Радев настоя: Решението за Пирин – отговорно и прозрачно!

Президентът иска да се гарантира общественият интерес
Обновена: 6 мар 2017 12:18 | 6 мар 2017 11:33, Веселина Йорданова
86
Радев настоя: Решението за Пирин – отговорно и прозрачно!
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Президентът Румен Радев смята, че решението на МОСВ да не се прави екооценка на проекта за актуализация на плана за управление на НП "Пирин" е прибързано.

"Това е обществено значим въпрос", заявява държавният глава в профила си във Facebook.

Радев посочва, че е разговарял с екоминистъра Ирина Костова и с премиера Огнян Герджиков да бъде намерено прозрачно и отговорно решение, гарантиращо обществения интерес.

Природозащитници поискаха планът за управление на парка да бъде преработен, защото според тях позволява разрешение за застрояване.

Коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България" изпрати отворено писмо до служебния министър-председател Огнян Герджиков, в което обърна внимание на нередностите по проектите за планове за управление на парковете Национален парк "Пирин" и "Витоша".

Премиерът Герджиков коментира вчера пред БНР, че става дума за проект, който подлежи на внасяне във Висшия експертен екологичен съвет, където са поканени "всички заинтересовани лица".

Герджиков, който уточни, че е скиор, се застъпи за развитието на ски съоръженията в планините. "Нима Алпите са със съсипана природа, като имат толкова много ски съоръжения", попита той.

По думите му всеки може да си каже мнението, преди планът за Пирин окончателно да влезе в Министерския съвет за одобрение.

Екоминистерството твърди, чe решението, според което не е необходимо да се извършва екологична оценка на новия план за управление, е законно.

Еколози ще обжалват това решение и тази вечер организират протест пред Министерството на околната среда и водите.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още по темата: МОСВРумен Радев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
5
 
11
 
! Отговори
Бай Ристо преди 7 години
Ха-ха, вчера питаха руския посланик дали Русия иска да се меси в работите ни. Според мен по принцип не държи много, но ей такива като този на снимката сами се подлагат на руснаците при което те няма да откажат. А инче заблудените уфтсе и тролчета му се радват каквото и клише да изговори. А виеи трябва да си знаете че от него нищо не зависи и никой не го брои за нещо повече от човек който се обажда като черна станция - ха-ха-ха-ха.
23
11
 
9
 
! Отговори
Коко преди 7 години
Радев взе да се прави на Бойко Борисов и да е на всяка манджа мерудия. Голям природозащитник се изкарва, а всъщност симулира дейност, за да видим, че работи
22
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Заглавието е подвеждащо. На пръв прочит звучи сякаш нарича взетото решение "отговорно и прозрачно", а то определено не е така.
21
3
 
9
 
! Отговори
До 26 преди 7 години
Какво общо имат Герб с Попов, Беров,Виденов и царя бе пубере?
20
4
 
14
 
! Отговори
Браво на Президента преди 7 години
Браво на Президента!Герджиков ми падна малко в очите с това си изказване.А за Ирина Костова какво да кажем - такива родоотстъпници трябва да бъдат изпъдени от обществото ни. В противен случай винаги ще бъдем тъпкани и мачкани от корумпирани и алчни чиновници.
19
14
 
4
 
! Отговори
Ману преди 7 години
Докато собственият ни президент се съобразява с прирозащитниците ни, а не обратното, нищо в тая държава няма да свърши добре...
18
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И замириса на пандиз.....за крадливите гербаджии.....
17
0
 
10
 
! Отговори
До 6 -ха- ха-ха преди 7 години
И на колко годинки си че помниш само последните 7 ?Горите се секат и палят страшно много от 90те насам.Даже последните 3-4 намалиха,,темпото".А по времето на царя беше рай за дървената мафия.Не си в час.
16
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сол. ташаака на Решетников, соц. русофилистичнаата-путинофилскаа фатмажка физиомутра да хваща пътя към Сибир. Продажник!
15
1
 
12
 
! Отговори
В подкрепа на №1 преди 7 години
До факт Не само отбивките!Цялата природа в БГ е в този вид, вкл. шишета -пластмаса и стъкло, дюшеци, дрехи ,обувки и всичко, което може да ти роди психиката , го има ИЗХВЪРЛЕНО ОТ ХОРАТА сред БЪЛГАРСКАТА ПРИРОДА / СРАВНЕНА С Алпи /
14
5
 
15
 
! Отговори
АМАН преди 7 години
И този е от Кукления Театър.
13
9
 
9
 
! Отговори
Радост вкъщи преди 7 години
Всичката Фатмаков втасал, та за Пирин се загрижил...
12
16
 
15
 
! Отговори
пехотинец преди 7 години
Защо този руски шпионин все още се разхожда на свобода? Предателят веднага трябва да бъде окован във вериги и захвърлен в строг тъмничен затвор! В България няма място за родоотстъпници! В България има място единствено за патриоти и радетели на Българщината! Русофилите трябва да бъдат натоварени на влакова композиция за сибир!!!!
11
3
 
24
 
! Отговори
Списание 8 преди 7 години
Е сега на Владо Сополе....пардон, Каролев му се такова мамичката вече. Няма консултанска комисионна за видния международен ски експерт. Мъкаааа.
10
10
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Браво на генерал Радев. Истински мъж и българин, а не като Тиквено-Догановското менте, слуга на Олигархията, Цеко Минев и Вальо Златев.
9
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какъв консенсус, каква дестинация... Отидете в района на Банско / Разлог - пълно е с пустеещи хотели. Кой построен, но не работи, кой зарязан, кой само основи му налети и изоставен.
8
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И предприемачите, и еколозите са на безсмислените твърде крайни позиции.Истината е, че може да се постигне консенсус и да се намери решение удовлетворяващо в известна степен интересите и същевременно не твърде пагубно за природата. Но се иска воля, желание, по-нисък марж на печалбите, строителство при строги правила и гарантирана възмездност при злоупотреба, както и персонална отговорност на заинтересованите, за да няма възможност за избягване на последиците с прехвърляне на фалирани дружества.
7
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Турско робство няма. Владичество - да, но робство - то си е обида спрямо нас.
6
16
 
24
 
! Отговори
пича преди 7 години
Тоя голям *** АЛ БЪНДИ Турска пионка - на трети март непосмя да каже - турско робство *** скапан
5
13
 
27
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 7 години
Само да попитам НЕуважаемите природозащитници къде бяха през последните 7 години, когато фирми приближени до ГЕРБ изсичаха поголовно и безмилостно българската гора ?Сега качат а няколко хиляди кубика дървета, а бяха изсечени стотици хиляди и милиони кубици живи дървета по време на управлението на ГЕРБ.Не, че нещо, ама ми се струват двойни стандартите на "зелените".