Борисов – рекордьор! Най-дълго управлявалият премиер

Това обаче ще стане при пълен мандат на правителството
4 май 2017 07:39,
82
Борисов – рекордьор! Най-дълго управлявалият премиер
Снимка: Олег Попов / Dnes.bg

След като през 2014 г. Бойко Борисов стана едва вторият министър-председател след 1990 г., който за втори път застава начело на държавата, в четвъртък той ще стане единственият, който е бил премиер три пъти. Преди него два пъти премиер беше ставал само Андрей Луканов.

Ако изпълни третия си мандат докрай, Борисов ще стане и най-дълго управлявалият министър-председател в историята на България. Засега рекордът се държи от бившия комунистически премиер Станко Тодоров, който е заемал поста общо 10 години, или 3630 дни, отбелязва 24 часа.

Още по темата

Досега Борисов има изкарани като министър-председател 2137 дни. При пълен 4-годишен мандат обаче ще настигне Станко Тодоров.

В края на второто си правителство Борисов вече влезе в топ 5 на най-дълго управлявалите премиери. Още през май догодина той ще задмине Стефан Стамболов, единствения друг министър-председател в първата петица на класацията, който е идвал на власт след демократични избори. Стамболов е бил начело на държавата 2464 дни - от 20 август 1887 до 19 май 1894 година.

В края на 2020 г. Борисов пък ще е задминал по дълголетие на поста министър-председател последния комунистически диктатор на България Тодор Живков. Той е бил премиер 3146 дни - от 27 ноември 1962 г. до 9 юли 1971 г.

Образованието и здравеопазването ще са най-важните ресори при третото правителство на Бойко Борисов. В първите си два мандата той бе съсредоточен главно върху строителството. При първия си престой като министър-председател Борисов форсира строителството на пътища и завърши първата цяла магистрала в България "Тракия".

При второто премиерстване на Бойко Борисов пък фокусът беше санирането на жилищните сгради по специална програма на правителството, която се финансира от бюджета. Вторият му фокус беше борбата с контрабандата и събирането на допълнителни приходи в бюджета.

Във втория си мандат подценихме образованието и здравеопазването, коментира след оставката си Борисов. Заради това и при съставянето на този кабинет той държеше образованието и здравеопазването да са отговорност на неговата партия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
2
 
62
 
! Отговори
enter преди 6 години
Борисов държи и други рекорди - най-некадърен, най-***, най-некомптентен и най-провален.Този човек дори един мандат не може да си завърши все още.
45
3
 
61
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Добър ученик научил е от тато как се пасат овце ?????
44
3
 
44
 
! Отговори
ХАХА преди 6 години
Борисов никога, ама никога не може да задмине СТАМБОЛОВ!
43
0
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До nkavrakovНе вярвям. Този народ е страхлив и заспал.
42
2
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Управляващите в България се определят от олигарсите. само да напомня. Олигарсите са синове и дъщери на бивши членове на комунистическата портия, директори на банки, фабрики и заводи, които купиха за жълти стотинки България, С помощта на такива като Борисов, Костов я разпродават на парче,
41
0
 
53
 
! Отговори
Бай Корлеоне преди 6 години
Е, значи няма как да стане! Скоро пак ще пишат ОСТАВКА, като ги подхване НАРОДА с камъни и тояги - най- големите КРАДЦИ и НЕКАДЪРНИЦИ в Българската история...
40
0
 
51
 
! Отговори
nkavrakov преди 6 години
Този път според мен,на народа ще му прелее чашата на търпението.Проблема ?Събра се с най големите престъпници,правителство да прави.
39
0
 
58
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много е вярна приказката, че всеки народ заслужава управлението си. Да те яха едно подобие на човек, тотално изтрещял от простотия и далавери, продал и предал Българив, с доказано бандитско минало, агент на омразната ДС, член на омразната БКП, от комунистически семейство , изнесъл по сметките над 15 милиарда, наричал народа "Лош метериал", лъгал, лъжеш и ще лъже за да се крепи във властта с всякакви средства. Параноик от страх да не бъде убит от бандитите с които е работил в миналото.
38
0
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не знам защо повечето хора си мислят, че Борисов едва ли не е "избран" от населението. 15% не е представителна извадка нито за интелекта на електората, нито за това доколко "ГЕРБ" и компания са оторизирани да управляват. Просто изборите в България придобиха форма на пълен фарс, където конкретни хора и приближени до тях избират самите себе си, а останалите нямат време, желание и нерви, да участват пряко в това шоу. Това е чиста форма на авторитаризъм, соц-ът също беше такава.
37
19
 
34
 
! Отговори
само ГЕРБ преди 6 години
бойчеееее да си ни жив и здрав бойчеееее пак направи парламента бойчеееее и министър прецедатател ще си бойчеееее наша гордост бойчееее изплела съм ти пуловер шапка и терлици бойчеееее от домашна вълна бойчеееее ще ги оставя на охраната бойчеееее на дундуков бойчееее ама и пенсиите да не забравиш бойчеееее да ги дигнеш бойчеееее както ти казват валери семионов и каракачана бойчеееее а на гадната корнела бойчеееее да и запушиш устата бойчеееее
36
0
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами, като има глупави хора, които да избират този глу**ак! По-про*т премиер България не е имала в цялата си история. Могат да му се кефят на простащи*ата само подобни на него плиткоумници!
35
0
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мене по ме кефи рекордът му за най-възрастен професионален футболист.
34
0
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ами така е като се окраде държавата и с парите се купуват гласове на изборите... милиони гласове
33
9
 
39
 
! Отговори
Активист на БКП преди 6 години
Бойко Борисов-българската Стефка Костадинова !!!
32
1
 
43
 
! Отговори
До: "Само с...& преди 6 години
ББ е комунист - цинично е да говориш за демокрация, ЕС, ценности.От ДПС с ББ няма да се измъкнеш, благодарение на ББ ДОСТ съществува.Забрави, че ДПС управляваше негласно с ГЕРБ. Исляма в БГ ти го докара ББ с Постановление 208, и Брюкселския Регламент. Отказа от Белене и Ю. Поток ни направи икономически зависими от първия приятел на ББ - Ердоган. Сега ставаш чрез икономиката, политически зависим от Турция чрез вноса на ток и газ от нея.КТБ.27 милиарда заеми за 8 год. 27 милиарда заеми!Отврат!
31
0
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тоя път ще му е последно, като унищожи изцяло държавата може хората да се сетят да не избират ***. а може и да не се сетят
30
4
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"най близкия птофил на Борисов и този на Тачър"..................................................И ТАЧЪР ЛИ Е ПОЖАРНИКАР?
29
17
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само с Борисов ще успеем да се измъкнем от лапите на русия и да започнем да се развиваме по европейски. Остава му още много, да задуши руските партии БСП и ДПС, да изгони Лукойл, Газпром и зелени човечета да не могат да купуват имоти в България.
28
0
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
*** народ, тоталитарна държава.
27
0
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
всичко е в областта на предположенията. защото борисов досега няма пълен мандат и му стана навик да подава оставки.пък и повишението на заплати и пенсии остана за края на мандата, но ако няма такъв, няма и повишение.