БСП до ГЕРБ – процент ги дели, но кой ще победи?

Борисов – най-харесван за премиер, управлението му с ПФ одобрявано
204
БСП до ГЕРБ – процент ги дели, но кой ще победи?
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Ако изборите бяха днес 29,7% от избирателите биха дали глас за ГЕРБ, а 28,7 на сто за БСП, сочи проучване на изследователски център "Тренд", направено по поръчка на "24 часа".

Още по темата

Данните засега сочат, че в следващия парламент ще влязат пет сигурни партии.

Привържениците на ГЕРБ и БСП изглеждат по-скоро твърди в намеренията си да отидат до урните на 26 март.

Сигурните участници в следващото Народно събрание към днешна дата освен ГЕРБ и  БСП са и Обединени патриоти, ДПС и новата партия на Веселин Марешки "Воля".

Големите две партии изглеждат с почти изравнена електорална подкрепа, като ГЕРБ все пак запазва минимална преднина пред своя опонент.

31% от всички анкетирани са на мнение, че ГЕРБ ще спечелят предстоящите предсрочни парламентарни избори, докато 27% считат, че победител ще е БСП. Над една трета не могат да преценят.

Почти 10% от запитаните декларират, че ще подкрепят Обединени патриоти, а 9 на сто – ДПС.

Проучването отчита ръст на подкрепата за формацията на Веселин Марешки, достигайки 6,5% от заявилите, че ще гласуват.

Засега под чертата от 4% за влизане в парламента остават Реформаторския блок с 3,4% подкрепа, "Да, България" с 2,3%, "Нова република" и АБВ с по 2%.

По време на провеждането на проучването АБВ и "Движение 21" подписаха споразумение за общо явяване на изборите, което може да окаже известна промяна в електоралните нагласи, уточняват авторите на проучването.

Същото се отнася и за обединението между ДОСТ на Лютви Местан и Народна партия "Свобода и достойнство".

Сред основните политически лидери българите считат, че най-подходящ за министър-председател на България е Бойко Борисов (23%), следван от Корнелия Нинова (19%), Красимир Каракачанов (7%) и Веселин Марешки (5%).
Обединените патриоти се нареждат с ГЕРБ и БСП като най-приемливи участници в следващата власт, докато на дъното в това класиране е ДПС.

За избирателите най-приемлива би била коалиция между  ГЕРБ и Обединени патриоти, която да поеме управлението на страната на изборите.

Като добър вариант се приема и коалиция между ГЕРБ, Патриотите и с партията на Веселин Марешки "Воля".

Близък е и резултатът на евентуално обединение между БСП и патриотите. По-ниски са стойностите на евентуална коалиция между БСП, Патриотите и Марешки.

61% от хората вече са решили за кого ще гласуват, а малко под една четвърт не са.

Малко над половината от българските граждани са оптимистично настроени за бъдещето на България, докато 36% са песимистите.

Най-младите са най-големи оптимисти, докато при хората над 60 години се наблюдава практически паритет между оптимистичните и песимистичните нагласи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


204
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
10
 
13
 
! Отговори
Пророк Унуфри преди 7 години
Тиквун се надява на патериците си - ПФ и Магарешки. Според мен, ГЕРБ ще паднат поне с 2-3% от БСП, ако не се случи нещо, което да промени тотално нещата. Дори при това положение, платените патерички на Тиквун ще му помогнат да се върне в играта. И ще настане такова диво лапане, че България ще бъде оглозгана до кокал за няколко месеца. Ще се краде като за последно.
40
12
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе щом и агенцията на Румяна Бъчварова дава почти равенство,значи БСП бие с поне 5%.
39
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
България няма никакъв шанс с тази политическа класа, тази масонска сбирщина на самозабравила се примитивна форма на разум, потънала в илюзиите на физическата реалност, където всичко което не е създадено от любов и да носи радост предстои да се разпадне, цялата система и икономика ще отиде в ***, особено след мащабните природни бедствия, които предстоят като резултат от свръх интелигентността на човешката цивилизация и ултра мъдрите и чорбаджии, каквито са елитарните общества.
38
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ще се опитам да ида колкото се може по даляче от секцията си.Да го д....
37
17
 
