Приемаме бежанци, но по нови правила. Какви?

Критериите за интеграцията им ще са ясни най-рано след пет дни
105
Приемаме бежанци, но по нови правила. Какви?
Снимка: Reuters

Правителството обмисля промени в условията и реда за интеграция на бежанци с международна закрила. Какви ще са те, ще е ясно най-рано след пет дни, какъвто срок е даден за обобщение на предложенията в Националния съвет по интеграция и миграция.

Още по темата

"Кабинетът търси възможности за по-категорично отстояване на националния интерес и гарантиране на сигурността на страната", съобщи лаконично правителственият говорител Ирина Белчева.

Тя постави промените в контекста на напрежението в отделни населени места по повод заселването на мигранти.

Последният такъв случай бе от Белене, където сирийско семейство, приютено от католически свещеник, бе прогонено от недоволството на хора в града.

В действащата наредба за интеграция на чужденци с предоставено убежище или международна закрила на доброволен принцип се предвижда осигуряването на жилище, работа, обучение, здравно обслужване и др. от общините със сключване на споразумение за интеграция.

Кметът може едностранно да прекратява споразумението, ако например чужденецът системно нарушава обществения ред, не приема предложената му подходяща работа, не се включва в мерки за заетост и обучение.

Белчева посочи, че промените няма да излизат от рамките на международните правни норми, по които България е страна и ще са в унисон с европейското законодателство. Тя посочи, че решение на съда на ЕС от вчера потвърждава правото на страните-членки да отказавт хуманитарна виза на хора, търсещи международна закрила, включително и бежански статут.

Вчера в МВР е проведено заседание на Националния съвет по интеграция и миграция, на което са били изслушани доклади от различни ведомства. На секретариата на Съвета е възложено в петдневен срок да обобщи тези предложения за промени в подзаконовите нормативни актове и в постановлението, с което е приета наредбата за интеграция на чужденци. Предстои съгласуването на тези предложения и създаване на междуведомствена работна група за изменение и допълнение на нормативните актове.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
2
 
17
 
! Отговори
КАКТО НИ НАРЕДЯТ преди 7 години
от ГЕРМАНИЯ - такива ще са правилата. След като ТИКВАТА дълги години се кри под полата на МЕРКЕЛ да излезе като мъж и да поеме отговорност за лагерите, които построи и унизителните условия, които ни наложи