Европредседателството ни - хаос, липса на пари, ремонти циклят

Чиновнически неразбории могат да го провалят
16 фев 2017 07:00, Александър Попов
70
Европредседателството ни - хаос, липса на пари, ремонти циклят
Снимка: НДК

България се готви за европредседателство от 1 януари 2018 г., но има реална опасност да се изложим пред чужденците. Подготовката е пълен хаос, закъсненията са драстични, не е ясно дали ще стигнат парите.

Ключови и сложни ремонти въобще не са започнали, не са решени въпросите със сигурността на делегатите и дори с елементарната логистика - кетъринг, настаняване, транспорт. Причината са бюрокрацията и скандалите между отделните държавни органи. Няма яснота и около бюджета. Това става ясно от отчета за подготовката на събитието към февруари, публикуван на официалната му страница eu2018bg.bg, пише "Сега".

В отчета ясно се казва, че има проблем с комуникацията между отделните институции. Това била една от причините да се бавел ремонтът на НДК. В екипите на министерствата има чести промени и нулева мотивация.

С парите положението също не е по-розово. За периода 2017-2019 г. в централния бюджет са предвидени 150 млн. лв. За 2017 г. парите са 50 млн. лв. За 2018 г. - също. Според отчета това е недостатъчно и се налага спешно одобряване на допълнителни разходи за тази година. Най-големият проблем е със сигурността - не стигат парите за видеонаблюдение, охрана и сигурност на НДК и из града.

Детайлният прочит показва сериозни неуредици. Масово не са спазени сроковете на задачите, които е трябвало да бъдат изпълнени до ноември и декември м.г. Все още няма система за акредитация и регистрация на делегатите. Колебанията са да се купи ли готов софтуер, да се наеме ли, или да се разработи самостоятелно. На 8 февруари се оказало и че кабелната мрежа в НДК не покрива техническите изисквания.

Протоколът на председателството е пълна загадка за организаторите, въпреки че е трябвало да бъде уточнен до ноември миналата година. Няма напредък и по плана за трансфера на делегациите за събитията в България (и той със срок миналия ноември). Понеже отговорността е разделена между НСО, МВР, външното министерство и националния център по председателството - работата не върви.

Още не се знае как ще се осъществява трансферът до ресторантите за вечери - дали центърът следва да осигури автобуси, или вместо това могат да бъдат използвани автомобили на НСО. Липсва решение колко шофьори трябват и кой ще ги наема, подбира, застрахова.

Необходимо е да бъдат осигурени 681 автобуса за 308 дни, за да возят делегации из страната, но и тук няма поръчка. Трябва да се проведат срещи с ръководството на националния превозвач за промяна в графика на полетите от Брюксел до София и обратно, както и за повишаване на качеството им.

Настаняването на делегациите също е трагедия, забавена с 3 месеца. Националният център е направил проучване на най-подходящите хотели за настаняване на участниците. Още обаче не е уточнено каква обществена поръчка ще се обяви.

Кетърингът закъснява с 3 месеца, като само са проведени разговори със специалисти по хранене. Няма примерни менюта, организация, персонал.

В НДК е започнал ремонтът на няколко зали, като са демонтирани подове, тавани и ламперии, махнати са преградни стени и др. Не е финализиран и одобрен работният проект по преустройството на основната сграда на НДК. Не е издадено разрешение за строеж. Не са окончателно готови изискванията по техническото обезпечаване и се очаква, че парите няма да стигнат.

Ремонтът на Дом №2 в Бояна също буксува, защото няма пари за пълния обем от дейности по проекта за основен ремонт. Много дейности там са орязани.

Бул. "България", по който ще минават делегациите към Бояна, ще се сдобие с ново осветление за около 1 млн. лв., но заради дупките по него общината е поискала отпускане на още пари от държавния бюджет.

Осигуряването на безопасни маршрути за делегатите отново извади на дневен ред проблема с неработещите камери на полицията. Тоест ще се разчита само на общината, но и нейното видеонаблюдение е проблематично. Тя има няколко системи, които не са интегрирани помежду си, не разполагат с възможности за разпознаване на номера на коли и нямат аналитични възможности. Очевидно ще трябва нов софтуер, а за това не е предвидена нито стотинка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
България е на 6 място с 14.3/1000Русия е на 10 място с 13.83/1000Реално сме с почти еднакъв death rate.
33
0
 
0
 
! Отговори
anonimen преди 7 години
ионко добро утро като те гледам по нова мислиш ли си или си вярваш250 лева курс питаи си бившите в системата дето ги въртят по сто на ден и тогава приказваи ако ги изгониш тия тогава ще се оправим те изобщо какво правят вътре
32
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 38Ето още един дето нищо не е разбрал.В статията се говори за неща дето трябва да са свършени до Октомври Ноември 2016 и са почнали преди 2г., а не за неща ненаправени през последните 2 месеца.
31
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 36Какво може да се спори бе днес един килограм захранка за риболов българска евтина струва 3лв., а има и една отрова дето ти я продават за сирене дето и тя струва 3лв. та сега не мога да разбера захранката ли е скъпа или сиренето не е сирене.А между другото истинско сирене не съм ял от както почина дядо.
30
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Поредният превод и то не на кого да е, но на предателите от "Дойче Веле" - първи защитници на европростотията и еврохалифата.Това ли е българския информационен сайт - сбирщайн от преводи на нискокачествени, про-ислямски, про-халифатски статии на една изгнила немска медия?
29
4
 
