Иде ли край на вота отвън за родните избори? На ход е 44-то НС

Ако партия агитира на чужд език, главният прокурор я вади от изборите
107
Иде ли край на вота отвън за родните избори? На ход е 44-то НС
Снимка: БТА, архив

Да няма повече гласуване зад граница на български избори, предлага служебното правителство с промени в Закона за българското гражданство, публикувани за обществено обсъждане. С тях се променят и Законът за вероизповеданията, и Изборният кодекс.

Предлага се на избори за парламент и президент да могат да гласуват български граждани, които са живели преди вота 3 месеца на територията на страната. Президентът Румен Радев поиска промените от служебното правителство на съвещание в началото на миналата седмица веднага след изборите.

Досега уседналост бе записана само за провеждането на местни и европейски избори.

Ако предлаганият законопроект бъде разгледан и приет от 44-я парламент, на практика ще бъдат ограничени правата на всички българи зад граница, които имат постоянен адрес извън територията на България, пише "24 часа".

Друга промяна предвижда главният прокурор да може да поиска от ЦИК изваждане на партия, коалиция или инициативен комитет от изборите. Това ще става, ако прокуратурата прецени, че партията системно агитира на чужд език или заплашва по някакъв начин националната сигурност.

Пакетът законопроектни предвижда и забрана за финансиране на вероизповеданията от чужди държави. Изключение се прави само при сключен междудържавен договор. Запазва се възможност чужди граждани да даряват пари при условие, че не фигурират в списъците на лицата, заподозрени в тероризъм.

Другите предлагани забрани за вероизповеданията са да получават дарения от политически партии, да получават анонимни дарения в размер над 1000 лв. и да бъдат финансирани от лица, за които има подозрения, че се занимават с тероризъм. Религиозните организации са задължение да водят и регистър на даренията.

Ако законът бъде приет, вероизповеданията ще бъдат силно затруднени да приемат чужди граждани за религиозни служители. Това ще може да се случва само, ако поканените владеят български език и няма нито един българин, който да може да върши тяхната работа. Проектът предлага религиозните институции да не могат да бъдат представлявани от чужди граждани.

Всяка година вероизповеданията ще трябва да представят годишен финансов доклад за предходната календарна година. Той трябва да включва информация за приходите, разходите, безвъзмездно придобитото имущество и имената на дарителите.

Променя се и законът за политическите партии, където се записва, че вероизповеданията не могат да осъществяват дейност, насочена срещу суверенитета, териториалната цялост и конституционния ред в Република България, включително чрез проповеди и разпространение на литература и информационни материали.

Предлага се десеторно увеличаване на глобите за нарушения. Сега таванът е 5000 лв, предвижда се да стане 50 000 лв.


107
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
0
 
4
 
! Отговори
Бай Хой преди 4 години
Ако трябва и ще се биеме. Сети се прокуратурата да спазва тия закони. То на някои като им подадеш пръстче ти налапват ръката. Тук *** е България и щом живеете тук, и цицате от нея, не поддържайте чужди интереси. Четете история и вижте какво се случва с предателите.
87
1
 
2
 
! Отговори
кръв преди 4 години
Войната наближава и с БГ ще е до тук...по добре БГ да се раздели на федерации от турци,роми,българи и кой как да се оправи а не всеки път да обвиняваме малцинствата..а изборните закони се коват от етнически българи а не от турци и роми......затишие пред буря
86
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вадят си лесно кипърски лични карти и пак ще гласуват.
85
2
 
11
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
Тези, които имат претенции, че изпращали пари на роднините си и така влизали 20% ДДС в бюджета да ми отговорят за какво пращат пари: да помогнат на роднините ли си или са загрижени за държавния бюджет. Щото ако е второто направо да превеждат парите по бюджета. Който иска да помага на роднините си - съвсем човешко е и нормално, но да не ми въртят номера, че пълнели бюджета и за това ще ми казват от майната си как аз да живея тук.
84
2
 
