Борисов: Турция е най-големият ни съсед, дано се разберат с ЕС!

Според премиера бежанският натиск е нисък заради усилията на съседката ни
157

Снимка: Правителствена пресслужба

Премиерът Бойко Борисов заяви, че в момента се радваме на нисък бежански натиск заради споразумението между Турция и ЕС и това, че съседката ни полага огромни усилия да задържа бежанците в зоните за сигурност.

Борисов, който е на еднодневно посещение в Турция, каза това по време на пресконференция след среща с турския си колега Бинали Йълдъръм в Анкара.

"Действително, болшинството от държавите в Европа минаха през избори, в Турция беше референдумът, у нас имаше избори. Много пъти се преминаха границите на добрия тон в изказванията, във всички посоки. Надяваме се, вече в по-спокойна обстановка, да се възвърне добрият тон, толерантността, защото нека си спомним за огромния натиск на бежанския поток, който беше върху нашите граници. Спомням си нощи, в които сме разговаряли с турската страна, за да направи необходимото и да ни помогне да опазим границата на България", посочи Борисов, цитиран от "Фокус".

По думите му това е важно, защото нашата граница е граница и на Европейския съюз.

"Разбира се, след Берлин и Париж, Анкара има своя знак. България е на границата между Европа и Азия. Европа е нашето европейско семейство, Турция – нашият европейски съсед. Най-голям съсед. Ние трябва да положим усилия, особено през предстоящото председателство на България на Съвета на ЕС, с редица регионални и други мероприятия, действия, да се опитаме да нормализираме отношенията между ЕС и Турция. Нас пряко ни касае, защото това касае митническия съюз, Черноморското сътрудничество, огромните инвестиции, които Турция има в България", подчерта премиерът.

"Аз съм убеден, че с всеобщи усилия може да нормализираме този процес. Разбира се, ще разговарям и с президента Ердоган сега, ще чуя какво мисли, но с колегата Йълдъръм по всички теми намерихме доста добро сближаване", допълни още той.

За пример Бойко Борисов даде енергийните проекти. "Знаете, че след като се прекрои газовата карта с "Турски поток", транзитът през Украйна за Турция, който минава през България, най-вероятно ще спре. Тогава газопреносната система на България ще стане излишна. Ние не можем да допуснем това, коментира още Борисов.

По думите му, когато една коалиция е доминирана от ГЕРБ, проблеми с нашите съседи няма. Борисов каза още, че и България, и Турция могат да бъдат еталон за добросъседство. "Оптимист съм, че колегите от ЕС леко по-леко ще нормализират отношението си", добави той.

"Икономиките, финансите, стокообортът между Турция и ЕС е огромен, за да си позволяваме да влизаме по-надълбоко в тези конфликти. Казвам го, защото Турция продължава да счита, че за нея по-доброто развитие е ЕС, а в същото време вече има много европейски държави, които категорично са заявили, че не биха подкрепили подобно действие. Именно тук разчитам на външните министри, на дипломатите, на разумния тон, защото интересите на Европа, Турция и Азия са много големи в тази посока", коментира още Бойко Борисов.

Според него отношенията ЕС - Турция се намират в най-ниската точка, в която са били.

"Не си поставяме такива амбициозни цели и не би могло да кажем България ще съдейства или ще окаже решаваща роля в процеса на присъединяване на Турция в ЕС", коментира още българският премиер.

"Ние си поставяме по-малка цел – с дипломация, с такт, с убеждение да се опитаме да възобновим отношенията, които бяха преди 2 години, когато турските лидери дойдоха в Брюксел и подписахме споразумението. Реално Турция пое огромния удар на бежанската вълна и ги задържа тук", каза Борисов.

По думите му тази бежанска вълна е щяла да помете Европа. "Най-доброто, което се направи тогава, е споразумението между ЕС и Турция. То трябва да продължи да работи. Никоя граница не е в състояние с няколко милиона бежанци да се справи. Затова им благодарих", поясни Бойко Борисов.

Той обаче уточни, че не иска да излизат заглавия, че България се ангажира, че Турция ще влезе в ЕС.

"Ние сме малки и не може това да го направим, но може да участваме в преговорите и да настояваме за добър тон между нашето семейство и нашия съсед. Трябва да си имаме доверие с Турция. Тук сме, за да защитим нашата граница, нашите инвестиции, нашите инфраструктурни проекти. Ако можем да допринесем с нещо – ще го направим. Всичко си зависи и от Турция", обобщи българският министър-председател.

Турският премиер Бинали Йълдъръм каза, че страната му иска да продължи преговорния процес за пълноправно членство в ЕС.

"В съвместната ни дейност с България, в инфраструктурата и транспортната мрежа може да се сформират общи транзитни коридори", заяви Йълдъръм. "Добре знам вашия личен принос за желанието за асоцииране на Турция в ЕС", допълни турският премиер. По думите му българският премиер в европейското семейство много пъти е обяснявал и защитавал реалната позиция на Турция в Европа.

