Проблемът на съдебната власт – политически орган

Парламентарната квота не бива да съществува, смята член на ВСС
22 май 2017 10:00, Петя Славова
6
Проблемът на съдебната власт – политически орган
Снимка: Bulgaria ON AIR

Големият проблем на съдебната власт е, че тя е политически конструиран орган. Това позволява цялата съдебна власт да бъде инфектирана с партийно и нелегитимно влияние, категоричен бе членът на ВСС Калин Калпакчиев пред Bulgaria ON AIR.

Запитан за наличието на политичeска намеса в работата на ВСС той отсече, че парламентарната квота не може да продължи да съществува. По думите му скандалът от последните седмици със срещата между главния прокурор и бизнесмена Сашо Дончев илюстрира този проблем.

Още по темата

"Не е вярно, че няма регламент за подобни срещи. Такъв тип срещи са недопустими, защото уронват престижа на съдебната власт. Всеки конкретен случай трябва да бъде оценен индивидуално и да се отсее истината от неистината", коментира Калин Калпакчиев в "България сутрин".

Магистратът е на мнение, че "ЦУМ-гейт" ще отмине, както е отминало подслушването в Банкя, "Яневагейт" и много други случаи, които по думите му не получават адекватен отговор.

Според Калпакчиев председателят на ВКС трябва да бъде лидер на съдиите. "Г-н Лозан Панов опитва публично да постави на масата пред всички власти важните въпроси, които трябва да имат разрешение", отбеляза той.

Според него е несериозна тезата, че някой иска да овладее съдебната система. Калин Калпакчиев се обяви за обществен контрол върху прокуратурата.

"Имаме безконтролна прокуратура, която се назначава по политически начин. Процедурата по назначаване на главния прокурор определя неговата зависимост", посочи той и добави, че се цели истинските проблеми да бъдат омъглени в изкуствено създадени лични битки.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
2
 
! Отговори
Мен преди 6 години
И Цацаров знае, че Калпакчиев е напълно прав и 5 години иска независима съдебна система, но... Цацаров е зависим, респективно съдебната ни система остава зависима
5
0
 
4
 
! Отговори
Наблюдател преди 6 години
Калпакчиев е прав
4
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А колко от повдигнатите от прокуратурата обвинения завършват с адекватна присъда? Има ли корупция сред съдиите и синхронно плуване с адвокати? Като сте казали А ще трябва да стигнете до Я.
3
4
 
2
 
! Отговори
ив преди 6 години
следващия лигльо и л.но след лозан панов! Да си взеат шапките, да се влеят към пинокио христо иванов и да се приключи ! Последния доклад от ЕК е че прокуратурата работи. Проблемите в България са в съда и то в ръководения от панов и неговия подгласник калпакчиев ВКС.Няма ли кой да ги изхвърли от съдебната система ?
2
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На всекиму е ясно, че всички проблеми в БГ идват от политиците. Конкретно за съд. система, како очаквате да се случи като има политическа квота? Ами разбира се те са там за да указват натиск и да прикриват далаверите на управляващите. За какво според Вас се натискат така за тази власт?
1
0
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
абсолютно правилно,но дали лакомите политици ще се откажат от тази привилегия,ярък случай,лице без нито един ден стаж като съдия,беше назначен за конституционен съдия и това е лицето филип.