колко учители разчитат на тия кръжоци, дето сега няма да ги платятХората са работили и сега няма кинтиИ що?Заради някакви алчни мафиози
14
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ееееееех,как ми се иска всичките 20 партии с по 10 депутата. и да ги видя,кой ще държи кокала.
13
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какво значение кой ще победи. Победилия взема плячката. А избирателите винаги са губещите. Така е за нещастие в българия.
12
2
 
15
 
! Отговори
ognyanz преди 7 години
До 3: Да, вече от ЕС се канят да спират някои еврофондове, но вината за това си е на правителаството на ГЕРБ. Те не са си свършили работата.А и докога у нас политика ще се прави в името на еврофондове. До 2020 година еврофондовете спират да ни финансират. Тогава какво, да закриваме държавата? Еврофондовете никога не са били повече от 10% от БНП. Трябва да разчитаме на собствените си сили.
11
13
 
16
 
! Отговори
1 преди 7 години
статия за изява на червените ***. Предпочитам магарешки пред ***!
10
10
 
5
 
! Отговори
Без име преди 7 години
Не знам дали Бойко има алтернатива. Знам, че не съм толкова *** да гласувам за ***.Нинова също е Дявол в овча кожа.
9
20
 
19
 
! Отговори
th преди 7 години
Аз съм за едно управление на БСП, с премиер Нинова, подкрепени от "патриотите" и АБВ+движение 21. Не мисля, че ще цъфнем и вържем, но ББ е на власт от 2009, а скандалите, назначенията, издънките, обидното отношение към обикновения човек, откраднатите пари и целия този геноцид, през последните 7-8г. ми идват в повече.
8
3
 
6
 
! Отговори
Гнус ме е преди 7 години
А партия Възраждане? Единствената родолюбива алтернатива. Не патриоти а родолюбци!
7
2
 
25
 
! Отговори
Dd преди 7 години
Така така не разбрах кой е платил на фирмата да правипроучването. то и за цецка преди това . Цецка та цецка, ама не била цеца бил радев
6
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ГЕРБ и БСП са много далеч от морална победа.
5
1
 
17
 
! Отговори
Чикън преди 7 години
От трън та на глог.Като идете да гласувате не забравяйте, че са навързани като сви*ски черв@ - за когото и да гласувате при тая система, мафията ще си управлява.
4
9
 
18
 
! Отговори
КАК ТАКА СТЕ БЪЛГАРИ преди 7 години
КАК ТАКА СТЕ БЪЛГАРИ,ГЕРБ даде рамо да се регистрира с ДОСТ и искат де се коалират заедно.Оттук се вижда,че не само попите галят Борисов,и диктатора Ердоган гали Б.Борисов и то с партия ДОСТ
3
25
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пред хиперинфлацията, която ни чака ако БСП отново заграби властта ГЕРБ нямат алтернатива. Вече спират еврофондовете по първите европрограми и само две седмици след назначаването на правителството на техния червен президент Радев.
2
14
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Никога повече БКП и ДПС на власт