Костов с нов призив: Промяна на данъчната система!

Според експремиера сегашната данъчна философия е изгодна за партиите
1 мар 2017 13:00, Екип на Bloomberg
108
Костов с нов призив: Промяна на данъчната система!
Снимка: Facebook

Нужна е прозорливост при разработването на нов модел и философия за данъчно-осигурителната система в България. Това каза Иван Костов от Център за анализ и управление на рисковете, министър-председател на България (1997 - 2001), в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Костов повдигна дебата за необходимостта от промяна на философията на данъчно-осигурителната система в България и смята, че сегашният вариант, последно променен през 2008, по никакъв начин не изпълнява фискалните цели.

Бившият премиер лансира тази теза няколко дни след като призова България да излезе от валутния борд и да влезе в еврозоната.

"Данъчно-осигурителната система в България не гарантира бюджетни приходи, които са достатъчни, за да може публичните институции да изпълняват всички поети от държавата задължения и да покрива разходите. Съществува елементът на недофинансиране, включително недофинансиране на реформите, които би трябвало да се направят в тези сектори, които се нуждаят от реформа", каза вчера бившият премиер.

Втората причина, каза още Костов, е, че "в никаква степен не може да се твърди, че тази система е спомогнала за макроикономическата стабилност, която е една от основните фискални цели".

"Фискалната система по никакъв начин не облекчи влизането на България в кризата и не скъси периода на излизане от кризата, на депресията. Нещо дори по-лошо - България е една от шестте страни, които са специално наблюдавани от Европейския съюз, заради макроикономически дисбаланси. Тоест, може да се счита, че и тази фискална цел не се достига", смята Костов.

Според него има и други фискални цели, които не се постигат.

"Като да се даде шанс на всеки и борбата за благосъстояние, релокация на богатства - това е цел, която категорично не се постига, защото България през 2008-2009 има шест страни с по-дълбоко неравенство, а през 2015 има само една страна зад себе си с по-високо неравенство", каза още Костов.

Той припомни, че рискът от социално изключване и бедност в България също е най-висок. "Така че и тази цел не се постига. Не се постигат и други фискални цели", каза експремиерът.

Според него трябва да се направи истински дебат, в който с аргументи да се срещнат представителите на различни идеологии, за да се стигне до консенсус на експертите. Той обаче смята, че все още сме далече от експертния консенсус, който да стане основа за надграждане на политически консенсус.

"Данъчната система, изградена 2004 – 2008 година, е изгодна за много от политическите партии, защото е създадена от тях. Тя е изградена от сегашния политически елит, но е много по-добре да се работи данъчна реформа по време на възход, а не по време на криза. Защото, като дойде кризата, тогава ще се види, че реформа е нужна, но ще е много по-трудно да се направи“, каза още Костов.

Какъв е икономическият контекст, който налага да се преразгледа данъчно-осигурителната система в България и каква е връзката с развитието на експортния потенциал на България? Защо настоящата данъчно-осигурителна система в България подпомага субсидирането на износа на евтин труд? Контрапродуктивна ли е осигурителната ни система? 

Повече можете да видите на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


108
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
4
 
6
 
! Отговори
преди 7 години
До прав еТака е хитрушо, да взимаме кредити, да взимаме пари и после да не ги връщаме. На теб ако ти вземат 100 лева ще си ги искаш ли после? Не е проблема взетия кредит, а това че 75 % от хората не знаят какво да правят с тях. И се получава положението - изпити и изядени пари, пък после защо ме гонят..
8
7
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Костов ако ти каже добро утро, по-добре да погледнеш къде е слънцето.
7
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Приведените зетьове да се облагат двойно, без това отиват наготово и си пестят парите в банки, които фалират. Този денонощно мисли как да си легализира парите, то не бяха консултантски услуги, сега данъчна реформа! Да ти говори един, който една тухла не е сложил, а направо се е настанил в чуждия дом е смешно! Пазете го покрай изборите, че все тогава го обират!
6
8
 
8
 
! Отговори
др.Сталин преди 7 години
Скоро като въведен новите петилетки и планово стопанство ще обърнем внимание и на данъчните ставки . Но засега нещата са политически ..........26 март -нов 9 септ. Важна е коалицията ,която да ви осигури мира за договора в Европа. Скоро ще се срещнем с др.Тръмп и ще се разберем .Дотогава мислете как да сформирате нов ОФ и далеч от Костовистите.За тях Народен съд и лустрация.Никой фашага повече в парламент и университет.
5
10
 
23
 
! Отговори
прав е преди 7 години
Никой не говори за истината - бомбата, която цъка в баМковата сфера с планината от практически неизплащаеми дългови. И в дъното на това са БСП и ДПС, които 2005 г приеха закона за ЧСИ - съвременната инквизиция! И тръгнала Мая Общата сега да имитира дейност, когато тя беше банковото острие, прокарало секирата - чл.417Долно, лъжливо , фалшиво племе са БСП
4
4
 
22
 
! Отговори
онбашията преди 7 години
най-десния от десните по-ляв от серго
3
6
 
37
 
! Отговори
ПАК ЛИ ТИ преди 7 години
По време на война оцеляват около 50% от производствените мощности на победената държава /заводи, фабрики и предприятия/. По време на криминалния Преход оцеляха само 7%! Оказа се, че тази власт е ПО-ГОЛЯМ ВРАГ от воюваща с нас държава! Тази власт ни докара Третата национална катастрофа!
2
3
 
25
 
! Отговори
прав е преди 7 години
Прав е Костов за дисбалансите и социалното изключване. И това се дължи на баМковата система, която чрез платените си депутати не позволява да се приеме з-на за личен фалит (какъвто само у нас няма), хората да могат "да затворят врата" и да влязат отново в живота. БаМките трябва да са наясно, че сами трябва да си сърбат попарата, която надробиха с умишленото раздаване (в буквалният смисъл) на физически и практически НЕизплащаеми кредити и ипотеки, докарвайки хората до фалит.
1
6
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Командирът-лаборант лаборатори нещо.