Реденето започва: Кои ще бъдат новите министри?

Петър Москов и Даниел Митов отново са в сметките за кабинета
Обновена: 18 апр 2017 10:07 | 18 апр 2017 07:00,
59
Реденето започва: Кои ще бъдат новите министри?
Снимка: архив "Булфото"

Кои ще са министрите в новия кабинет? Това е въпросът, който предстои да получи отговор в следващите дни.

В края на миналата седмица ГЕРБ и Обединените патриоти подписаха управленската програма на бъдещето правителство, а Бойко Борисов обяви, че следващият етап от преговорите ще е за имената на новите министри.

По два еднакво силни варианта за титуляр има за повечето министерства в правителството "Борисов 3".

Образователното министерство този път със сигурност ще е в ръцете на ГЕРБ. В програмата за управление просветата е записана като основен национален приоритет. Засега като нов министър на образованието се спряга името на Милена Дамянова. Тя бе зам.-министър в първия кабинет на ГЕРБ, а в 43-ото НС оглавяваше ресорната парламентарна комисия.

Още по темата
Запознати обаче смятат, че не е изключено постът на просветен министър да запази сегашният министър  проф. Николай Денков, пише "24 часа". От ГЕРБ били доволни от работата му. Освен това Денков вече доказал, че може да отстоява принципите си, когато подаде оставка в знак на несъгласие с Меглена Кунева. Затова според много високопоставени партийци към днешна дата Денков бил по-вероятният началник на образованието в кабинета “Борисов 3”.

Избор между двама имало и в МВнР. Със сигурност външните работи на страната нямало да са в ръцете на тяснопартийна фигура. Имало дори вариант да се върне Даниел Митов. Той запазил позициите си в ГЕРБ, понеже още при съставянето на "Борисов" 2 избрал да е лице на партията на Борисов. Освен това се ползвал и със симпатии отвън, позициите му в САЩ остават добри.

И тук обаче съществувал вариант сегашният служебен външен министър Ради Найденов да остане дипломат №1. Казват, че личното му желание било да остане посланик, като смени назначението в Берлин с такова в Швейцария, но според колеги дипломати надали би отказал покана лично от Борисов, ако такава бъде отправена.

И новият здравен министър не е изключено да се окаже доскорошенн. Въпреки сътресенията при реформаторите със симпатиите на бъдещия министър-председател продължава да се ползва Петър Москов. Макар че от ГЕРБ вече заявиха твърдо, че пръстовият отпечатък, който междувременно бе отменен от съда, е бил грешка, се отчитало, че ексминистърът е показал воля да спре течовете в системата.

Който и да поеме невралгичното ведомство, отсега е ясно, че отпечатък няма да се връща, защото се върви към електронна здравна карта.

Ако предприеме нестандартния ход с д-р Москов, Борисов ще направи реверанс към изпадналите от парламента реформатори - единствения европейски партньор на ГЕРБ. Двете централи принадлежат към едно политическо семейство - това на ЕНП.

На лидера на ВМРО Красимир Каракачанов може да не бъде предложен поста на военен министър, а този на силов вицепремиер, който да наблюдава работата и на отбраната, и на МВР.

Голям интерес предизвиква фигурата на бъдещия вътрешен министър. Според запознати с плановете на новите управляващи ведомството щяло да бъде дадено в ръцете на човек, който притежавал по малко от най-добрите управленски качества на двамата бивши министри от ГЕРБ Цветан Цветанов и Румяна Бъчварова.

Вероятно бъдещият вътрешен министър ще е юрист. Известен и доказан професионалист в полицейските среди пък ще е главен секретар на МВР. Това няма да е Георги Костов, категорични са запознати с изключителните изисквания, които Бойко Борисов има към този важен пост в МВР.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още по темата: министриправителство
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
3
 
22
 
! Отговори
Оправление преди 7 години
Фандъка първо да оправи жълтите павета,че са заприличали на дунавски изкъртени вълни и можеш да се претрепеш баш в центъра.За кварталните улици изобщо да не говорим.
25
4
 
20
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 7 години
Абе това Верче нова плескавица е написала с нотки на реформаторски нагласи . Какъв Москов те гони бе Верче не видя ли го какъв некадърник е? Или това е твоя любимец? Как пък за нито един Патриот не се сети? Ако Борисов иска наистина промяна в Образованието е необходима кардинална реформа с нови учебници по истинска българска история и литература, която може да се извърши само от Проф.Станилов от АТАКА. С признаване на геноцида от турците към българите за 5 века робство.
24
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако ще търсят нещо сборно от Цветанов и Бъчварова - Господ да ни е на помощ!!!
23
4
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всички герберюги, които гласуваха за Тиквата сега да теглят заеми и да вкарват в бюджета, за да плащат изтеглените милиарди!Защото тези които гласуват за Герб ни спряха развитието и ни връщат години назад в мутринска България! Вота за парламент трябва да е явен защото един ден като фалира държавата да се търси отговорност от всяка герберюга гласувала за Тиквата и да бъде съдена!
22
5
 
