Единственият вариант за АЕЦ "Белене"– приватизация

С държавни пари не могат да се строят два реактора
Обновена: 5 юни 2017 14:22 | 5 юни 2017 14:07, Камелия Цветанова
68
Единственият вариант за АЕЦ "Белене"– приватизация
Снимка: Булфото, архив

Съдбата на втората атомна електроцентрала все още не е ясна. Според премиера Бойко Борисов едндинственият вариант минава през публично-частно партньорство с приватизация на проекта и с някакво държавно участие.

Още по темата

"Имаме стока за над 3 милиарда. Ясно е, че с пари в бюджета няма да се строят два реактора", отсече той.

Енергийният министър Теменужна Петкова каза по-рано в понеделник, че в момента се отделят активите и пасивите на АЕЦ "Белене" в отделна компания, за да започне процедура за приватизация. 

"В края на август или в началото на септември, страната ни ще разполага с два атомни реактора, които да мисли какво да прави. Ако има инвеститорски интерес, той ще бъде жизнеспособен и ще се реализира", увери Петкова.

Борисов пък коментира, че не не случайно с проекта са ангажирани учени от БАН, за да няма никакви спекулации кой, как и защо го е решил.

"Това, което ни предложат, ще го дадем на обществеността", заяви премиерът.

Премиерът обаче за пореден път обвини социалистите за решението им за строителството на втора атомна централа.

"Заради недалновидната политика на много хора преди нас се озовахме с два реактора в "Белене" за 3 млрд. лв.", отсече той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
като знам как строят пътищата не знам дали искам да им се довери построяването на цял АЕЦ... току виж утре правят спешни кръпки по реактора че е станал на вълнички...
33
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
хахах, да позная, изведнъж някоя фирма която никой не знае кой е собственика ще купи АЕЦ за лефче да ни отърве от мъките и ще си подсигури децата в следващите 50 години...
32
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И още - до кога ще показвате снимки на построеното от бай Тошо. Вече ГЕРБ и него разруши. Бетона използваха за АМ Марица, а желязото Люси сиренето продаде на гърците в Перник. Сега и гьол няма щото фирмата на ББ засипа след спиране на проекта.
31
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Имам едни 8 милиарда свободни пари в евро и мисля да участвам. Само да не изпусна срока за подаване на документите. Ако питате от къде - от пестене на закуски.
30
4
 
15
 
! Отговори
nina преди 6 години
След предните коментари-всички други са излишни. Някога в училище ни учеха-транспорт, енергетика-това наистина са стратегичеси важни за страната ни отрасли, те никога не трябва да бъдат в чужди /не държавни/ ръце.Но това е било при "комунизма", нали? А те са били... да не изреждам. Нищо, че покрай "другото" са мислили и за България!
29
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А кой ще плаща скъпият ток на приватизатора *** Теменужке Трендафилова Карамфилова? Ти ли или оФцете?
28
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Което трябва да се купи на безценица се разрушава и после се приватизира. Дано не направят АЕЦ приватизаторите , че не се знае каква ще я струпат. Ако изберат американска, трябва да се изнасяме оттука
27
2
 
17
 
! Отговори
Калина преди 6 години
Хаха Опряха до приватизация на атома. Подобно като концесията на летище София - всяко едно работещо за държавата звено да бъде съсипано.Видяхме концесионерът на мините докъде докара хората! Сега шели да преразглеждат концесионния догивор - ако не е жалко, щеле да е смешно!Хора, докога ще ги търпим тези?
26
3
 
19
 
! Отговори
Нормални ли сте вре? преди 6 години
Каква приватизация бре смехурховци?! Енергетиката е от стратегическо значение за всяка една държава, и се числи към националната сигурност, ***. В нормалните държави 51% винаги е държавна. Няма оправия в БГ! Не остана нищо непродадено. Не остана нищо неокрадено. 1 милиард глоби платихте, БГ народа ги плати, оставете на народа евтиния ток. Не беше пално, ток, вода, саниране, огради, КТБ.Земи, всичко окрадохте. Един обект на националната сигурност нямате. Нищо българско не остана. Аман!!
25
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ще продадат държавните активи в АЕЦ Белене без пари, а после ще купят скъпо някакъв нищожен дял. Проектът вече ще е в частни ръце и държавата няма да може да регулира цените и печалбите, Белене ще се превърне в новите частни тецове Марици, които ще скубят максимално и безогледно. Поредното национално предателство след загубата на транзита на газ през България. Толкова им е акъла.
24
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кой ще ми обясни защо не може с държавни пари да се строи?
23
4
 
14
 
! Отговори
антиседераст преди 6 години
От 1990 година вече няма държава България, има само евроатлантико - социалистическо - демократично - приватизационно ограбена територия БГ.
22
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Продайте го кра...дци----мр...ъсни.
21
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Държавата има активи - площадката, лиценза, 2 реактора. Това се преобразува в капитал и се търси още от инвеститор. Руснаците предложиха инвестиране и финансиране на проекта. Строителството се прави с кредитни пари, не с бюджета.
20
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Трябва да пазим АЕЦ Белене като очите си и там да се открие музей на глупостта и лакомията.
19
4
 
20
 
! Отговори
tangra преди 6 години
Това е върха на простотията. С остарелите тецове ли ще произвеждате ток бре. Промити мозъци !!!Това си е изключителна държавна собственост и не трябва да се продава!
18
1
 
3
 
! Отговори
Muzeini dospehi преди 6 години
Koito bulgari sa podpisali dogovorite, ste gi zakovem humanno s pironi po krastove...
17
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е как изведнъж с два реактора в "Белене"? Нали беше само един гьол? Сега ще търси някой по-шантав, за да му пробута безвъзвратно остарелия проект. По-пр0ст няма да намери. Руснаците за същите пари предлагат най-ново поколение реактори.
16
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Трябва да се завърши тази врътка за делаверата Белене, та да започне следващата.Врътката:Ще строим АЕЦ, рязане на ленти, поръчване на оборудване, подписване на договори, нищоправене, доставяне на реактори и оборудване, продаване на реактори на безценица и вайкане и тръшкане
15
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Държавата не я е грижа, а частника краде като за последно. Но държавата не дава комисионни! За да има пари, то първо трябва да са ограбени от някого, защото комунизма свърши и безплатните бачкатори нямат безплатно здравропазване и образование.