Костов с нов призив: Промяна на данъчната система!

Според експремиера сегашната данъчна философия е изгодна за партиите
1 мар 2017 13:00, Екип на Bloomberg
108
Костов с нов призив: Промяна на данъчната система!
Снимка: Facebook

Нужна е прозорливост при разработването на нов модел и философия за данъчно-осигурителната система в България. Това каза Иван Костов от Център за анализ и управление на рисковете, министър-председател на България (1997 - 2001), в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Костов повдигна дебата за необходимостта от промяна на философията на данъчно-осигурителната система в България и смята, че сегашният вариант, последно променен през 2008, по никакъв начин не изпълнява фискалните цели.

Бившият премиер лансира тази теза няколко дни след като призова България да излезе от валутния борд и да влезе в еврозоната.

"Данъчно-осигурителната система в България не гарантира бюджетни приходи, които са достатъчни, за да може публичните институции да изпълняват всички поети от държавата задължения и да покрива разходите. Съществува елементът на недофинансиране, включително недофинансиране на реформите, които би трябвало да се направят в тези сектори, които се нуждаят от реформа", каза вчера бившият премиер.

Втората причина, каза още Костов, е, че "в никаква степен не може да се твърди, че тази система е спомогнала за макроикономическата стабилност, която е една от основните фискални цели".

"Фискалната система по никакъв начин не облекчи влизането на България в кризата и не скъси периода на излизане от кризата, на депресията. Нещо дори по-лошо - България е една от шестте страни, които са специално наблюдавани от Европейския съюз, заради макроикономически дисбаланси. Тоест, може да се счита, че и тази фискална цел не се достига", смята Костов.

Според него има и други фискални цели, които не се постигат.

"Като да се даде шанс на всеки и борбата за благосъстояние, релокация на богатства - това е цел, която категорично не се постига, защото България през 2008-2009 има шест страни с по-дълбоко неравенство, а през 2015 има само една страна зад себе си с по-високо неравенство", каза още Костов.

Той припомни, че рискът от социално изключване и бедност в България също е най-висок. "Така че и тази цел не се постига. Не се постигат и други фискални цели", каза експремиерът.

Според него трябва да се направи истински дебат, в който с аргументи да се срещнат представителите на различни идеологии, за да се стигне до консенсус на експертите. Той обаче смята, че все още сме далече от експертния консенсус, който да стане основа за надграждане на политически консенсус.

"Данъчната система, изградена 2004 – 2008 година, е изгодна за много от политическите партии, защото е създадена от тях. Тя е изградена от сегашния политически елит, но е много по-добре да се работи данъчна реформа по време на възход, а не по време на криза. Защото, като дойде кризата, тогава ще се види, че реформа е нужна, но ще е много по-трудно да се направи“, каза още Костов.

Какъв е икономическият контекст, който налага да се преразгледа данъчно-осигурителната система в България и каква е връзката с развитието на експортния потенциал на България? Защо настоящата данъчно-осигурителна система в България подпомага субсидирането на износа на евтин труд? Контрапродуктивна ли е осигурителната ни система? 

Повече можете да видите на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


108
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
1
 
1
 
! Отговори
Ники преди 7 години
Този защо не е в затвора - за корупция в особено огромни размери?
88
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Костов беще млъкналСега се окуражи от Нинова и почнаха да му дават трибунаТой ли ще е новия шеф на бсп
87
1
 
4
 
! Отговори
ОСМАН преди 7 години
ЕЕЕЕ ИВАНЕ СТИГА БЕ .КАЖИ СИ НАКРАЯ.ПЪРВО ИСКАШ КРАЙ НА ВАЛУТНИЯ БОРД .ПОСЛЕ РЕМОНТ НА ДАНЪЧНАТА СИСТЕМА.НАКРАЯ ЩЕ ИСКАШ ДА ОСВОВЕШ НАНОВО КТБ.И ДА СЪБУДИШ БАЙ ТОШО ЗА ДА ПРЕПОДАВАШ КОМУНИЗЪМ ОТНОВО В УНИВЕРСИТЕТА.САМО ДА ТИ КАЖА.И ТАТАРА СВЪРШИ И БУРГУДЖИЯТА.СКОРО ЩЕ СТЕ ИСТОРИЯ И ДВАМАТА.......
86
1
 
4
 
! Отговори
Alf преди 7 години
Вчера едни си говореха в рейса,че взимал проценти от Челопеч за златото ни
85
0
 
2
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 7 години
Прод . на 92 Макар че имаше безброй други грешки, и по негово време се разрушиха много системи, работили с десетилетия успешно.Но, като цяло, стремеже е -Беден и поставен на колене народ, работещ за жълти стотинки на някой тарикат, мутра, или политическо детенце, сложено за лице на "чист" бизнес.Народ, без съпротивителни сили,виждащбъдещето си извън собствената си държава, и съветващ децата си възможно по-бързо да емигрират, ако имат възможност.До там ни докараха, а имахме всичко необходимо.
84
1
 