9
 
! Отговори
до 34 ognyanz преди 7 години
Кое е тролското? Кой е извършил терористичния акт в Св.Неделя? Кой е организирал т.нар. Народен съд, а "трудовите" лагери от които е било много вероятно да те изкарат през ноща с камионетката? С повсемесните номенклатурчици, т.нар. Активни борци ... С кое трябва да се гордее БКП/БСП. Кадрите, които подготвиха след 10.11, за да разграбят БГ. Виденовата зима... Орехарски-Доган... Кой НОРМАЛЕН човек би гласувал за такива?!
36
0
 
15
 
! Отговори
ПАРТИЯ = МАФИЯ преди 7 години
Българския народ е в плен на 5-6 мафиотски групировки, наречени партии, с ясно изразени ръководни центъра ! Това не е демокрация да измираш между едни и същи престъпници, които накрая ще направят коалиция в името на "националното" - демек, мафиотското си спасение, и ще продължат грабежа !
35
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мачкай Гришоооо!
34
18
 
2
 
! Отговори
Българина преди 7 години
Най-добре е Марешки да стане премиер, да си нареди министрите и правителството, да дигна заплатите и да свали бензина, да взимаме големи заплати и да точиме ефвин бензин, зашото това е живота, за това живеем ние българите, да се кефием на живота и да си доставяме удоволствия.
33
12
 
4
 
! Отговори
Бесепар преди 7 години
Госпожа Нинова , поздравяваме ви за Томов, Христов , Йончева и Зарков. Защо провалихте шуменската областно организация с това бездарие Иванов. Ако бяхте гласували доверие на проф. Георгиева , Венци Венков или д-р Семков щяхме да имаме не двама а трима депутати. Сега хората са отвратени и няма да гласуват за БСП. Ще гласуват за АБВ и патриотите. Направихте БСП за смях, а имаше такъв, такъв подем и порив в Хората.
32
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
БСП вече е управляваща партия - зам. министрите в служебното правителство са функционери именно на БСП и откровено започнаха да въртят далаверите. Радев е маша в ръцете на Нинова.
31
3
 
0
 
! Отговори
Хм преди 7 години
Не е важно кой кого(ще бие),а кой С кого(ще се коалира)!
30
7
 
22
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 7 години
"Борисов най-харесван за премиер"Е, не ! Българите са клиничен случай ...
29
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В парламента гласовете на ГЕРБ и БСП ще бъдат почти равни. Борбата ще бъде безмилостно жестока, Марешки още от сега трябва да си открие сметка в швейцарска банка, ще има да им продава гласове за милиони.
28
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Трябва наистина един народ да е сляп и мазохист за да избере за ТРЕТИ ПЪТ едни и същи. Ако искате някаква промяна, не спъвайте три пъти на един и същ камък. Хората са го казали:" Ако един път ми излъжеш, вината е твоя.Ако за втори път ме излъжеш, вината вече е моя"Хайде отидете сега и си го изберете за трети път вашият любим Бойко! Няма такъв народ!
27
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Няма значение кой ще е пръв.Ако стане чудо и Бойко и Корнелия си стиснат ръцете в името на България и за нашето бъдеще,цялата пасмина наречена РБ,Радан,и Христо брадата ще организират протест на умните и красивите и ще искат да бутат властта докато не влезнат и те в кюпа.Той Христо има опит в провокациите.100% ще има нови избори след предсрочните.
26
2
 
0
 
! Отговори
ognyanz преди 7 години
До 28: Изглежда не е измрел, щом като доказани *** като теб продължават да слагат с копи/пейст такива коментари.
25
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всичките ни партии са в такова положение, че коалиция би съсипала всички, участващи в нея.
24
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За *** гласуват само заблудените бабички, и хора които обичат беззаконието за да могат да крадат. Нормален, интелигентен човек никога няма да гласува за БКП.
23
4
 
15
 
! Отговори
ВАЖНО! преди 7 години
герб са комунисти
22
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мен ми е много интересно - тоя червен илекторат не измре ли вече, че все има кой да гласува за доказаните терористи и убийци от "столетницата"