По пътя на Македония: С ДПС – новите националисти в България

Според Института "Иван Хаджийски" БСП и ГЕРБ нямат план за след изборите
1 мар 2017 18:00,
110
По пътя на Македония: С ДПС – новите националисти в България
Снимка: архив Булфото

С ДПС и ДОСТ на своя територия България може да последва примера на съседна Македония – с двете й албански партии.

Това предупреждение се чете в редовния анализ на Института "Иван Хаджийски". В дискусиите по него са участвали проф. Петър-Емил Митев, Андрей Райчев, Кънчо Стойчев, Борис Попиванов, Първан Симеонов и Пламен Владимиров.

България става Македония? ДПС стават националисти?, е един от акцентите в документа.

Според анализаторите ДПС е изправено пред предизвикателството да доказва своя монопол в етнонационалните среди. Коалицията на ДОСТ с НПСД пък била ясен сигнал, че тече мобилизация на средите, които са близки до Ердоганова Турция.

"В този смисъл въпросът не може да се свежда до проценти на едни избори, а има далеч по-сложни и тревожни измерения, за които българското общество сякаш още не си дава сметка. А примерът е съвсем близък: с двете "албански" партии в съседна Македония и с фактическата подялба на тази страна", се казва в анализа.

Според наблюдателите силно критикуваният "трансфер" на националиста Слави Бинев в ДПС е определен знак, че ДПС търси "националната" идентификация. "А слоганът им за изборите: "Да спасим България" е повече от красноречив в тази посока", пишат от "Иван Хаджийски".

От Института анализират, че БСП и ГЕРБ нямат план за след изборите.

"Не виждаме нито модела "Борисов 1" (Отмъстителя), нито на "Борисов 2" (Обединителя), нито някакъв нов образ. "Борисов 3" е сякаш оставен за след изборите, в зависимост от резултата и създалата се парламентарна конфигурация", смятат анализаторите.

Според тях се създава впечатлението, че и БСП няма план какво ще прави след 26 март, че всичките ѝ сили са хвърлени към изборна победа, а за последиците ще се мисли по-нататък.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


110
Още по темата: ДПСБСПинститутГЕРБ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Мата ХариДоган беше с кГБ, а сега е с ЦРУ както и Борисов.
20
8
 
14
 
! Отговори
Ханко Брат преди 7 години
България не може да бъде повече руска лаборатория за Социални експерименти. Руснаците си надробиха попарата, да си я сърбат. Чужда сметка няма да плащаме пак. Дали сме им писменост, религия, култура = държавност. Сега да ни върнат заграбеното с лихвите и да кажат Благодаря. россия няма да Иляди........
19
9
 
19
 
! Отговори
Икономист дипломант преди 7 години
Знаете ли, че всички официални закони от Цариград са били печатани и на Български на кирилица.Днес разглеждах Търговския закон от 1866г. двуезично издание на Османски(някви йероглифи добре, че Ататюрк ги сменил) и Български отпечатано в Русчук-Русе 1866г.Взаимстван е от Австия и е бил в сила дълго след освобождението.Мисълта ми е за какво им е на робите търговски закон на кирилица
18
5
 
17
 
! Отговори
Мата Хари преди 7 години
Мисля че не ни е известна и половината от истината. Нищо чудно Доган да е бил агент от КГБ. Дори верните им кучета в ДС, не са знаели кои са агентите на КГБ в България по време на комунизма, какво остава пък сега.
17
3
 
17
 
! Отговори
Bg. преди 7 години
Всички на бесилото
16
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Герб и БСП са едно и също нещо а именно слуги на олигарсите и мафията! Ако пак ги изберете се сърдете на себе си. Ще бъдете пак болни бедни и нещастни.
15
10
 
14
 
! Отговори
Кузнецов преди 7 години
Ей този Доган успя да заблуди стадото че е проруски настроен. Редовите турци не обичат Русия, каквато и политика да води техния лидер, а и той просто се застрахова от евентално разрастване на конфликта между Русия и Турция. На руснаците пък въобще грам не им пука за депесето.
14
4
 
