Внесено от ГЕРБ: Маха се знак Е24 - "Внимание, камера за скоростта!"

Вътрешният министър също иска изненада за шофьорите
2 юни 2017 12:00,
244
Внесено от ГЕРБ: Маха се знак Е24 - "Внимание, камера за скоростта!"
Снимка: Facebook

ГЕРБ внесоха промени в закона за движение по пътищата, с които да се премахне знакът, който предупреждава за мобилна камера на пътя. 

За това от дълго време настоява ръководството на Пътна полиция, а премиерът Бойко Борисов наскоро поиска депутатите да направят. 

Знакът, който означава пътен участък с камера за контрол на скоростта, бе въведен през 2015 година, за да може КАТ да върне в употреба издаването на електронни фишове от мобилните камери. Според депутатите обаче знакът не помага за ограничаване на произшествията на пътя.

В мотивите си народните представители пишат, че когато шофьорите биват уведомявани, че има камера за скоростта, те намаляват, но след това продължават движението си с превишена скорост. 

"По този начин се развива чувство на безнаказаност и се губи възпитателният ефект върху всички водачи", смятат депутатите. Те припомнят, че високата скорост е една от основните причини за тежките катастрофи на пътя. 

Вътрешният министър Валентин Радев също подкрепи премахването на знаците пред камерите.

Още по темата

"Може би е било грешка да бъдат поставени, така казват експертите и е добре да бъдат премахнати знаците. Такова ни е обществото, още има нужда от изненади, не можем да достигнем най-добрите европейски практики, надавам се, че това ще дисциплинира шофьорите", каза той.

С внесените промени в закона за движение по пътищата ГЕРБ искат и да се утежнят наказанията за собственици на автомобили, които ги дават на пияни и нередовни шофьори. В момента собствениците се наказват със спиране на колата за месец, а депутатите предлагат санкцията да стане прекратяване на регистрацията на автомобила за срок от шест месеца до една година. 

Статистиката сочи, че от 21 януари до днес са хванати на 9000 шофьори без книжки, каза депутатът Павел Христов. Според него това е една от причините за тежките катастрофи по пътищата. С новите текстове ГЕРБ ще променят и наредбата за наркотичните вещества като актуализират списъка със забранените за използване субстанции. 

Ще има промени и в разпоредбата за това кои лица могат да взимат кръвни проби. "В момента единствените хора, които имат право да взимат проба, са лекарите, но това не винаги става така и това е повод за падане на актовете в съда", каза Радостин Танев. 

Той даде да се разбере и че ще се промени веществото, с което се почиства мястото за взимане на кръвна проба, защото то било забранено от 15 години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


244
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
120
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не могат да си изпълнят нормата с тия знаци кви гадове са тия шофьори като ги видят и намалят
119
1
 
12
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 6 години
Впрочем *** герберюги не си дават сметка, че знаци за камера могат да сложат без реално да има работеща камера, увеличавайки многократно превенцията с минимални ресурси, като наличните камери се ротират на определените места. Сега ефектът ще е нулев.
118
1
 
9
 
! Отговори
Вес преди 6 години
А това означава ли, че ще искат полицаите да вземат кръвни проби .... Те не са медицински лица за да им се позволява подобно нещо.
117
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До са 120Явно не си много информиран, чул недочул.
116
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това, ако се приеме, веднага ще отпадне, защото е в противоречие с един основен закон.
115
4
 
9
 
! Отговори
главния преди 6 години
ГлаДния сектретар си го каза в прав текст по телевизията снощи = назад са с изпълнението на ангажимента си към бюджета. Това е причината за махане на знаците, а не "засиления контрол" и "превенцията на произшствията". Боли ги целия *** за нашата безопасност. Просто става въпрос за едни пари дето трябва да се съберат някак си от бедния народец.
114
3
 
