Лекари в училище? Нямало смисъл, само давали бележки

Фелдшери и сестри щели да свършат достатъчно работа
Обновена: 26 фев 2017 20:56 | 26 фев 2017 20:46, Камелия Цветанова
27
Лекари в училище? Нямало смисъл, само давали бележки
Снимка: Булфото, архив

Министерството на здравеопазването не обмисля да връща лекарите в училищата. Това каза служебният министър на здравеопазването д-р Илко Семерджиев пред бТВ във връзка с трагичния инцидент, при който 11-годишно момиче почина в столично училище.

"Не може да въдворите някого някъде. Обикновено в училище има здрави деца, един лекар се деквалифицира там, стои и дава медицински бележки", аргументира се д-р Семерджиев.

"Ето защо, като видяхме, че няма желаещи лекари да работят там, решихме, че фелдшери и сестри ще бъдат приети добре и ще могат да оказват известна медицинска помощ. Където има 800 деца, сестрите са на пълен работен ден", обясни той.


27
Още от
Напиши коментар Коментари
24
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Колко учители имате автомобили?Имате курс по БЧК ,тска че не виждам проблем дс оказвате първа долекарска помощ.Лесно е .С по-вече практика ще заместите липсващите лекари.Е няма да имате 3 месеца ваканции....и други екстри ,но ще сте полезни за себе си и близките ви хора и Нвма да давате луди пари на тия търговци и други .... .
23
1
 
0
 
! Отговори
лекар преди 11 месеца
Прочетох коментарите и единствената разумна идея е на 22.
22
0
 
0
 
! Отговори
до 19 преди 11 месеца
Знам, че предпочиташ по-млади, но те ще са там да окажат помощ в такива моменти, не да си правиш мохабет с тях!
21
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Не ви трябват лекари в училищата, пък и аз като лекар никога не бих започнал работа в училище, просто защото бих умрял от скука и бих се деквалифицирал от бездействие. 99% от работата на училищния лекар се припокрива от общопрактикуващите лекари, а случаи като конкретната трагедия е най-вероятно един училищен лекар да не види никога през "славната" си кариера.Пък и да види, лекарските му умения ще са така атрофирали от бездействието, че е най-вероятно да се провали.
20
9
 
11
 
! Отговори
НИЕ преди 11 месеца
Медицинските работници в училище се превръщат в търтеи.Няма нужда от тях,а от това обажданията за деца да са приоритетни за спешната помощ и в училище да има обучени лица с парамедически умения!Това е реалистичното решение!
19
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
А какво пречи лекар от болница да дава по някое дневно дежурство в месеца не в болницата, а в самото училище. В по-големите градове е възможно. За по-малките и командировъчни да им плащат.
18
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Няма смисъл и от учители в училище с тая наредба на Мон за агресивните деца, които винаги имали право.
Само бодигардове назначавайте във всеки клас.
Умни и опитни- да " вадят езиците" на децата, когато се нуждаят от спешна операция.
17
0
 
13
 
! Отговори
до 6 преди 11 месеца
"...коли за стотици хиляди и ще строи палати?"
Бг лекар ли кара тия скъпи коли и живее в палати- с 400€ заплата?
16
1
 
8
 
! Отговори
до7 преди 11 месеца
"Назначавайте млади пенсионери"
И колко млади? На 71 годишна възраст?
15
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Откъде фелдшери?
Самият Семерджиев закри тази специалност, докато беше министър при Костов
14
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Ех, да имаше по един лекар във всяко училище... В момента лекари няма дори за Пирогов, осъзнайте се... Има професии, които ще бъдат търсени и удовлетворяващи винаги. Жалко че не и добре платени, у нас.
13
1
 
24
 
! Отговори
Поканен от Меркел преди 11 месеца
Истината,която министъра не смее да каже в прав текст пред медиите,е че просто няма лекари.Няма за градовете,няма за селата,за големите,малките болници,за бърза помощ,спешно отделение и т.н.От къде да преварят да има и за училищата,като всички що-годе свестни бягат в чужбина?Конкретно за медицината,всички,които познавам от випуска ми с такова образование са пръснати от Лондон до Виена,тук остана само един,който едвам избута дентална медицина.Тепърва идва страшно десетилетие,пригответе се.
12
5
 
21
 
! Отговори
(-_-) преди 11 месеца
Напротив, точно един лекар в училище ще спре всякакви фалшиви бележки, а ако се наложи ще окаже качествена медицинска помощ, ама това нашето отдавна вече не може да се нарече държава :(
11
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Българските лекари (повечето с купени дипломи) са толкова необходими колкото и депутатите в Анти-Народното ни събрание.
10
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
За съжаление, тези дни особено, разбрахме че България не се грижи за децата ни. Как иска да остават тук. Много, ама много жалко., пародия на държава, на управление и на всичко!
9
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
То и от министри и депутати нямаме нужда!!!
Още повече след такива изцепки като тази!
Да, лекар трябва да има и да!, агресивните и проблемни деца да бъдат изключвани!
8
4
 
13
 
! Отговори
Батко преди 11 месеца
Лекарите не работят без пари. Като почнете да им осигурявате необходимото заплащане, тогава всяка болница може да я направите поликлиника. Комунизъм няма вече, падна когато Горбачов дойде на власт и каза че не може да издържа всички. Единственият виновник за този случей са невинното момче и нищо "неподозиращите" му родители.
7
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Махнете ненормалните деца агресори,предимно отрочета на мутри и силиконки от училищата и няма да има нужда от болница и психиатрия вътре в училище.Аман вече - във всеки клас има по един такъв от който са пропищели всички.
6
6
 
16
 
! Отговори
айде пак извинения преди 11 месеца
Назначавайте млади пенсионери като ви е страх че ще се деквалифицират!
5
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Естествено,че няма смисъл.Ако работят в школото кой ще краде от здравната каса?Кой ще краде от болния и беден български народ,за да си купува коли за стотици хиляди и ще строи палати???? Ааааа не така,ще си носят дечурлигата апове,бърз курс за първа помощ и всеки да се спасява....