Радев настоя за бариери за действия срещу независимостта ни

Президентът се надява на правителство, което да вземе мерки по ценовия шок
Обновена: 11 апр 2017 17:43 | 11 апр 2017 17:20, Веселина Йорданова
225

Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Президентът Румен Радев поиска ясни бариери срещу действия, насочени срещу независимостта на България.

Изявлението на държавния глава идва след обществения дебат по изборните промени и уседналостта за гласуване, предложени от правосъдното министерство.

Още по темата
Той посочи, че по време на изборите станахме свидетели на организиран опит отвън за повлияване на изборните резултати и само институциите и мъдростта на българските граждани са попречили на това.

"По време на кампанията партиите призоваваха за крайни мерки като отмяна на двойното гражданство, затваряне на изборни секции и на граници. След изборите темата бързо бе погребана, проблемите обаче остават", каза Радев и допълни, че те не изчерпват само с външно вмешателство, а с целенасочени опити за систематично проникване и влияние върху обществото и политическия живот.

Президентът подчерта, че в редица държави от ЕС има по-сериозни ограничения от предложените и приветства куража на Министерството на правосъдието да формулира конкретни предложения за законови промени, "целящи укрепване на разклатения ни имунитет".

"Най-важната защита на правата на българските граждани зад граница е да могат да се върнат в една независима и суверенна България", настоя президентът.

Според него общественият дебат, макар и целенасочено концентриран само върху предложенията за т.нар. уседналост, е извадил политическата класа от дългогодишната летаргия по тази тема.

"След години разхищаване на националния суверенитет поради безотговорност, междупартийни сметки и късогледо законотворство днес са необходими отговорни и ефективни действия - законодателни и организационни", настоя президентът.

Той изрази увереност, че в парламента ще се намери мнозинство, което "да осъзнава залога и да има характер да гласува адекватни законови промени"

Радев, който свиква 44-то НС на 19 април, изрази надежда депутатите да намерят и по-добри решения от предложените в разумен и конструктивен диалог, отчитайки това, че принадлежим към европейското семейство.

Той изрази надежда и парламентът да излъчи работещо правителство, което да изпълни поне част от предизборните обещания. По думите му българите очакват мерки срещу "бедността, корупцията, несправедливостта и престъпността, срещу ценовия шок, гласуван от независимия регулатор".

Радев пожела успех на депутатите. "Вярвам, че ще бъдат на висотата на определената им мисия“, каза президентът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


225
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
1
 
4
 
! Отговори
М, да ... преди 7 години
До ЕТНИЧЕСКИ ТУРЧИНИнтересни са тези които ще инвестират 500 000 лв. и ще ги оставят, а не тези които инвестират 5лв, а изнасят 500 000 лв! /не са важни парите, а тяхното количество!/ Българското гражданство трябва да има висока цена в парично измерение и да е чест, че го притежаваш!пп. Израел е заобиколен от врагове! Е и? Там граничният контрол е особенно засилен когато се излиза от страната или нещо се изнася, а не когато се внася! Пък твоето са неоснователни страхове!
50
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 59:аз си мислех, че са МУ сложили спец чип, но може да си прав, може да са хапчета + хипноза, нещо като в Манджурския кандидат.
49
14
 
6
 
! Отговори
НЯКОЙ преди 7 години
Голямо нещастие! Шапкари да са ти президент и премиер! Това е Божие наказание! Няма оттърване от прости милиционери и военни на ръководни позиции! Президент, премиер, политици, шефове във ВСС, прокуратура и съда (Узунов, Колев, Сарафов, Тодоров). Докога ще бъдем управлявани от най-простите!
48
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До етнически турчин:Искам да попитам добронамерено:изселниците в Турция имат ли турско гражданство и имат ли право да гласуват на турските политически избори?
47
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Един българин 46Ето пример: Астронавтите живеят на МКС месеци, почти цяла година. Но американците гласуваха електронно..Да, обаче нямат двойно гражданство! Т.е. "постоянният им адрес" е на Земята, нищо, че "адресната регистрация", т.е. "настоящият адрес" е на МКС.Има ли логика? Има! А и примера ти с космонавтите е изваден от контекста.Пак казвам - НЕ е морално, при положение, че имаш двойно гражданство и в същото време не живееш трайно в стрната, да искаш да гласуваш.
46
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Радев, нали ако трябва да намалим чуждото влияние първо теб трябва да изритаме!!!
45
19
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Радев, кога ще отмениш санкциите на майка си Русия? Путин вече не издържа, всяка сутрин става с надеждата че братската БСП, братския български президент ще му премахнат санкциите и той пак ще може да се разпищолва както преди 2015 година.
44
6
 
