Еврокомисията обори ГМО-то на БСП за СЕТА

Няма нищо за хормони в споразумението с Канада, казва Брюксел
16 фев 2017 16:45,
115
Еврокомисията обори ГМО-то на БСП за СЕТА
Снимка: Reuters, архив

Европейската комисия отхвърли категорично съмненията, че търговското споразумение между ЕС и Канада, което беше ратифицирано вчера от Европейския парламент, ще наводни българския пазар с ГМО храни. В споразумението няма никакви разпоредби, свързани с ГМО. Тъй като те отсъстват, важи местното законодателство, заяви високопоставен източник от Комисията.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви в сряда, че СЕТА отваря широко вратите в България за "ГМО, канадско месо и паралелна съдебна система", заради което БСП ще блокира ратификацията й в Народното събрание, ако спечели изборите.

Още по темата

"Нито СЕТА, нито което и да е друго търговско споразумение на ЕС не променя европейското законодателство по отношение на защитата на потребителите или европейските стандарти. Законодателството ни по отношение на ГМО е известно, ограниченията са строги и те ще останат в сила със СЕТА или което и да е друго споразумение", заяви Даниел Росарио, говорител на Европейската комисия за търговията и земеделието.

След влизането в сила на търговското споразумение в ЕС няма да бъде допускан внос на ГМО продукти и семена, чиято употреба е забранена в Общността, а за разрешените ще се прилага същият режим като за отглежданите в ЕС генно-модифицирани храни и семена, заявиха от Европейската комисия.

Държави като България, които забраняват използването и отглеждането на ГМО, ще могат да контролират вносния режим по отношение на Канада, както и преди СЕТА. Същото ще важи и за етикирането на храните - използваните в тях ГМО продукти ще трябва да бъдат указани на етикета.

Европейската комисия отхвърли твърденията на БСП и по отношение на телешкото, гледано с хормони. По данните на Брюксел Канада не внася такова месо в Европа, тъй като цените му са с 20-30% от тези на европейското телешко и говеждо месо и няма желаещи да ги плащат. Канадското свинско пък е само 1% от консумацията на европейския пазар.

Опасенията за приватизиране на публични услуги като водоснабдяване и здравеопазване, за които БСП твърди, че ще бъдат насилствено раздържавени чрез СЕТА, също бяха опровергани.

Според търговското споразумение с Канада държави, които са решили да не приватизират такива услуги, ще могат да запазят ограничителния режим. В тези от тях, където те са либерализирани - властите поемат единствено ангажимент да не дискриминират канадските инвеститори спрямо други чуждестранни и местни компании.

Нищо в споразумението не спира местните власти в европейските държави да променят мнението си и да се откажат от раздържавяването на публичните услуги, ако опитът им се окаже неудачен, увери официален източник от Комисията.

"Ако този политик си държи на думата, то СЕТА ще бъде ратифицирано от България, тъй като в него няма разпоредби за ГМО и за приватизацията на публичните услуги, а канадското телешко присъства само виртуално на европейския пазар", заяви източник от Еврокомисията, който е бил ангажиран с преговорите по СЕТА.

В същото време от Комисията увериха, че дори БСП да блокира ратификацията на СЕТА в Народното събрание, разпоредбите, свързани с отпадането на визовия режим, ще се прилагат, както е договорено - от 1 май за притежателите на канадски и американски визи и от 1 декември - за всички останали български граждани. Тези разпоредби са влезли в сила още през октомври при подписването на СЕТА от страните членки и Канада.

Премиерът на Канада Джъстин Трюдо благодари днес на Европейския парламент за ратификацията на търговското споразумение СЕТА. В реч пред евродепутатите в Страсбург той заяви, че то е в интерес на гражданите, ще подобри начина им на живот и доходите им и ще им осигури работни места. Освен това политическата среда ще стане по-предвидима и по-прозрачна за фирмите.

"Пътят не беше лесен, но беше важно да го направим, защото търговията трябва да работи за хората", каза премиерът. Той даде за пример канадските ботуши, които щели да поевтинеят с 13% в Европа заради отпадането на търговските мита, предвидено чрез СЕТА.

"Най-доброто в отношенията между Европа и Канада тепърва предстои", заяви Трюдо. Той добави, че предвид последните промени в Европа и на американския континент, "целият свят има нужда от силна Европа".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


115
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
12
 
10
 
! Отговори
Наблюдател преди 7 години
До Бай РистоДругарката Нинова обикновено гласува с вдигнати крака на изток.
62
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До luckymanМоже и да е така. За това обаче не са виновни в Канада или Брюксел. Виновен е който подписва от наша страна. От друга страна чета надолу, за Челопеч и Мариците. Колкото и да са неизгодни са по добри от тези мини които се държат от БГ инвеститори, които не плащат ни данъци ни заплати. Западняците поне плащат данъци, плащат заплати и се грижат да няма аварии. За Челопеч който е в час, знае че по татово време беше фалирала и изоставена медна мина. Сега региона печели от това че работи
61
10
 
11
 
! Отговори
Бай Ристо преди 7 години
Ако беше безмитно споразумение с Русия, Нинова щеше да гласува 'за' с две ръце и два крака.
60
1
 
2
 
! Отговори
Евролюб преди 7 години
До Тончо.Е, това какво общо има със СЕТА? Да не би руснаците да са канадци
59
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А тези, които ни натискат и същевременно корумпират, като използват "тоягата и моркова" са света вода ненапита?
58
3
 
5
 
! Отговори
Тончо. преди 7 години
Никой съюз или търговско споразумение не ни е виновно ,виновни са тия който подписват договорите между отделните дружества.
57
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
СЕТА всъщност била за нас манна небесна в пустинята! Ти да видиш! Не ни стигат Мариците, не си взехме поука от Челопеч, от "услугите" с тока и водата, нищо не ни е влязло в главата. Колко пъти ще ви се повтаря, че безплатно е само сиренцето в капана за мишки?
56
1
 
7
 
! Отговори
Тончо. преди 7 години
Арбитража си го има и сега.Точно след арбитраж платихме реакторите на руснаците.
55
1
 
3
 
! Отговори
Тончо. преди 7 години
Gabriel Resources, която държи дял от 80% в Rosia Montana Gold Corporation, подаде през юли искане за международен арбитраж , за да получи обезщетение от Букурещ над закъсненията на своя проект.Никъде не се споменава 8 милиарда евро.Споменава се че са инвестирали до сега 1.5 милиарда долара и точно за това е арбитража за да се реши спора.
54
2
 
4
 
! Отговори
Тончо. преди 7 години
До Росиа МонтанаСлед като 15 години се опитва да изгради златна мина за $ 2 млрд в Румъния, Канада, изброени Габриел ресурси (TSX: GBU) може да се наложи да си направи преоценка на плановете си като селото, където планира да създаде магазин е обявен за обект на исторически интерес.Грантове решения Росия Монтана защита от промишлена дейност, включително добив , предаде АФП .
53
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В последните месеци става нещо много интересно.Русия спря финансирането на АБВ и Атака и насочи всички пари към БСП.Нинова промени тона към ЕС и започна да говори в стил Волен(явно за да заслужи неговия дял). Изявленията и че ЕС е приоритет за БГвече не звучат толко сигурно. При АБВ за да заслужи техния дял Нинова обеща почти дословно това с което Първанов си печелеше руските симпатии (Беляне, Ю. Поток, че даже наддаде с Бургас - Ал). Първанов се оттегли, левия Волен се коалира с десния Симеонов
52
4
 
8
 
! Отговори
Онзи там преди 7 години
При откровена липса на съответната експертиза да коментираш комплексна материя като международни търговски споразумения дето с години са договаряни от стотици високоспециализирани експерти си е върхът на наглостта. Пфу, отврат!!! Който гласува за тези е просто о...ф..н.
51
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аре почна се с пропагандата. Както е писал Евролюб, дали ще се допуснат инвеститорски арбитражи е решение на нашия парламент. Това Нинова би трябвало да го знае. Според мен Нинова опипва почвата как ще реагираме, ако БСП тръгне срещу Европа с идеята на по късен етап да ни изкарат от ЕС.
50
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Най сетне от щаба пуснаха опорните точки. Гледам отпаднало е притеснението за ГМО, но пък се набляга на арбитражите. Интересното е че в България и сега има такива арбитражи, не съм чул Нинова да е против тях. А честно казано всеки който се е сблъсквал със нашата съдебна система, би се доверил на чужд съд а не на нашия. Да не забравяме че в Български съд така и не сме видели осъден български политик, от което става ясно защо Нинова предпочита нашия съд.
49
3
 
4
 
! Отговори
Евролюб преди 7 години
До Росиа МонтанаДобре, но този случай какво общо има със СЕТА? Споразумението още не е влязло в сила. А що се отнася до инвеститорския арбитраж, Народното събрание трябва да реши дали да го пусне или не. Няма нужда да се дават примери от Румъния и да се прехвърля отговорност на Брюксел за нещо, което трябва да решат нашите депутати, българските
48
6
 
5
 
! Отговори
излагане преди 7 години
К.Нинова и БСП изложиха РБългария( аи Станишев....УЖ евродепутат...) Сигурно си казват хората--- сега пък трябва И да им обясняваме.. нали си имат евродепутати социалисти..ТЕ ЗА КАКВО си ПОЛУЧАВАТ ПАРИТЕ ( и то доста///).... само да папкат???Защо не четати да обясняват на съпарийците си- българи....
47
3
 
8
 
! Отговори
политбълха преди 7 години
Тая първо скочи в сините ***,после в царските,а сега в червените!Баси скоковете,баси чудото!
46
14
 
14
 
! Отговори
Росиа Монтана преди 7 години
Канадския концерн Gabriel Resources съди румънска община Росиа Монтана, (3 000 жители), в планината Apuseni в Западна Трансилвания, за "пропуснати ползи". Румънците разбрали това от телевизията. Съди ги частен арбитражен съд, принадлежащ на Световната банка. Никой не знае на какви закони се подчинява този съд. Канадския концерн съди румънската община за 8 милиарда щатски долара. Това ни чака и нас.
45
12
 
16
 
! Отговори
80 процента преди 7 години
80 процента от американските концерни имат филиали в Канада. Ако СЕТА остане в сегашния си вид, американските концерни ще могат да дават под съд на частните арбитражни съдилища, всяка една отделна държава от ЕС, включително и България. С други думи, много американски и канадски фирми ще инвестират и в България, само заради възможността, след това да ни съдят. За "пропуснати ползи". СЕТА е една первертирана система.
44
6
 
18
 
! Отговори
чиста диктатура преди 7 години
Това си е чиста диктатура на корумпираните и декадентни бюрократи в Брюксел! Защо нямаше обществено обсъждане на СЕТА? Защо някакви съмнителни типове от ЕС се срещаха в тъмни стаички с лобиисти от съмнителни канадски картели и се "разбираха"? Защо ЕС рекетираше в гангстерски маниер валонците? Защо темите на преговорите бяха обявени за секретни и дори депутати нямаха достъп до тях? Защо решенията и за България се вземат в Чужбина, в Брюксел, а не в София? Защото някой плаща на политиците ли?