13
 
! Отговори
мнение преди 4 години
Изглежда ми разумно. Има малко орязване на правата на живеещите навън, но всеки кеф си има цена. Който иска да се бори за държавата си трябва да е тук, а не дава акъл от хиляда километра.
83
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И кво? Като ти резнат правото да гласуваш докато живееш извън България(ДАНО!) ще спреш да пращаш 20-те% ДДС в България като изхранваш роднините си ли?
Само че аз и тези, които сме избрали да стоим на Мястото СИ! Плащаме 20% ДДС всеки ден, НО и данъци, осигуровки, които пред вашата "вечна 20% ДДС дъвка" бледнеят!
НЕ на двойното гражданство! НЕ на гласуването от "чужбината"!
82
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Турция е забранено двойното гражданство, само за нашите турци там е разрешено по изключение.На всички им е ясно защо, но разните си политици са ни продали вече и е късно да се промени нещо.Обречена е България с тези продажни политици.Турците не можаха да ни унищожат за 500 години, но за 30 години политиците ни затриха.Дано Господ гледа и ги накаже, да затриеш умишлено народ си е грях
81
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
3 месеца ще отреже и българи в командировка или на почивка
80
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Lyubs

Грамотни с висше се отказаха да гласуват защото не виждат бъдеще. Ако не са турци и роми, ще останат 4-5 %.
79
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо сте толкова слепи бе хора.Страшното е вътре не идва отвън.Сменете закона за живеещите в България
78
6
 
15
 
! Отговори
PRAWILNO преди 4 години
Закъсняла реакция , трябваше България да прояви инстинкт за самосъхранение още преди десетилетия .Гърция има такива закони и няма джамии и турски партии .Трябва още малко - да се ограничи ромския вот - ако нямаш ЕГН и Адресна Регистрация да нямаш право да гласуваш .
77
3
 
7
 
! Отговори
Lyubs преди 4 години
До Алекси Бебов

Защото разни полуграмотни избират тотално неграмотни тарикати в парламента.
76
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Голямата патърдия е вдигат българи в чужбина, които много искат да гласуват и се изживяват като суверен. Как ще им бъде нарушено правото. Само че огромната част от българите навън не ги интересува и не си правят труда да гласуват.Българите в чужбина имат огромен потенциал да определят кой да управлява ако гласуват, но те просто не го правят. Няколкото десетки гласуващи си начесват крастата и остават просто една капка от цялото. Така че гласуване само в консулствата.
75
3
 
19
 
! Отговори
Българин преди 4 години
Крайно време беше да се постави този въпрос. Редица утвърдени демокрации в страни, които даваме за пример са го уредили по ясен и разбираем начин - можеш да гласуваш и да решаваш съдбата на държавата в която живееш и чийто гражданин си. След като си направил своя избор да напуснеш страната си и да живееш другаде и по други правила, не можеш да участваш в решаването на съдбата на страна, която по една или друга причина си напуснал. И е крайно време да се сложи край на двойното гражданство.
74
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е сега ще се ходи на безплатна ваканция за по 3 месеца не за ден два.И гласували да се върнат децата в България.Да ама не така потъвате още повече
73
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не е редно и не е морално да се гласува на избори за страна, в която не живееш.
72
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кви българи в чужбина бе.Българите сме в България.На вънка се крият като мишки и не казват от къде са, само по изборите се сещат да изиграят по едно хоро пред някоя секция.Нито данъци плащат в България, нито има някаква полза от техните пари за държавата.Кътат ги по банките или под дюшеците, понеже масово ги вкарват нелегално у нас за да не им плащат такси и данъци.А ние тука си се борим да оправим държавата колкото можем.А заради тях, дават права на турците.Които даже и не харчат пари у нас....
71
12
 
1
 
! Отговори
Берлин преди 4 години
Да не ви резнеме и ние милиардчетата! Че колкото сте гладни и боси, съвсем ще я втасате.
70
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Който премахне двойното гражданство, ще гласувам за него винаги.И не само аз а и цялото ми семейство.Ще ми гласуват манерките за БГ парламент.Те не знаят даже за какво се гласува.Казват им само един номер и те .........
69
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да премахнат първото на двойно гражданство.От къде на къде турски гражданин ще притежава и европейско гражданство.