Борисов: Ще сключим споразумение за реадмисия с Турция!

Посланикът на Турция Сюлейман Гьокче не бе в състава на делегацията
14 юни 2017 09:07, Елка Василева
33
Борисов: Ще сключим споразумение за реадмисия с Турция!
Бойко Борисов и Реджеп Ердоган. Снимка: БТА

България ще иска двустранно споразумение за реадмисия с Турция, ако южната ни съседка не може да сключи такова с ЕС, каза премиерът Бойко Борисов след срещата си с президента на Турция Реджеп Ердоган. Премиерът Борисов беше на еднодневна визита в Турция по покана на турския премиер Бинали Йълдъръм. Срещата Борисов-Ердоган се състоя снощи в президентския дворец Бештепе в Анкара.

"С турския президент обсъдихме много въпроси, защото имаше натрупано напрежение по време на референдума в Турция и на изборите и у нас. Сега е важно да се нормализира обстановката, защото без това няма охрана на границата.

Ако Европейският съюз се забави с подписването на споразумението за реадмисия, ние искаме да си подпишем, каза Борисов. Защото сега и двете страни си изпълняваме своите ангажименти и искаме това да го облечем в споразумение.

Още по темата

Над три милиона мигранти стоят в Турция, на тяхната граница се води война, деликатна е и темата за независим Кюрдистан", каза Борисов.

"Исках да чуя малко повече от кухнята, малко повече от това, което научаваме от репортажите и новините", допълни той.

"На практика Европа става зависима за доставките на природен газ от Турция - всички газови коридори и ще минават оттам. Азерският газ ще преминава през Турция и ние сме длъжни да участваме. Няма как азерският газ да прескочи Турция и да дойде в България", каза Борисов.

Затова наскоро енергийният министър Теменужка Петкова подписа в Петербург пътна карта за доставка на над 15 млрд. куб. метра природен газ, а другата седмица ще подпишем със Сърбия, че те са готови да вземат от България 14 млрд. куб. метра природен газ, каза Борисов.

"Ние има от какво да се оплачем един от друг, но се опитах да извиня Валери Симеонов за дърпането на жената на границата, и мисля че се прие", каза Борисов. 

"Премиерът Йълдъръм каза, че има сигурност в нашето управление. Опитахме се да се съсредоточим върху теми, по които се опитваме да работим," каза премиерът.

"Изразих отношение за поведението на турския посланик по време на изборите. Забелязахте ли, че посланикът на Турция Сюлейман Гьокче не е в състава на делегацията", каза Борисов. По-късно от правителствената информационна служба съобщиха, че България не се намесвала по въпроса за състава на турската делегация.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари