Украинци, молдовци, македонци... Добре сте дошли, сервитьори!

Туризмът ще наема работници от трети страни облекчено
Обновена: 8 юни 2017 15:05 | 8 юни 2017 14:15, Веселина Йорданова
139
Украинци, молдовци, македонци... Добре сте дошли, сервитьори!
Снимка: flickr

Туризмът ни ще може да наеме работници от трети страни за сезона по облекчен режим, стана ясно след заседанието на правителството.

За тях ще се издава временна регистрация до 90 дни, като се очаква промените да са в сила още от следващата седмица.

Още по темата

За тях настояваше браншът заради липсата на обслужващ персонал по курортите ни.

"Отпадат изискванията за представяне на документи за образование, за квалификация със съответните заверки и представяне в консулствата, изискванията към работодателите за публикуване в медиите на свободни работни места, за договори за наем – само с декларации ще могат да бъдат приети желаещите да работят у нас", обясни вицепремиерът Валери Симеонов.

По думите му облекченията са насочени главно към българската диаспора от Украйна, Молдова, Македония, Западните покрайнини.

"Между 4 хил. и 6 хил. човека имат предварително договори да започнат работа", съобщи той.

Според Симеонов, ако не дойдат, ще бъдем свидетели на много ниско ниво на обсужване в туристическия бранш.

Той коментира, че тези чуждестранни работници няма кого да изместят у нас, а девизът за настоящия туристически сезон бил: "Назначавайте всичко, което мърда", защото нямало хора за работа. По думите му за сезона в туризма били необходими над 25 хил. души.

Симеонов каза, че бизнесът има отговорността да им осигури нормални условия на труд и заплащане и подлежи на контрола на българското законодателство.

Министерският съвет днес прие и актуализация на бюджета на ДОО, която предлага на парламента да приеме. Това ще позволи повишаването на минималната пенсия на две стъпки – на 180 лева от 1 юли и на 200 лв. от 1 октомври.

След втората стъпка общо около 800 хил. пенсионери ще получат увеличение, обясни социалният министър Бисер Петков.

Оценките са, че за допълнителните размери на пенсиите ще са необходими 100 млн. лв. до края на годината. На толкова горе-долу се оценява излишъкът от Фонд "Пенсии" за първите четири месеца на годината, с който увеличението на практика ще бъде покрито.

От 1 юли всички пенсионери ще получат индексация на пенсиите си с 2.4%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


139
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А ние българите ще може ли тях да ритаме
27
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Първо сетвитьори , след това - мед.сестри , доктори (не е ясно за какви заплати ще дойдат) , а накрая и население!
26
0
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хората вече не искат и за 1000лв да работят а нашите "бизнес- мени - дами" дават по 500.Както е тръгнало скоро ще трябва да се молят за бушмени и аборигени.
25
2
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Простете за тъпия въпрос, но... "защо просто не дигнете заплатите" :)
24
0
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
яко, сега вече освен пияни туристи ще имаме и пиян персонал
23
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Така така, ама да имате късмет да излъжете и да не платите на некои украинци гравитиращи около десен сектор,да ви "ремонтират" набърже хотела, та да ви дойде акъл у глават
22
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ами 25000 недостиг по черноморието, ама реално са 2,5 милиона, на които не им достигат заплатите и парите. не е само в този бранш. и докога само гледната точка на оплакващи се хотелиери, хайде пуснете сега 10 статии подред на оплакващ се персонал. да чуем и другата гледна точка.
21
0
 
19
 
! Отговори
Цеца Мецата преди 6 години
Добро дошли другови на нашу малу маскараду...
20
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
1-2 сезона ще се занимават с БГ "безнесмените" и повече нямат да дойдат :)
19
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Догодина персоналът ще е от 4-я свят, и по догодина ще работи цялата рода до 5то коляно, защото всичко дето мърда бяга от ,,добрите условия"
18
10
 
10
 
! Отговори
SpaceX преди 6 години
Виждате ли кои страни са по зле от нас . Винаги си личи по гастарбайтерите . Като малък гледах френски филм за португалските гастарбайтери във Франция , прекарваха ги с камиони както днес афганистанците . Сега нещата са се променили вече . И у нас ще се променят, просто трябва време
17
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тъ па на рите строиха сега половината хотели нямат клиенти другата половина нямат клиенти сянката на плажа 10 лв Путин да фърли една голяма бомба и да се надигне едно цунами покрай Слънчака че голяма смрад на фекалии от там. Надолу към Равда имаше много комари миналата година, не знам да умират че българите тряба да ходим в Гърция, а пък уж морето е за всички.
16
0
 
34
 
! Отговори
Циник до 20 преди 6 години
Халал да са ви..."рОбо тните места" :-)
15
33
 
15
 
! Отговори
Г преди 6 години
Така и не схванахте, че това е нормалния ход на нещата, и че в крайна сметка в БГ не е толкова зле. Вярно, най-бедни сме, но най-бедни от най-богатите. Както ние ходим в САЩ, Англия, Канада и т.н. да работим неквалифицирания труд (в мнозинството! Разбира се, че има и успели, образовани Българи), така и в България ще идват да работят чужденци. Следващия етап е да започнем да се оплакваме как ни вземат работните места.
14
0
 
5
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Македони - ( македонци в несвяст ) От речника на новия български език от сайта Днес.бг!" Хан Аспарух забил меча между краката си, и казал: - Тук ще е България!":-)
13
0
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Смятай колко изостанал трябва да си за да дойдеш в България и 6 дни в седмицата да го играеш сервитьор по 12 часа на ден за 400 евро.
12
0
 
22
 
! Отговори
маркиз дьо саП преди 6 години
Бе не може ли поне да са виетнамки,като в доброто старо време?Те тогава основно бяха виетнамци,та като лека компенсацийка...Пък че не знаели език-няма проблеми,имат други достойнства!
11
1
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това са партенки ! Няма кой да дойде да работи за 300 евро ! Ако все пак някой чужденец пристигне на територията БГ, то ще е не да бачка сервитьор или камериерка, а да симулира работа карайки безплатно моренце. Девойките от украйна ще захлебват, не оправяйки, а мачкайки чаршафи.
10
0
 
66
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само да побързат, защото германци и англичани вече се редят на опашки да работят на българския "бизнесмен"
9
10
 
17
 
! Отговори
С Украине преди 6 години
Я иду каждьи год Болгаррия за пят месяцов. Уедо обратно домой с 1000 евроа за етого времени. В наше деревне ето очен болашая сума, можно жить доволно с 150 евро для месяц.