4
 
! Отговори
са преди 6 години
В Сливен правят много добре-слагат знак,намаляш,после селенията те кара да дадеш газ,и следва другия знак,за който няма време да реагираш!!
113
3
 
3
 
! Отговори
ponti do bluesky1 преди 6 години
Ти може да предлагаш и разстрел на място, но аз пък ще предложа да те насурвакам с една тръбичка и 6м на екстензии в Пирогов за такива умници като тебе :)
112
3
 
16
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 6 години
Според мен знаци за камера трябва да има, защото те осигуряват генералната превенция на превишената скорост. Засадите са милиционерски тарикатлъци, повишаващи евентуално приходите от глоби, което не би трябвало да е целта. Проблемът в случая обаче е по-голям. Държавата няма никаква политика в никоя област, а законите се изменят според това, какво му е хрумнало вечерта на Тиквата. Само така могат да се обяснят прибързаните законопроекти, внасяни след всяко тиквено изявление.
111
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това със спирането от движение на колата на собственик, който не е управлявал колата е абсурдно. Не говоря за случаите, когато съзнателно оставиш колата на приятел, който е пил, а когато, примерно, си оставиш на колата на ремонт и майстора, след като е изпил 2-3 бири или книжката му изтекла, се качи на колата ви да си върши някаква работа. И да, и за изтекла книжка спират колата от движение в момента, защото се смятало, че си неправоспособен.
110
6
 
3
 
! Отговори
са преди 6 години
До АнонименДо АнонименАйде бе-има знак,че можеш да бъдеш сниман,а не кога и след колко метра!Една простотия по-малко и дано,дано наистина това помогне за намаляване на клането по пътищата!
109
0
 
11
 
! Отговори
Естет преди 6 години
Я, думичката п-р-и-м-а-т била цензурирана. Уникално! А я да видим: бозайник.
108
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това е хранилка за управляващите да не мислите че ще намалеят птп така натрупал 30 глоби и си кара още при първите 3трябва да му вземат книжката *** нямат файда
107
1
 
9
 
! Отговори
Boko bo преди 6 години
Навсякъде в ЕС има знак предупреждаващ за видео - наблюдение. А Бг не е Европа. Майната им.
106
2
 
9
 
! Отговори
Естет преди 6 години
"и се губи възпитателният ефект" ?!?! Кой точно от вас си разрешава да ме възпитава, субекти с потомствени ментални девиации? Кой? Този, който пише "Ханко Брат" ли? Той ли ще ми е ментор и възпитател? Кой от вас, нискочели *** си разрешава да подлага на съмнение възпитанието ми?! Това квинтесенция на комунизма ли е? Всички трябва да са еднакво ограничени? Това ли ви е проблемът питекантропи войнстващи?!
105
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Герб всички проблеми решават по комунистически. Със забрана. Падне сняг, затварят магистралите, вместо да ги почистят. Сега нарушават правилника за движение по пътищата като отменят табела Е24. Що не махнат и знак Стоп:-)
104
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Маса народ загина, заради корупцията на всички нива в тая пародия на "държава", не заради знак Е24... Купените книжки и к'во ш праим от катаджиите докога??? Още една предпоставка за зверска корупция, толкова *** народ не е реално да съществува, честно!!!
103
1
 
8
 
! Отговори
bluesky1 преди 6 години
До ponti 96 А за притежание на антирадар аз предлагам 5г. затвор, както и 10годинки за 20 левчета за катаджията......
102
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Европа отново ще ги санкционира ГЕРБ, навсякъде в Европа има знак за камера ,а тук няма да има.Какво се учудвам, пожарникар ни управлява...
101
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
БГ=комунизъм в 21-ви век. Който има мозък бяга от тук. "Магистрала" Люлин - завои изкачване, слизане, ремонти, тунели с ограничение 80, аз си направих сметка че от София до Благоевград, средна скорост над 90 км. е непостижима за тоя каруцарски път следвайки "огразниченията"!!!