Трябвало да сме в добри отношения с Турция. Съседи сме!

Имало изостряне между Анкара и ЕС, но България без радикални мерки
137
Трябвало да сме в добри отношения с Турция. Съседи сме!
Снимка: Булфото, архив

Ние трябва да развиваме добросъседски отношения с Турция, защото граничим непосредствено, коментира служебният премиер Огнян Герджиков на фона на напрежението между южната ни съседка и ЕС и агитацията на Анкара в полза на ДОСТ.

Още по темата
На въпрос дали очаква външнополитически провокации в изборния процес, той посочи, че има известно изостряне на взаимоотношенията между ЕС и Турция, но това не означава, че България трябва да предприеме радикални мерки.

"Ние трябва да развиваме добросъседски отношения с Турция, защото граничим непосредствено. Другите европейски държави са отдалечени от Турция, затова за нас е много важно Турция да е приятел на България, доколкото това е възможно", посочи той.

Той припомни, че и България, и Турция са страни - членки на НАТО.

Според него опитите за провокация от "известни лица" от една или друга политическа сила, свързани с изборите не са за първи път.

Държавата обаче е готова, организацията е създадена за да се противодейства на такива опити, смята Герджиков.

"Няколко лица бяха експулсирани, на други е забранено да влизат на територията на България. МВР и специалните служби си вършат работата така както трябва", подчерта служебният министър-председател.

Герджиков отбеляза, че двамата турски граждани, експулсирани от страната не са имали дипломатически ранг.
"Те са се занимавали с неща, с които не е редно да се занимават и затова са експулсирани", посочи той.

МВР е мобилизирано , мобилизирани са и другите специални служби, мобилизирана е цялата държава за да бъдат безпроблемни изборите, каза той и допълни, че не очаква да има опорочаване на изборните резултати.

 "След всички проведени разговори с областните управители и председателите на Районните избирателни комисии се убеждавам, че към днешна дата няма сериозни основания за опасения за провал на изборите", каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


137
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари