Внесено от ГЕРБ: Маха се знак Е24 - "Внимание, камера за скоростта!"

Вътрешният министър също иска изненада за шофьорите
2 юни 2017 12:00,
244
Внесено от ГЕРБ: Маха се знак Е24 - "Внимание, камера за скоростта!"
Снимка: Facebook

ГЕРБ внесоха промени в закона за движение по пътищата, с които да се премахне знакът, който предупреждава за мобилна камера на пътя. 

За това от дълго време настоява ръководството на Пътна полиция, а премиерът Бойко Борисов наскоро поиска депутатите да направят. 

Знакът, който означава пътен участък с камера за контрол на скоростта, бе въведен през 2015 година, за да може КАТ да върне в употреба издаването на електронни фишове от мобилните камери. Според депутатите обаче знакът не помага за ограничаване на произшествията на пътя.

В мотивите си народните представители пишат, че когато шофьорите биват уведомявани, че има камера за скоростта, те намаляват, но след това продължават движението си с превишена скорост. 

"По този начин се развива чувство на безнаказаност и се губи възпитателният ефект върху всички водачи", смятат депутатите. Те припомнят, че високата скорост е една от основните причини за тежките катастрофи на пътя. 

Вътрешният министър Валентин Радев също подкрепи премахването на знаците пред камерите.

Още по темата

"Може би е било грешка да бъдат поставени, така казват експертите и е добре да бъдат премахнати знаците. Такова ни е обществото, още има нужда от изненади, не можем да достигнем най-добрите европейски практики, надавам се, че това ще дисциплинира шофьорите", каза той.

С внесените промени в закона за движение по пътищата ГЕРБ искат и да се утежнят наказанията за собственици на автомобили, които ги дават на пияни и нередовни шофьори. В момента собствениците се наказват със спиране на колата за месец, а депутатите предлагат санкцията да стане прекратяване на регистрацията на автомобила за срок от шест месеца до една година. 

Статистиката сочи, че от 21 януари до днес са хванати на 9000 шофьори без книжки, каза депутатът Павел Христов. Според него това е една от причините за тежките катастрофи по пътищата. С новите текстове ГЕРБ ще променят и наредбата за наркотичните вещества като актуализират списъка със забранените за използване субстанции. 

Ще има промени и в разпоредбата за това кои лица могат да взимат кръвни проби. "В момента единствените хора, които имат право да взимат проба, са лекарите, но това не винаги става така и това е повод за падане на актовете в съда", каза Радостин Танев. 

Той даде да се разбере и че ще се промени веществото, с което се почиства мястото за взимане на кръвна проба, защото то било забранено от 15 години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


244
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
140
1
 
15
 
! Отговори
udid преди 6 години
Този знак НС го прие като задължение от Директива на ЕК . Поне такива бяха мотивите на вносителите . Сега мотивите са -глоби,глоби за бюджета. На есен броим пилците . И Слънцето с какво ще ни залее?
139
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като чета болшинството мнения и изтръпвам. Масово пишещите искат тука да не се осъществява контрол по пътищата въпреки, че сме първенци по смъртност в Европа.Това със знаците пред камерите е голяма глупост и обезмисля ползването им. Това е целта - да си винаги нащрек и да караш по правилата, а не: знак->намаляваш->минава камерата-> после пак с 50+км/ч над позволената скорост.
138
3
 
18
 
! Отговори
nemam nervi преди 6 години
Шумкарите се завръщат-- каква може да се очаква от комунистическата герб
137
2
 
11
 
! Отговори
bluesky1 преди 6 години
До Dies Irae Няма спор, че пътищата са в лошо състояние. Но и в идеално състояние да са, кръвопролитието по тях ще продължи, ако не бъдат взети мерки и то спешни. В този смисъл ще дам обратен на Вашия пример. Пътя между Благоевград и Симитли е в много добро състояние и там хората *** като мухи. И основната причина е превишената скорост, неправилните изпреварвания и изпреварванията в завой!!!
136
3
 
5
 
! Отговори
gogoll преди 6 години
Да бяхте измислили как да си вземете паричките от румънските нарушители, а не да внасяте безумни законопроекти с хах - възпитателна цел. И полицаите не само да се крият по храстите, като партизани ами да помагат на движението при опасност, каквато им е работата - но за съжаление най често самите те са опасност и спират на безумни места по кръстовища и намалена видимост.
135
2
 
9
 
! Отговори
Dies Irae преди 6 години
В Конституцията трябва да се вкара закон - че всеки приет закон или промяна не може да се променя или пренаписва в следващите 10 години. Ако такава промяна е наистина наложителна всички гласували за този закон или промяна автоматично да влизат в затвора за 30 години без право на обжалване, замяна, помилване или предсрочно освобождаване. Причина за наказанието - престъпна немарливост, некадърност, злоупотреба с власт. Като приемат нещо да го прочетат първо и да помислят как ще се отрази.
134
1
 
20
 
! Отговори
Кофти преди 6 години
Може да иска, обаче това е незаконно. Нито една глоба няма да мине в съда. Не става дума да променим закон или разпоредба. Става дума че цялото ЕС законодателство е обвързано така.С това неграмотно управление, до 10 години само неграмотни и малцинства ще останат в БГ.
133
8
 
5
 
! Отговори
Веселин преди 6 години
на всеки разклон по пътя една табела"път с видео наблюдение" и катаджиите да си застават където решат,и няма да има противоречие с конституцията.....само вилата на врата оправя нас българите.....за жалост
132
3
 
12
 
! Отговори
Dies Irae преди 6 години
Вчера видях как катаджии спокойно си се престрояват, паркират и каквото се сетите без да си направят труда да пуснат мигач. Е те тия който трябва да следят за спазването на закона не го спазват какво остава за останалите? Да не говорим, че с тия постоянни промени човек тъкмо запомни нещо и хоп пак промяна.
131
3
 
10
 
! Отговори
Dies Irae преди 6 години
Пътя Русе-Бяла-Търново и Русе-Бяла-София е най натоварения път в цялата страна и това не е измислица, а ФАКТ и този пътека не е виждала ремонт от поне 30 години, да запълниш дупките не е ремонт защото след 1 месец те се отварят отново, говоря за цялостна подмяна на настилката и бай тиква ще ми говори за магистрали. Ха къде пък ги видя тоя? София-Пловдив е тих бял Дунав. Шумен-Варна пази господи да не ти се налага да минаваш по нея Я стига извинения, а да се хващат на работа и да оправят пътищата
130
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Поредната ГЛУПОСТ на Тиквоний и неговите калинки.но .............Аз съм *** и вие сте прости........
129
2
 
11
 
! Отговори
Прости милиционери преди 6 години
И в Парламента,и на пътя!
128
2
 
13
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 6 години
До СтрахилОтносно веществото. Не се казва какво е, защото авторът на изявлението е бивш милиционер, който априори е ограничен умствено. Както обяснението за контрола на средната скорост по магистралите, който щеше да се извършва с "математически формули". Формулата S=v.t се учи в 4-ти клас, но за милиционера тя е нещо трансцедентно и сакрално. Питали едно ченге какво е взрив. То помислило малко и казало: взрив е едно дето няма, няма, па изведнъж си е.бе майката.
127
4
 
14
 
! Отговори
Кратун преди 6 години
В цяла Европа има такива знаци. На нашите милиционери все нещо друго им пречи да си вършат работата. Най-много им пречи обаче мързелът.
126
10
 
18
 
! Отговори
12345 преди 6 години
Аз пък мисля, че вина за катастрофите има и ниската скорост. Влудяващо е шофирането с ниска скорост в най-лявата лента, никой ли не ги е учил тези хора? С 50 в лявата лента на Цариградско, където ограничението е 80! Или със 100 в лявата на магистралата, никакъв усет, никакво гледане в огледалата, не познаване на правилника! 70 % от задръстванията в София са заради некадърници, не умеещи да се престрояват, пишещи си по тел. на светофара, блеещи!!!
125
3
 
13
 
! Отговори
Mrmr преди 6 години
Преди да махнат знака да помислят малко, че всяка снимка ще отпадне в съда поради не спазване на Конституцията на България - нямат право да те снимат без предупреждение. Да не говорим в международния съд - там се следят стрикно правата на гражданите.
124
2
 
8
 
! Отговори
Dies Irae преди 6 години
Нали за това плащаме винетки, да оправят пътищата първо да ги разширят и хората ще могат да пътуват спокойно. Да не говорим, че забраните за движение на ТИР-ве масово не се спазват. Като се добави и, че когато се прави ремонт табелите за ремонта са или 10км преди тях или 1 метър пред тях, а не както е редно от 200м до 1км. То почваш да се чудиш дали не са я забравили. Освен това като почнат да режат поне да си запълват на момента, а не да нарежем пътя днес и след 1 месец може би да ги запълним
123
3
 
13
 
! Отговори
Dies Irae преди 6 години
А защо държавата си мълчи за ГЛАВНАТА ПРИЧИНА ЗА КАТАСТРОФИТЕ? И ТЯ Е ТОТАЛНАТА ЛИПСА НА ПЪТИЩА!!! Един път в тая държава няма който да може да се нарече път! Русе- Бяла дето го водят най смъртоносния е как няма да е такъв като е по 1 лента в посока, повечето места са забранени за изпреварване, а като се влачиш след колона тирове с 50 до София може да стигнеш след ден, два. Освен това пътната настилка липсва или е в кратери, траншеи и други окопни съоръжения който мястото им е в 1 св. война
122
3
 
2
 
! Отговори
bluesky1 преди 6 години
До ponti 123 Ще ме сурвакаш с тръбичка друг път комлекс.ар.че с радарче! Гледай да не те сурвакам и теб и жена ти....хахахахаааааа
121
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Съгласен съм. Тия знаци с камерите бяха най-глупавото нещо - да предупреждават.Друго си е катаджията да застане зад някой храст под прикритие и да дебне както си беше по соца. Така се ловяха зайци и нямаше хък-мък.