България скочи на "Европа на скорости": За единството на ЕС сме

Ще подкрепим Доналд Туск за нов мандат начело на Европейския съвет
182
България скочи на "Европа на скорости": За единството на ЕС сме
Снимка: архив, Reuters

България е за запазване на единството на Европейския съюз, без да се преминава към някакъв вид "Европа на скорости".

"На тенденциите за фрагментиране на Съюза следва да се противодейства чрез преодоляване на различията и постигане на съгласие по общите цели", е позицията ни, приета от правителството за заседанието на Европейския съвет. То ще се проведе на 9 и 10 март в Брюксел, а страната ни ще бъде представлявана от президента Румен Радев.

В рамките на Европейския съвет ще се проведе и Среща на държавните и правителствени ръководители във формат ЕС-27, чиято основна тема е подготовката на Римската декларация за бъдещето на ЕС.

Още по темата

Вицепремиерът Деница Златева коментира, че нямаме ползи от допълнителното фрагментиране на Европа на ядро и периферия. Тя посочи, че дискусията по тази тема тепърва предстои и ще бъде дълга.

По думите й по отношение на Шенген за нас е важно да получим пасивен достъп до визовата информационна система, за да се сверяват данни за преминаващите в реално време. Този въпрос се обсъжда в рамките на различните органи на ЕС.

Външният министър Ради Найденов заяви, че петте сценария за Европа в Бялата книга са предложени като провокация за дебат каква да бъде Европа, а изборът е на страните, които участват. По думите му може да има и хибридни варианти.

Според министъра е важно да се запази единството, а като страна да сме активни и да се стремим към по-добрите от нас. "Стандартът на живот е показателен кой е по-добър и кой – не толкова", коментира Найденов.

Позицията ни в частта "Миграция" е, че осигуряването на пълен контрол върху външните граници е приоритет, който изисква солидарна подкрепа за държавите-членки на предна линия.

В частта "Външни отношения" ще потвърдим позицията за подкрепа на политиката на разширяване на ЕС към всички страни от Западните Балкани, но ще подчертаем, че напредъкът на всяка страна трябва да се разглежда индивидуално.

В дискусията за избор на председател на Европейския съвет за периода 1 юни 2017 г. – 30 ноември 2019 г. България ще подкрепи досегашния председател Доналд Туск.

Златева каза, че всички позиции, които се предлагат и приемат от Министерския съвет, са съгласувани с държавния глава.

"Няма различия, няма разноговорене, напротив, има единство в позицията и това е знак за доброто междуинституционално отношение", коментира вицепремиерът.  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


182
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
6
 
8
 
! Отговори
Агентче Василев преди 7 години
Я си стой във Вашигтон и си гледай американските бакии
18
1
 
3
 
! Отговори
AGA преди 7 години
EC S KOYTO SE GORDEQT BALGARITE SASIPA BALGARIQTA DO KORENI.NATO S KOET BALGARITE SI MISLQT 4E 6TE SA POD ZAKRILA VSA6TNOST VE4E OKUPIRA BALGARIQ KATO I UNI6TOJI ARMIQTA DO KORENI.4ESTITO
17
2
 
19
 
! Отговори
КОЛКОТО НАТО СПРЯ преди 7 години
турците да окупират половин КИПЪР, толкова и ще се затече да ни помага. Въпреки прегръдките на ТИКВАТА с Ердоганя и виковете "Мархаба аскер" в Анкара
16
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защо слагате минуси аз работя във Лондон не ми пука тук има Брекзит, но защо от Лондон хората да храним търтеите. Aми работете бе дрогари нека има ЕС на много скорости и който изостава спират му фондовете и дотам, то иначе съдебната реформа няма да направите. Aз ако съм на Меркел 1 евро няма да ви дам дорде не направите таз реформа
15
2
 
22
 
! Отговори
юбералес преди 7 години
А България на колко скорости е? София/градовете/селата........най-малко три.
14
4
 