"ЕС в периода на нашия референдум не се представи добре на изпита, който всъщност положи. Същото може да се каже за опита за преврат в Турция. Не всички европейски страни реагираха адекватно. Европа трябва да преразгледа визията си за Турция и да вземе решение. Турция иска да продължи преговорния процес за пълноправно членство в Съюза. Имаме тази воля и желание. При последната среща на НАТО нашият президент показа и демонстрира тази воля и желание. Благодаря за изразената позиция и подкрепа на българското правителство", каза още той.


157
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
115
3
 
6
 
! Отговори
Х. Поляна жк. Лагера преди 1 година
Едно време докато ти носеше тоалетна хартия на Тошо, Турция беше най-големия съюзник на Сащ и Европа относно балканското геополитическо дело.
114
9
 
10
 
! Отговори
осман преди 1 година
Българите могат да се гордеят с този лидер.за разлика от еврогейовете един мъжкар ни представлява в турция.истински комшия след бай тошо най народния човек.начинът по който жо посрещнаха бойко показва какво уважение изпитва турция към българия.жолям си бате бойко....
113
8
 
11
 
! Отговори
Ани преди 1 година
Отоманската империя си отиде 1909. Али Мустафа създаде Турция. Турците не искат Отоманска империя. Само някои недоразбрали си въобръзяват разни работи дето няма да станат. Руските тролове не могат да ни объркат.
112
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мили ми б ш ти ....
111
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
@С@Н КЕ ТИ КАЖЕ
110
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
турчин =KУPBA
109
10
 
12
 
! Отговори
???????????????????? преди 1 година
Какво говориш ти бе , ти въобще знаеш ли къде си в момента , границите на Османската Импория се простират ди сегашна Австрие тоест Османците са били по Европейци от теб сега , прочети малко чужда Литература какво ми четеш пренаписаните 100-пъти Комунистически дезинформационни материли
108
12
 
7
 
! Отговори
ха-ха преди 1 година
ОТ лакомията на руските рубладжии ни спряха Южен поток и сега се кланяме на Трция. Няма да се учудя, ако утре банкянската тиква започне да тръби как по-добре е територии от България да получат анексия я заради газта, я заради армията им. Въобще унищожиха всичкия имунитет на страната, убивайки и прогонвайки потенциала й в името на благоденствието на шепа олигарси. Безродници!
107
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Българските турци в България са чисти османски турци , аз поне знам за 5-то си Поколение тоест имената на пра пра дядо ми , няма такъв да познава 5 поколения назад
106
6
 
12
 
! Отговори
Ко?...Не! преди 1 година
От всичко това става ясно че Винету Банкянски (Тиквата) е мнооого про*ст и вреден за бг кочината, другия път пак гласувайте да ви управлява това недоразумение !!!
105
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен107 .....хеле пък с Турция ...Турски погок ,АЕЦАк Кою ,затри нефтопровода в полза на Турция ..... владичество и съжителство ....остава сега да спретне една,,Турска икономическа зона и Турската армия да ни ,,охранява 50-п 60 години .
104
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен112 То и баба умее да изтегли 20 -30 милиарда на чужд гръб .
103
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
САМО ДА ПОПИТАМ/ЗА ЕДИН ПРИЯТЕЛ/:
Бойко Борисов ПОСЛУШЕН СИН ЛИ Е НА МАЙКА БЪЛГАРИЯ?
102
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
НА ОНЯ СВЯТ ЩЕ БЪДЕ ВЪЗНАГРАДЕН. КОЙТО НЕ ИСКА ДА ВИДИ СВЕТЛИНАТА, ТАМ ЩЕ СИ ПОЛУЧИ ТЪМНИНАТА.
101
4
 
7
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 1 година
Дано камионите с вазелин да са пристигнали навреме.
Дано Баце да не си е забравил наколенките ...
100
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Валери преди няколко месеца насочваше ракети към Ердоган и хвалеше смелите мъже от турските ВВС, които се опитаха да го свалят от власт! Аллооууу!
99
2
 
14
 
! Отговори
оох преди 1 година
аркадашлъ - наш велики апостоле, кога ще ти домилее за собствения род?
Правителството толерантно към бежанци и нехайно към към род и родина. Упс- тези понятия ги забраниха....
98
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този толуп е отвратителен колкото п.ча въшка!
97
3
 
11
 
! Отговори
temane преди 1 година
защо е отишъл там, само им прави теманета и евала,
няма нито една собствена мисъл, само повтаря ЕС и пак ЕС,
това става като мантра за политиците ни, нищо не правят за страната си, но повтарят денонощно като папагали- ЕС и нато
96
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Втората Кера Тамара!