FT: Борисов се свърза с крайнодесни, за да управлява

Новият премиер увери: Ще работим за реформа и разширяване на ЕС
Обновена: 5 май 2017 09:07 | 5 май 2017 09:07, Елка Василева
81
FT: Борисов се свърза с крайнодесни, за да управлява
Снимка: Олег Попов / Dnes.bg

Българският премиер Бойко Борисов ще ръководи третото си правителство за осем години, след като парламентът одобри коалиция между десноцентристкия ГЕРБ на премиера и три крайнодесни партии, пише "Financial Times".
   
Борисов избегна съставяне на правителство на малцинството, като се обедини с Обединените патриоти, които водиха кампания с националистична платформа, в която бе споменато и традиционното приятелство на България с Русия, пише изданието.
   
Сега 57-годишният премиер трябва да балансира целта на своята партия за задълбочаване на интеграцията с ЕС и желанието на ОП за укрепване на връзките с Русия, отбелязва вестникът.

Още по темата

През януари България поема ротационното шестмесечно председателство на ЕС. Борисов увери, че България "успешно ще организира и осъществи" председателството на ЕС и добави: "Ще работим за реформа и разширяване на ЕС", припомня изданието.
   
Премиерът обаче е и подложен на критики за сътрудничеството си с Обединените патриоти, чиито лидери са обвинени в използване на език на омразата срещу ромското и турското етническо малцинство на България и в развиване на връзки с проруски местни фирми, отбелязва "Файненшъл таймс".
   
Евроскептичният вицепремиер и министър на отбраната, лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов, чието назначение е критикувано заради ролята му на агент на комунистическата служба за Държавна сигурност, е смекчил антизападната си реторика според анализатора от Центъра за либерални стратегии Даниел Смилов.
   
"Сега той много внимава да не заема антизападни позиции. Въпросът за доверието между партньорите от НАТО и България обаче ще бъде на масата и Патриотите ще трябва да положат големи усилия да превъзмогнат своето (антизападно) наследство", казва Смилов, цитиран от изданието.
   
Лидерът на Националния фронт за спасение на България Валери Симеонов бе назначен за вицепремиер, отговарящ за икономическата политика. Симеонов бе заснет по време на предизборната кампания да участва в белязан от насилие протест на активисти на НФСБ, които се опитаха да попречат на български етнически турци да минат през границата, за да гласуват, отбелязва "Financial Times".
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тиквата и Шкембе войвода и адвокати на дявола ще станат само и само да са на власт да има какво да лапат
39
4
 
12
 
! Отговори
Тоя вестник преди 7 години
Явно подкрепя радикални малцинства, много повърхностна статия
38
1
 
20
 
! Отговори
кратко и ясно преди 7 години
Боже , пази България !!!!
37
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Той ще се съюзи и с дявола само и самода се докопа до властта. Направоми стана смешно като чухпредставянето му за премиерв парламента - титли, дипломи ...И когато дойде Джон Кери истинаталъсва безпощадно - дипломите ититлите му не струват нищо, zero, zilch.Най-долнопробен предател на националните интереси.
36
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
По-опасно от спинаи по-страшно от ракае управлението на простака!
35
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Демокрацията е фалшива постановка.В девет от десет случая, вкл. и в бг.Означава дайте на некомпетентнитеда гласуват за няколко алтернативи.Разделянето на властите също емимикрия с цел да бъде измаменнародът - това е реализация на известната максима разделяй и владей.И не виждам защо трябва да се ходидо Сибир щом демокрацията в бгне дава резултати.Трябва само да й се променят параметрите.
34
9
 
7
 
! Отговори
боби преди 7 години
В крайна сметка управлява този, на който народа е делегирал доверие.На президентските избори се гласува за едни, на парламентарните за други.Накрая всеки си взема мястото, за което е избран.Хубаво-лошо, това е парламентарната демокрация.На когото не му харесва, да върви в Сибир.Там има диктатура,путин и който напъва за демокрация, го разстрелват.А късметлиите оцеляват, но редовно ги заливат с киселина
33
5
 
4
 
! Отговори
Алеко преди 7 години
До 43 червен анонимник. Ха-ха, а как разбра, че ти си умен?
32
9
 
3
 
! Отговори
Валери преди 7 години
До Оставка. Полеко с плюнките, ще се задавиш. Всичко е от завист, нали? Споко, още дълго ще трябва да се забърсваш, така че си купи много салфетки.
31
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЕДНА ТИКВАМНОГО ТИКВЕНИЦИ (1 МИЛИОН)
30
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ама те не са крайно десни - те са крайно леви.
29
9
 
3
 
! Отговори
Винету преди 7 години
До 37. Много ми е интересно как реши, че ти си от "мислещите"? Дали си се поинтересувал кои преобладаващо гласуват за ГЕРБ. А това, че куха червена кратуна като теб мисли така, не променя факта, че стотици хиляди (предимно млади, образовани и българи в чужбина - от статистиката), харесват Борисов и ГЕРБ. И ако трябва, ще го изберем и за четвърти и пети път. Защото червената чумма не става.
28
3
 
9
 
! Отговори
ЦЯЛ СВЯТ РАЗБРА преди 7 години
ЧРЕЗ ТОЗИ АВТОРИТЕТЕН ВЕСТНИК, ЧЕ БЪЛГАРИЯ Е ПЪРВАТА СТРАНА В ЕС, КЪДЕТО КРАЙНОДЕСНИ НАЦИОНАЛИСТИ ВЛЯЗОХА ВЪВ ВЛАСТТА.
27
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Грешка е допускането на бгв европа? Възможно е, за хоракоито пребивават в един удобендомейн на заблуди и с влизането на бгв него тези заблуди почват дасе разтурят. Нека да си хапят задниците сега.
26
3
 
10
 
! Отговори
д-р преди 7 години
Внимание! Герб и ЕП са опасни за здравето! Преди контакт с тях се посъветвайте с вашия аптекар и с вашия лекар!
25
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен34 Кои сте "ние",това са продажниците,***, от БСП и компания,които работят за руските интереси в БГ.Добре,че от вас не зависи нищо вече.
24
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Разширяване на ЕС,но не по сръбските/руските,условия!Сърбия ,насърчавана от Русия,се намесва в работите на бившите югорепублики,независимо какво твърдят нейните лидери,е руска марионетка и е извор на дестабилизацията на Балканите.Никаква подкрепа за Сърбия,докато не стане нормална държава и не спазва правата на българите в Сърбия,на дело,не само на думи.
23
4
 
4
 
! Отговори
Гробокопач преди 7 години
Патриотарите, крайно десни? Европците немат много акъл в главите, нищо не разбират те от крайно дясно;))) Но тук просто им е нужен етикет, за да стържат по Тиквата, в което няма лошо;))) Колкото повече тъпите западняци го критикуват, толкова по-бързо ще падне и ще турнем Нинова за мин. председател;))) "Братският огън" е добре дошъл
22
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ДОНяма десни в BGЕ, ТОВА Е МНОГО ПРИМИТИВНО КАЗАНО.
21
3
 
5
 
! Отговори
ПРОРУСКО ПРАВИТЕЛСТВ преди 7 години
ПУТИН ЩЕ ИМА ДУМАТА.ОБЕДИНЕНИТЕ ПАТРИОТИ СА ПЕТА КОЛОНА В ЕВРОПА.