Парламентът за новаците: Стабилност, тържественост, дюдюкане...

Как изглежда НС-то за тези, които сядат за първи път на депутатската банка
20 апр 2017 16:30,
28
Парламентът за новаците: Стабилност, тържественост, дюдюкане...
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Над сто от депутатите, които вчера се заклеха в парламента, стъпват за първи път в Народното събрание. Има ги във всички групи - млади, уверени, малко притеснени, но пълни с идеи и готови за работа.

Как изглежда парламентът през очите на човек, който сяда за първи път на депутатската банка? С този въпрос Dnes.bg потърси новаците в Народното събрание.

Още по темата

Повечето предпочетоха да избегнат разговорите с журналистите и медийните изяви. Някои все пак се престрашиха. 

"Не мога да кажа, че съм много спокоен като нов депутат. Има едно вълнение, напрежение, нервност. Самото място, обстановка, хора - всичко е ново за мен, така че не мога да кажа, че съм много спокоен", сподели Стефан Бурджев от БСП. 

Той е 30-годишен и е избран за депутат преференциално. Събрал е най-много гласове в плевенската листа на социалистите и не по феномена 10/10. 

Дали първите му впечатления от парламента се разминават с очакванията? 

"Като млад човек при мен очакванията са винаги да навляза бързо в работата. Тържествената, церемониалната част, това малко ме изненада. Не че не съм знаел какъв е редът, но начинът ми на мислене е да вляза веднага в динамиката на работата", каза Бурджев. 

Радостин Танев от ГЕРБ също е на два дни депутат. Той обаче не е притеснен, дори напротив. 

"Благодарение на колегите се чувствам доста добре, има голяма приемственост, което на нас, новите народни представители, ни помага много", каза той. 

Танев е на 31 години, избран е от листата на ГЕРБ в Старозагорски район. Освен, че се чувства добре в парламента, той не намира и разминаване между представите си за парламента и реалността. 

"По-скоро ми се потвърди представата за това, което говори тази сграда - една стабилност, отговорност, на която смятам, че всички трябва да обърнат внимание", каза Танев. 

Веселин Марешки, лидер на "Воля" и един от популярните новаци в парламента, е неприятно изненадан от шума в пленарната зала. 

"Не ми прави добро впечатление неизслушването, дюдюкането, докато някой говори. По-големите парламентарни групи имат повече възможност да шумят, докато някой от по-малките говори. Но считам, че е въпрос на възпитание и ще се опитаме това да го преодолеем", каза той. 

Иначе Марешки се чувства нормално в новата си роля на депутат. 

"Аз съм си нормален човек. И когато съм бил абсолютно беден, и когато съм станал по-богат и когато съм станал много богат и сега като депутат се чувствам по един и същ начин", каза той. 

Всеки от новите депутати има свои идеи, с които се готви да се захване.

Социалистът Бурджев например иска да подобри инфраструктурата на избирателите си и планира да зададе актуални питания към ресорните министри, когато те станат ясни. 

Танев от ГЕРБ се е насочил върху проблемите в земеделието.

"Едно от основните неща, върху които искам да работя, е дигитализация на администрирането на земеделието. Първа цел са еднодневните договори в секторите зеленчукопроизводство и овощарство, които според мен могат да бъдат дигитализирани, което ще даде възможност на земеделците да вършат своята работа", обясни той. 

Според Веселин Марешки пък парламентът трябва да се занимава със стратегически въпроси, а не с работа на парче. 

"Приоритетите ни са ясни - всички проблеми, които са наследени в здравеопазване, сигурност, образование, социални дейности, трябва максимално бързо да намерят решения. Не на парче. Днес имаше една идея да се направи комисия за това, че някой работодател не си е плащал заплатите. Еми някой кмет не си е асфалтирал улицата... Не може за всяко нещо да се прави комисия, трябва кардинално да се решават въпросите", отсече Марешки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Добре е така! Май от 1990-та не е имало парламент с толкова много нови хора. Да се надяваме, че ще е добре!