4
 
! Отговори
ЕТНИЧЕСКИ ТУРЧИН преди 7 години
до 48.Труден и интересн въпрос нали,но аз ще ви помогна в отговора защото аз не съм фашист!!!!!Човек е такъв, какъвто е в сърцето си.....Какъвто се чувства......
43
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Браво на нашия президент . Той е истински българин , който мисли в переспектива .На *** език преведено президентът казва :застрашена е нац сигурност заради турците които гласуват масово за турски партии .Германия не прави избори извън страната си -така трябва и ние да направим .Иначе залога е както казва президента Р.Радев тези които сега реват да гласуват извън страната след години да нямат страна където да се завърнат .
42
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Радев, изборите минаха, не отвличай вниманието. Кажи сега кога ще сваляме санкциите.
41
5
 
4
 
! Отговори
ЕТНИЧЕСКИ ТУРЧИН преди 7 години
До Анонимен 48-Да предположим че си прав за етноса ми,Ще ми кажеш ли вие какви сте когато България била кръстопът на много войни?
40
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе радеф, как искаш хем да намалим риска от една чужда намеса във вътрешните ни дела, хем да паднат санкциите срещу нея?
39
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
38, ЕТНИЧЕСКИ ТУРЧИН, няма турчин,който да е етнически,защото турците не са етнос.Турция НЕ е държава създадена на етнически принцип,а на религиозен!Валиде султан,които са и майки на османските султани, са били по време цялата на Османската империя 37 жени,а туркините от тези 37 са само 5,и то първите....Колкото султаните ви са носили турски ген и етнос,толкова и вие.......
38
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В САЩ всеки щат има изискване за постоянно пребиваване на гласоподавателя в щата като забележете, че изискваниято за срок на пребиваване са различни в различните щати.Какво лошо има и в РБ да е така?
37
12
 
2
 
! Отговори
Един българин преди 7 години
До: номер 37Значи, ти може да виждаш здрава логика, но това си е твоята логика, а тя е субективна.Аз не съм юрист, ама явно и ти не си.Та според мен чисто юридически, щом си български гражданин, ако щеш живей и на Марс, като Мат Деймън, никой не може да те лиши от граждански права, макар и временно.Ето пример: Астронавтите живеят на МКС месеци, почти цяла година. Но американците гласуваха електронно.И още има ама няма място.
36
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"След години разхищаване на националния суверенитет...", леле, колко е прав... абсолютно точни думи на Радев, право в десетката! Време е за действия да се спре това. Браво, Радев!
35
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Явно не живеем във времена на мъдрост, разум и логика, а на публично перчене. Навсякъде в желанието си да изберат лидер, манипулирани от медиите, масите си избират пауни. Това си е жива деградация към примитивизъм. За съжаление и наш Радев се намести в редичката с ония дето си ги подръпват да си ги мерят. То не са Тръмп, Путин, Ердоган, Асад всички с рязко завишена себеоценка. Като толкова искаше да влияе пряко на процесите, да не се беше кандидатирал за президент, а за парламента.
34
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Най-важната защита на правата на българските граждани зад граница е да могат да се върнат в една независима и суверенна България", настоя президентът. Прекрасно казано! Много хора приемат за даденост, че България ще съществува за винаги и забравят, че настоящата ни държава е едва на 140 години. Една държава съществува само докато има хора говорещи езика й и помнещи името й. Емигрантите, които не учат децата си на български и бягат като от чума от всичко българско са основна заплаха за България.
33
14
 
6
 
! Отговори
ссс преди 7 години
долна комунистическа ***
32
5
 
2
 
! Отговори
ЕТНИЧЕСКИ ТУРЧИН преди 7 години
До 36 ТАКА СИ МИСЛИШ ТИ,ЗАЩО НЕ СИ ПИТАШ КУЧЕТО СИ ЗА КАКЪВ ТЕ ИМА!!!!