8
 
! Отговори
до жейм бон преди 7 години
Ква кремълска пропаганда ве, ***?! Най-бедната държава в Европа сме и втори по смъртност в света след Лесото. Какво и да кажеш, не важи!
28
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Винаги, когато БСП дойде на валст настъпва хаос и закъснения. Спрените европрограми от Брюксел са пример за това!
27
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До МРЪВКАТи редил ли си се на опашка за банани?
26
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За качеството на храната много може да се спори. За разнообразието й пък изобщо не може и дума да става.
25
7
 
6
 
! Отговори
МРЪВКА преди 7 години
До МРАВКА.... МРАВКА , ПРАВ СИ ЗА КАЧЕСТВОТО НА ХРАНИТЕ ОТ ЕДНО ВРЕМЕ . ВСИЧКО БЕШЕ КОНТРОЛИРАНО , ЗАЩОТО ЖИВЕЕХМЕ В ДИКТАТУРА И НЕ СМЕЕХА ДА СИ ПРАВЯТ ВОЛНОСТИ ПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ , ЗАЩОТО НЕ БЯХА СОБСТВЕНИЦИ НА ФИРМИТЕ . ПЪК И ДРУГАРИТЕ ТРЯБВАШЕ ДА ЯДАТ КАЧЕСТВЕНИ ХРАНИ .КОЛКОТО ДО ЦЕНИТЕ ? СЪЩОТО Е . С 150 ЛВ. ЗАПЛАТА , ЦЕНАТА Е БИЛА 2.80 , СЕГА С 1500 ЛВ . Е 30 ЛВ. НО НА ПАЗАРА ИМА ВСИЧКО , НЕ Е НЕОБХОДИМО ДА ЧАКАШ ДА ДОЙДЕ НОВА ГОДИНА ЗА ДА СИ КУПИШ 2 КИЛА БАНАНИ И 2 КИЛА ПОРТОКАЛИ , НАЛИ ???.
24
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Внимание поради липса на средства и спазване на евродирективи бяха затворени всички лудници в България и луди опасни хора се движат на свобода. В нашия случай има един с раздвоение на личността който си мисли , че е английски шпионин.Не го закачайте може да е опасен.
23
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Можеше да познаеш кой къде работи, като му идеш на гости. СМятай.Имаше един велик фейлетон в Стършел по онова време. За една фамилия, в която всеки разменяше с другите краденото от работа - анцузи, храна и т.н. И един беше много нещастен, щото беше канцеларски работник и можеше да задигне само хартия и ленти за пишеща машина и се чувстваше безполезен :D
22
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А какво ще правиш на село? Преди се е разчитало много на ръчен труд, че и бригади е имало. Сега просто има механизация - един комбайн ти е като фабрика. Една кооперация от шепа хора обработва хиляди декари. Щом като искаш на село - купувай една къща за 5 хиляди лева и действай, кой те спира.
21
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И сега можеш да си купиш хубав домат, стига да искаш.
20
8
 
6
 
! Отговори
Джеймс Бонд преди 7 години
Внимание! MRAWKA (номер 20 тук) е платен комуно-русофилски ***! По почерка и текста ще го познаете! Чуждата пропагандна машина на една ,,приятелска страна,, продължава да ни облъчва и обработва срещу членството ни в ЕС и НАТО!
19
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами *** на село, бе, другарю. *** и раждай деца.
18
3
 
6
 
! Отговори
SS преди 7 години
До Анонимен 22Е що ти сега на това дето го продават през зимата домати ли му викаш, генетично са по близо до някой черупков плод, а и за другото не си прав защото като се разходиш из България във всяко градче , град или село ще срешнеш затворено разбито разрушено училище, училище което преди 27г. се е пукало по шевовете от българчета и да ти кажа лошият живот не води до повишаване на раждаемостта.
17
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До MRAWKAMравешки ти е и акълът, другарю."Великата" ни соц индустрия беше толкова "велика", че Тошо Правеца три пъти фалира България.И трябваше да лиже кремълски седалища за безплатни суровини за да закърпи положенито.Изостаналост, неефективност, кражби, лоша продукция...Ходеха на работта да се наспят, и да си мушнат нещо в чантата на излизане.Можеше да познаеш кой къде работи, като му идеш на гости. СМятай.
16
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До oтCиднейAв$тралияО Синди ти жив ли си бе ?!?!
15
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До MRAWKA 20Много си неграмотен бе другарю . Каква промишленост си имал , фабрики , които произвеждаха ненужна и стара продукция , която се разпределяше в СИВ по задължение. Италианците купуваха стъкло от България и после го хвърляха в морето и оставяха дървените каси . Имахме селско стопанство и нямаше нищо по магазините . Просто сте смешни в носталгията си по миналото . Един въпрос , кога си ял в България целогодишно домати и краставици при бай Тошо -НИКОГА .