27
 
! Отговори
Няма да фалираме преди 7 години
трохите , дето ЕС дава потъват в джобовете на ТИКВАТА, ПЕЕВСКИ, В.БОЖКОВ-ЧЕРЕПА, ВЪЛКА, МАФИЯНСКИ и другарите от СИК. Загубите от ембаргото срещу РУСИЯ далеч надхвърлят помощта, а вноските в ЕС отделно. А пропуснатите ползи от спирането на БЕЛЕНЕ, ЮЖЕН ПОТОК, Американските Тецове, соларите на ЦЕЦА-СЕКСА.... Иаа много за КОНФИСКАЦИЯ...
13
3
 
13
 
! Отговори
смЕх преди 7 години
Какъв ЕС, какви скорости, какви пет лева пилците ще се броят на есен нека се видят резултатите от изборите, че до тогава брюкселските лентяи ще са вече в трета глуха, а съюза ще е на изкуствено дишане. Колко до тоя *** Туск какво и кого подкрепяме самите поляци му показаха червен картон така, че пак не сме в час.
12
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ЧЕСТИТО БЪЛГАРИАко Пасито не ни беше набутал в НАТО, кой аджаба щеше да възпира Ердоган да приложи на практика неоосманските си идеи?
11
1
 
4
 
! Отговори
Ilob преди 7 години
Iskame belgiiski i luksemburgski zaplati v bg.Ili slagame visoki tranzitni taksi i visoki taksi bg nebe, bg more, bg koncessii, vhodni visoki vizi za bg, visoki taksi za bg sinori...i 50 procenta danak varhu vnosnite stoki.Ste napravim bg nai-skapata darjava v europa.
10
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Напълно правилно!!! Аз лично бих бил против влизането в ЕС при такива условия. Айде де, нихната ........ европейска. Бездруго ни имат за втора ръка, а сега пък искат и да го официализират. Не ми се вярва, но ако го приемат, ЕС се връща 50г. назад и следва разпадне, гаранция.
9
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 6Пич, Ако ние им спретнем "Брекзит" на ЕС, може и да ни се зарадват. ;-)
8
1
 
19
 
! Отговори
ИМА НЕЩО ГНИЛО преди 7 години
в ЕВРОГЕЙСКИЯ СЪЮЗ
7
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Без държавните евро фондове България ще фалира.
6
4
 
21
 
! Отговори
ЧЕСТИТО БЪЛГАРИ преди 7 години
Вече официално ще сме 2 ръка / или 3-та/ в ЕВРОГЕЙСКИЯ СЪЮЗ. Такива като ПАСИ побързаха още по-рано да ни натикат в НАТО, че даже и да не можем да протестираме, срещу ОКУПАЦИЯТА, която започна и концлагерите за пакистанци ТУК на ТЕРИТОРИЯТА за да не влезнат ТАМ на Обетаованата земя ГЕРМАНИЯ
5
3
 
5
 
! Отговори
КК преди 7 години
България не е скочила. Вицепремиерът Златева го е направила, но не става ясно дали това е позиция и на Министерски съвет или пък на президента. В крайна сметка, това официална българска позиция ли е или свободни разсъждения на лицето Златева пред журналисти?
4
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Разбира се,че ще скочим.Ние не сме 2-ра ръка хора.Ако продължават да ни третират като задния двор на Европа,може и ние да им спретнем един брекзит и да се отървем от тях завинаги.13090 години сме живели под всякакво робство и пак сме оцелели.Така че можем да си минем и без тях.Какво ни донесе тази интеграция освен най-големите хранителни ***,специално произведени за нас(защото сме били бедни)с които тровим децата си и едни пари с които единствено политиците напълниха джобовете си.
3
19
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Подкрепяме Европа на много скорости аз не съм душманин на никойл който може нека да се развивал И вие ако можете минете на първа скорост, можете ли нещо друго освен да крадете ? Работете каскети, работете със кражби и чакане наготово и със заеми ли мислите да я карате ?
2
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Как тъй хем сме несъгласни, а хем сме за единство. Тия сега ли разбраха, че като дръпнат правилния заем от ЕЦБ и ще ви изработят за да не може никога да го върнете и накрая ще станете по-зле и от гърците, то не че сега сте по-добре. *** народ със още по-прости и продажни политици.
1
10
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
България може "да скочи" само на нечии К..р!!Българите никой не ги бръсне за слива.........Тези кукудякания са за вътрешна употреба на простият ***.........