6
 
! Отговори
Гей Русия преди 7 години
"глас народен - глас Божи"
21
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ДПС, ГЕРБ БСП вън от страната и да бъдат забранени.Всичките те продадоха и ограбиха страната СЪД за тях.Така наречените патриоти и те тръгнаха по техния път и за това загубиха така им се пада, а сега ще вземат министерски места да се облажнат от властта защото именно тя е най-доходоносния бизнес,а ти се трепи за 100 евро на месец а те правят големите пачки на твой гръб като те принуждават да живееш бедно прилагайки геноцид над своя народ а той продължава да избира едни и същи защото му харесва
20
5
 
31
 
! Отговори
Хаха преди 7 години
Някакъв гербераст се е събудил, сложи по едно минусче на всички коментари, които не са в полза на Герб!
19
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Снощи по трафика на магистралата баце го нема пак е икономисал за уиски ше му сложим чадър на шадравана зарад тия икономии
18
4
 
37
 
! Отговори
Каквото и да е преди 7 години
Който и да е министър, щом се управлява от честния Боко Тиквата и неподкупния Симеонов и Каракачанов--ще бъде един от тях....Честни, последователни, принципни хора, жертвайки всичко за благото на народаВсеки народ си заслужа управниците.....
17
4
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Смрадливи хиени...
16
3
 
19
 
! Отговори
Психиатър преди 7 години
Здравейте! Абе Странджата и Професора да са минавали насам? Пуснах ги за празниците, снощи трябваше да се приберат а още ги няма!
15
4
 
40
 
! Отговори
Защо ручахме жабетат преди 7 години
Ако предложенията са верни, това означава, че ГЕРБ нямат качествени хора - въртят, сучат, все едни и същи. Дано това убеди истинските хора, че на тази партия не трябва да се поверява страната ни.
14
8
 
9
 
! Отговори
До коментар 4 преди 7 години
За тебе хляба ще стане 80лв. Защото си глупав.
13
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Затова ионко не говори за корупция и правилник неговите грешници преразпределят територии както в софия така и в други градове тия побъркации докато се снимат в интернет със бутилка уиски в ръка говоря за оня в ловеч няма да преборим ни корупцията ни тия пиянки
12
6
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ужас! явно няма да има промяна, най-ужасните предатели на българските интереси ще се върнат на власт! направо ми стана лошо...
11
7
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
50% не гласуваха, за гробарите само 15% от гласуващите. И тези отворковци ни върнаха подобието на човек БиБитко, който не ръководи и управлява, който иска само едно, докато стане на 100 години и се напикава да е премиер.Нека живее до 100, то тогава българи няма да има. Имаме толкова образовани в чужбина, нима не може да се върнат част от тях с умения и по няколко езика и да управляват?Може но Цецо Цървула, Цецка Комонистката, Главчев,Менгеле, Къдравата Сю, Влади Финансистчето и др. как ще крадат
10
5
 
40
 
! Отговори
bolbov преди 7 години
Батальона се строява хората реват.Крадене ви чака отворете път!
9
37
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На здравеопазването задължително искам пак да е д-р Москов, а на отбраната Ненчев, за да се бори ефективно срещу комуниста Радев в президентството!
8
5
 
34
 
! Отговори
До Надя преди 7 години
Менгеле, ти ли си бе? Поради що се срамиш да се наречеш доктор? Обичан си от Рапона на републиката защото крадеше и му носеше. А Рапона много обича паричките. Изнася и внася, подсигурява се. Има анализ нац ситуацията в България от немски икономисти. С него и групата неграмотници-крадци-предатели България се срива. Отношението към българина се определя като унищожително т.е.геноцид. Една зима и лъсна крадливата политика, пътищата цъфнаха, Марсианска пустиня. Всичко заради крадене и лъжи.
7
6
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Жалко за България, жалко за младите хора които няма да останат повече тук като Кратун отново ще ни управлява, жалко за старите и болните, жалко за тези които ще работят/мизерстват надявайки се на по-нормален живот. Няма по-прости от тези които върнаха Крадеца и Лъжеца на столетието. Да върнеш д-р Менгеле и Митов говори само едно, грабежа и унищожаването на България продължава. Да не забравят да благодарят на Крадеца за цените на газа и от там на поскъпването. Дума няма от него, скри се мишока.