Комунизмът си отива... Паметникът пред НДК?

Тодор Чобанов, Калоян Паргов и Димитър Петров пред Bulgaria ON AIR
Обновена: 30 май 2017 11:33 | 30 май 2017 11:00, Анисия Иванова
174

Демонтират паметника пред НДК "1300 г. България". Този акт на Столичната община предизвика множество полемики, а и раздели обществото.

Сега монументът е далеч от престижните си години в отминалите комунистически времена и се е превърнал в заплашително чудовище за тези, които преминат под него.

"Паметникът ще бъде демонтиран до края на лятото. Бронзовите пластики, дело на професор Валентин Старчев, ще бъдат съхранени в Националния музей. Прекалено много ще струва възстановяването му. Все още няма яснота какъв ще бъде новият паметник", обясни зам.-кметът на София Тодор Чобанов пред репортер на Bulgaria ON AIR.

БСП считат, че всяко поругаване или неглижиране на паметници е престъпление за историята.

"Това разделение на обществото трябва да спре. Проблемът в случая е да се намери баланс в облика на НДК, така че да се запази историята. Различното отношение към историческите артефакти пречи на решаването на въпроса. Новият подход е да забравим противопоставянето", настоя Калоян Паргов, председател на БСП – София в студиото на "България сутрин".

Негов събеседник бе и адвокат Димитър Петров от Сдружение "За възстановяване на паметника на Първи и Шести пехотен полк на Първа Софийска дивизия".

Според Петров паметникът при НДК е построен в грях, защото там е съборен предишен паметник на загинали войници, за да бъде изграден този.

"Трябва да се възстанови паметникът "1300 г. България“, но и да бъдат възстановен предишният. Всяко разрушаване на паметници е престъпление", заяви Паргов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


174
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
120
5
 
15
 
! Отговори
една истина преди 6 години
Не е късно да се обяви режима 1944-1989 престъпен и всички символики ще се махат без проблем в това число и на агресорката съветска армия.
119
8
 
9
 
! Отговори
Йово преди 6 години
Пари за ремонт на "1300 години България" няма но пари за паметник на Р. Рейгън има както и за американските летци бомбандирали София има. Великите нации се гордеят с историята си само тукашните гледат да се подмажат на силния в момента. Правилно го е казал за българите великият Паисий Хилендарски: "О неразумни юроде". Аз бих добавил: "О продажен изроде".
118
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Комунизмът не е идвал, за да си отива. А паметникът е откровенно грозен, правен е под пара за конгреса и е изсмукан от пръстите.
117
3
 
4
 
! Отговори
стар комунист преди 6 години
Добре де този паметник бил комунистически, онзи бил грозен,покажете ми един построен по герберско време и е толкова красив и приемлив от всички, че чак е неръкотворен?
116
4
 
8
 
! Отговори
бутаме преди 6 години
Паргов да мълчи , първо да си ремонтират НЛО-то кацнало на Бузлуджа нали е тяхно , тогава да говори за този изключително неграмотно сътворения паметник пред НДК !
115
4
 
6
 
! Отговори
Бай Ганя с дисагите преди 6 години
Е трябва да закриеме и държавата тогава, нали от соца е останала. Там един чалга клуб сега или мол и да бъдем Чалгария вече най-добре Ами като нямаме иновативно мислене да ремонтираме паметниците и да ги направим туристическа атракция ще рушиме.
114
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Крайно време е цялата останала соц *** да се махне. То скапани недостроени сгради, то паметници на червени крадци и т.н. Да си вървят в Сесерестан.Хайде почвайте да квичите рубладжии - сесерестанци
113
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Капитализма си отива и богатите се опитват да се скрият.
112
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
не Комунизма, а България си отива!
111
0
 
5
 
! Отговори
Нострадамус преди 6 години
Коги тоз "паметник" се разкара, тогива Бугарско ше почне да цъвти!
110
5
 
5
 
! Отговори
работник преди 6 години
Мизерстват лапачите които не са научени на труд.
109
4
 
10
 
! Отговори
Мнение преди 6 години
Това е нищо. Да видите какви грозотии нар. 1 300г. България са нацвъкани почти във всяко градче. И те да се махнат.Ами празните или недовършени партиини домове, какво да ги правим? Това е значителна част от "огромното" соц. строителство , което сега не можем да боядисаме.И се чудехме защо взимаме по 200-230лв.заплати.Ами парите отидоха за овековечаване.
108
3
 
13
 
! Отговори
Така е преди 6 години
Какво беше това отиване, какво беше това чудо? 27г. комунизма си отива , а комунистите са тук и най-големите станаха милионери.Колко повече комунисти има в една държава , толкова е по-бедна.И тогава и сега сме най бедните в ЕС.Само Албания беше след нас.Така ли е? Така е !
107
12
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Комунизмът си отдиде, но евроатлантическата мизерия остава и става все по-страшна.
106
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Комунизма си отива комунистите остават да ни пият кръвта.
105
5
 
8
 
! Отговори
И нека преди 6 години
да довърша - не народ, а м*ърша! Събрали се шайка л*умпени и вечно се плюят и вечно за нещо спорят и делят, а утре Боко и Свинчоко пак ще им вдигнат данъци, газ, ток, цени, билетчето в метрото и т.н. Цялата ни работа цъфнала и вързала, че един паметник ви пречи в живота!!! Ако ще комбиниран паметник на американските зверства във Виетнам, Сталин, Хитлер, Садам и Пол Пот да вдигнат, все е паметник, все ще може да се постави в специален парк като атракция и да се вземат по 10 евро на турист!!!!!!
104
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
след петоуйника събаряйте наред разните альоши и вся остальная свoлач.
103
9
 
13
 
! Отговори
Ghost преди 6 години
Има още много. Всички пряко свързани с комунизма паметници олицетворяващи и възнасящи престъпният режим да бъдат съборени!
102
4
 
5
 
! Отговори
Оруел преди 6 години
Да сложат на главите на президентите на САЩ от прословутите скали, като добавят и тръмп, а от горе бащицата Бойко!
101
4
 
18
 
! Отговори
Кретенско преди 6 години
заглавие на статията и 90% кретенски коментари. Първо - как паметник "1300 години България" е комунизъм не знам. Второ - грозен е няма спор, купчина старо желязо. Трето - веднага всички разединени като стадо овце, демократи, социопати, анархисти, комунисти. Четвърто - да се предложи конструктивно решение, не да се руши, всичко историческо да рушим, обновете го, заменете го, нов направете който да е красив и по-величествен. Хората от такива *** луди пари правят в останалите страни...