22
 
! Отговори
Мдаа преди 7 години
Боже опази ако ДПС и БСП ще спасяват България....открай време почти всички в ДПС са работели за ДС...имаха си твърд електорат в лицето на турците, но сега е застрашен от ДОСТ и обърнаха патриотичната палачинка. Тези доносници са работели и преди и сега за чужди или лични интереси, но не и за България. Знаковите имена там - Доган и Пеевски говорят красноречиво.
13
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ДО11 РУСНАЦИТЕ НЕ НИ ИЗОСТАВИХА , А ИМ БЯХА СЛАБИ КОНЕТЕ ДА .НИ ТРЪПНАТ КЪМ ТЯХ. ЕК+ЕС+НАТО НИ СПАСИХА. Сега от москва се чува ръмженетоТАКА ЩЕ СТАНЕ С УКРАЙНА, И ГРУЗИЯ.
12
3
 
12
 
! Отговори
По - точно преди 7 години
До АгджатаЗа още по - кьоравите:ДПС - Русия - КГБ - Мултигруп - АТАКА
11
6
 
25
 
! Отговори
Е преди 7 години
ДОСТ няма да влезе в парламента, но трябва да се внимава, проводници са на опасната за България неосманистка политика на Ердоган. Дано поне отнемат от резултата на Дпс. Самият факт, че позволихме да има две етнически партии е повече от тревожен! Но до македонски сценарий няма да се стигне тук, това е сигурно. Нито ще има втори официален език, нито каквото и да друго!
10
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Колеги не си мислете, че всеки турчин подкрепя ДПС или ДОСТ, познавам, които са гласували и за други...но това е истина, че пък другите бяха ГЕРБ или АБВ. Не можеш все пак да очаквате да гласуват за расистите АТАКА или ВМРО.
9
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До художниканикой не седи зад марешки - да знаеш, както си копал, орал и събирал от закуски, и хоп ... бизнес завъртял
8
15
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
СПЯЩИТЕ РУСКИ КЛЕТКИ СЕ РАЗДВИЖИХА БСП, ДПС, АТАКА, ВМРО
7
3
 
15
 
! Отговори
Агджата преди 7 години
До художникаЩе стане :)))))))) като Барека. Марешки е един търгаш, който ако не влезе в парламента ще влезе в затвора.
6
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
дпс националисти ?! хахаха ...просто битка за пари и власт, без значение как изглежда от страни. М-у другото дпс доста добре се сработва с гербавите и печели от 1/3 до 1/2 от европроектите свързани със строителство...
5
13
 
16
 
! Отговори
художника преди 7 години
Обичам да се информирам, и знаете ли какво се набива в очи? Единствения политик с трудов стаж е Марешки. Единствения човек, който влиза в политиката със собствени пари е ...Марешки. Всички други влизат "голи", за да излязат "облечени". Не искам повече "ПУРКОВЦИ" и мисля да гласувам за "Марката" па к,вото стане се ще е по-добре от до сега.Щом умее да управлява парите си, ще умее да управлява и страната- Така мисля Аз !!!
4
2
 
19
 
! Отговори
Агджата преди 7 години
Басии института :))))))))) Кьорав да си пак ще видиш:ДПС - Русия - КГБ - МултигрупДОСТ - Турция - МИТ - Бизнескръг в БГ
3
13
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Има хора на които им е разказавано от техните пара прах баби и дядовци,Пенчо време на турското присъствие са живели далеч по добре от сега,но всички си мълчат заради"Историята"с робството.
2
2
 
22
 
! Отговори
Българина преди 7 години
Предлагам хорта които разрешиха с подписа си или мълчашиво съгласие да се регистрират тези клетки на цру и мит да бъдат публично о ени, все още и двамата са живи, единия се пробва за трети път да ни мачка