1
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 7 години
Прод. на 91. Изтеглил и няколко от будните си съученици, при него, в Германия, и с този "високотехнологичен, почти колкото в IT сектора " продукт, просперират, и издържат няколко семейства. Товае направил ауслендър в Германия, банков кредит, облуегчения, съдействие от общината, за развитие на малкия бизнес. Както у нас, нали? Този на снимката, и другите, без Царя, унищожиха до крак почти легалния малък бизнес, който бе на светло, и плащаше по нещо на държавата.Царя даже го стимулираше, макар че
83
0
 
3
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 7 години
Вчера чух една история, която много добре описва стратегията за страната ни, която имаха този, и другите ,преди и след него.Един около 60 годишен мъж, ми разказва, че сина му преди години, завършил техникум по керамика, в Троян.Специалист по изработване на разни битови глинени съдове, троянска шарка, глазура, и тем подобни.Искал да отвори фирма в нашия край-не му дали кредит, нямал какво да заложи.Емигрира в Германия, на 2-рата година-банков кредит, облегчения, и сега-просперираща малка фирма.
82
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мястото на Костов е в затвора , макар че заслужава съдбата на Чаушеско.Продаде страната ни за жълти стотинки и постави началото на нечувана корупция.
81
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Kонан унищожителя-3та серия.в главната роля-човека от Сливен.
80
1
 
5
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 7 години
Проблемът не е данъчната система, а липсата на конкурентноспособна индустрия, селско стопанство, образователна система, която е основа на горните две.Нима в Германия са малки данъците? Но имат от къде да ги взимат, а ние-можем да вземем на босия цървулите, за да ги дадем на другия бос...А кой разпродаваше индустрията ни по 2 за лев? Нужно бе само да се модернизира, държавата все още имаше някакви резерви тогава, научни, човешки, ако щете-финансови.Днес берем плодовете,които той посади .
79
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Само у нас може да се случи, човек учил болшевишка икономика и история на БКП и КПСС да обяснява и дава идеи за развитие на капитализма. Сигурно завряният зет се мисли за по-успял от Тръмп и ако някой път се види с него сигурно би тръгнал да ми дава съвети!
78
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Индийския сериал продължава.
77
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Както винаги Костов е прав, няма как да имаме социална държава при 10% данък. Но ако не му вярвате, продължавайте да опитвате, провалът е гарантиран
76
3
 
8
 
! Отговори
хахахахах преди 7 години
Абе тоя лаборант какво взе да се изказва напоследък?!?! Добре беше млъкнал по едно време. Да не са му спрели някое кртанче? И така да е, бай Цветан ще прати колет от Белград :-)))
75
4
 
10
 
! Отговори
Armagedon преди 7 години
И сега пак , дайте да дадете другари. ами дай пък този път ти бе другарю Костов.Да не би да нямаш?
74
5
 
15
 
! Отговори
късата памет преди 7 години
Костов е престъпник. Разби СДС и оттогава дясното в БГ още не може да се оправи. Тоя уби надеждите на цяло поколение, че тая държава ще се оправи. След подема който имаше страната от правителството на Софиянски тоя уби всичко. Продаде Балкан на професионален измамник за един долар. Продаде Нефтохим на Лукоил и им опрости не помня колко милиона данъци.На Лукоил им хареса и от тогава до ден днешен са внесли 0 лева корпоративен данък. Радан е тръгнал по неговия път. И Нинова е негово протеже.
73
2
 
6
 
! Отговори
Armagedon преди 7 години
Защо не напише за дебелите *** и метресите им в"народните"мерцедеси?Защо не попита калко ще му струва още на данъкоиплатеца,оградата по българо-турската граница.Колко от вас занят че Р.Турция построи за една година железобетонна ограда четири пъти по дълга и един път и половина по висока ограда по гранизцата си със Сирия,за два пъти по-малко парио,хем с асвалтова алея покрай нея. Като Китайска стена да бяха я строили нашите политически корифеии щеше да е в пъти по-евтина ако не се краде .
72
2
 
3
 
! Отговори
Щирлиц преди 7 години
Много айдуци,упс,приватизатори де.Пък България още я има,напук на всички антибългаристи.
71
4
 
12
 
! Отговори
Armagedon преди 7 години
Бил "ГОЛЯМ". Уж голям пък е съвсем незабелижим сред големите икономикси.То си ни личи и по държавичката ни , клетата.Нали е и негова заслугата за хала ни днес.
70
5
 
4
 
! Отговори
Armagedon преди 7 години
До антрацитИ това ще е малко,та ако ще и до живот да го настанят съобразно закона там.аз си мисля че ако има АД никога да не излезне от там щеш по справедлиово,защото след неговата Приватизация,много хора си отидоха от белият свят.