По пътя на Македония: С ДПС – новите националисти в България

Според Института "Иван Хаджийски" БСП и ГЕРБ нямат план за след изборите
1 мар 2017 18:00,
110
По пътя на Македония: С ДПС – новите националисти в България
Снимка: архив Булфото

С ДПС и ДОСТ на своя територия България може да последва примера на съседна Македония – с двете й албански партии.

Това предупреждение се чете в редовния анализ на Института "Иван Хаджийски". В дискусиите по него са участвали проф. Петър-Емил Митев, Андрей Райчев, Кънчо Стойчев, Борис Попиванов, Първан Симеонов и Пламен Владимиров.

България става Македония? ДПС стават националисти?, е един от акцентите в документа.

Според анализаторите ДПС е изправено пред предизвикателството да доказва своя монопол в етнонационалните среди. Коалицията на ДОСТ с НПСД пък била ясен сигнал, че тече мобилизация на средите, които са близки до Ердоганова Турция.

"В този смисъл въпросът не може да се свежда до проценти на едни избори, а има далеч по-сложни и тревожни измерения, за които българското общество сякаш още не си дава сметка. А примерът е съвсем близък: с двете "албански" партии в съседна Македония и с фактическата подялба на тази страна", се казва в анализа.

Според наблюдателите силно критикуваният "трансфер" на националиста Слави Бинев в ДПС е определен знак, че ДПС търси "националната" идентификация. "А слоганът им за изборите: "Да спасим България" е повече от красноречив в тази посока", пишат от "Иван Хаджийски".

От Института анализират, че БСП и ГЕРБ нямат план за след изборите.

"Не виждаме нито модела "Борисов 1" (Отмъстителя), нито на "Борисов 2" (Обединителя), нито някакъв нов образ. "Борисов 3" е сякаш оставен за след изборите, в зависимост от резултата и създалата се парламентарна конфигурация", смятат анализаторите.

Според тях се създава впечатлението, че и БСП няма план какво ще прави след 26 март, че всичките ѝ сили са хвърлени към изборна победа, а за последиците ще се мисли по-нататък.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


110
Още по темата: ДПСБСПинститутГЕРБ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Според мен всички партии са един дол дренки, които се сещат за гражданите си по време на изборите! А като един турчин колеги не харесвам ДПС...само един единсвен път гласувах за тях и повече НЕ.