Сблъсък за пенсиите: Проценти, аргументи и... стихове

ГЕРБ и БСП размениха обвинения за безпринципност
14 юни 2017 20:52,
34
Сблъсък за пенсиите: Проценти, аргументи и... стихове
Снимка: архив, Булфото

ГЕРБ и БСП влязоха в остър спор за парите на пенсионерите в пленарната зала. От БСП предлагат пенсиите, отпуснати до края на 2012 г., да се преизчислят от 1 юли 2017 г., като индивидуалният коефицент се умножи по средномесечния осигурителен доход за 2013 г. - 618 лв.

Още по темата
От ГЕРБ обаче обвиниха социалистите, че по този начин ще се разруши пенсионния модел. А дебатите минаха под знака на проценти, цифри и аргументи, както и на стихове за времето на комунизма.

В крайна сметка до гласуване така и не се стигна, тъй като времето на пленарното заседание изтече. Филип Попов от левицата предложи то да бъде удължено и след 14 ч., но мнозинството гласува "против".

Сред основните мотиви на вносителя на законопроекта Корнелия Нинова са ниските доходи и животът под прага на бедността на повечето пенсионери.

"Границата на бедността за 2017 г. е 314 лв, а минималната пенсия, ако я увеличите от 1 юли, ще бъде 180 лв. Разликата я виждате. Над 1 млн. и 300 хил. пенсионери живеят под границата на бедност", настоя Нинова и добави, че трябва да се спре да се повтаря, че премиерът Бойко Борисов плаща пенсиите.
 
"Не ги плаща той, а ги плащат българските граждани с вноските, които плащат днес работещите хора", заяви Нинова.

От ГЕРБ обаче твърдят, че с промените няма да се постигне равенство и справедливост, а "безпринципна уравниловка" и разрушаване на пенсионния модел. Светлана Ангелова от ГЕРБ прие, че е необходимо повишаването на доходите на пенсионерите, но това трябва да стане внимателно и съобразно финансовите възможности на бюджета.

"Необходимите допълнителни средства от 1 юли са 570 млн. лева, а за следващата година са над 1 млрд. Откъде ще се вземат тези 570 млн. лева, за да се обезпечи това увеличение", попита Ангелова и обвини опозицията в популизъм и демагогия.

"Кое е безпринципното? Безпринципно е нашите учители, лекари, строители да бъркат по кофите. Над 1 млн. живеят под прага на бедността. Нашето предложение е принципното. То ще окаже ефект върху 62% от пенсионерите, а не както вашето – върху 38%", коментира и Надя Клисурска от БСП, визирайки предвиденото увеличение на минималните пенсии от 1 юли.

Дебатът за пенсиите доведе и до връщане назад в миналото и призив от Спас Гърневски от ГЕРБ "червената номенклатура да върне откраднатите пари". Депутатът изчете и стихотворение срещу режима, което предизвика реакцията на социалиста Манол Генов.

"Не е тук мястото за творчеството на Гърневски преди 10-ти и след това. Да покани колегите си в "Клуба на народния представител" да чете стихове. Хората нямат пари за дърва, да се качат на автобуса, да си купят лекарства...", настоя червеният депутат.

Стиховете на Гърневски не за пръв път са тема в пленарната зала. Преди седмици от левицата също цитираха неговите редове, но този път в защита на БКП.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
2
 
1
 
! Отговори
ognyanz преди 6 години
За саниране се намериха два милиарда, а за увеличение на пенсиите 570 млн. лева няма откъде да се намерят. Ето това е разликата в приоритетите. Който от пенсионерите е гласувал за ГЕРБ е гласувал против себе си.
26
2
 
3
 
! Отговори
румен преди 6 години
"Никой не може да ти даде това,което аз ти обещавам." Изборите минаха, обещанията не,верващите останаха.
25
2
 
6
 
! Отговори
дядо Пенс преди 6 години
Вън от държавата КРАДЛИВАТА ГЕРБЕРСКА ШАЙКА !!!
24
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сложете ръка на сърцето си и кажете, как "управляват" герберугите? Подобриха ли стандарта ба хората, категорично не, нещо за облекчаване на Малкуя и Среден бизнес, Нищо. Задушава се още в самото начало от корумпирани, прости и неуки държ.служители. Налагат се санкции и ограничения, без да се променят условията. Нищо за подобряване на условията. За колите, санкции и глоби, а пътищата трагични, знаците наслагани за капани.Важното е да се мачка народа, да не надига глава и пита, докога ще се краде?
23
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Докато мехура от Банкя се прави на премиер и непрекъснато краде и изнася, нищо няма да се подобри! Тича да слугува на Меркел, поляга като котенце на откачения Ердоган, обградил се е с чукове като Цецо Цървула,Главчев и крадливи като Мента Стоянова, Карянчева, лакоми и злобни към българите. Искам да попитам любещите Банкянския тулупин, кажете ми едно нещо с което Монокнижника подобри живота ни, едно поне? Не общите прикъзки и лъжите. Пенсионерите му изяждали бюджета??? Помните ли?
22
3
 
12
 
! Отговори
стоянов преди 6 години
пари има,само требва да се изгонят от властта онези дето си слагат портретите на ботев и левски в кабинетите,тоест лъжепатриотите те са търтеи и напразно ги храним,много е патриотично да седнеш на държавната софра и все да искаш,щото ни ти стига,тези измамници, съсипаха българия и народа,много е патриотично да нахвърляш тел по границата и след това да парадираш че това е военно съоръжение,да връща парите оня мошенник с кабеларката
21
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бойко дава....прочети конституцията за министър председателя и виж какво представлява.Това е нещо като мениджър който управлява бюджета.Какво дава Бойко!Гербери прости
20
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Айде по кротко защото здравната каса я ограби Борисов въпреки че по закон е забранено да се теглят пари от там за нещо си.
19
15
 
6
 
! Отговори
Корнелийооооо преди 6 години
Твоите съпартийци да върнат парите, ограбени от пенсионния фонд.Тогава ще има достатъчно средства за увеличаването на сегашните пенсии.
18
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сит на гладен не вярва.Тия заслужават да бъдат прогонени веднъж завинаги от властта,да им бъдат конфискувани всички имоти и да нямат пораво на ръководни постове докато са живи.Но КОЙ,КОЙ да го направи.Възрастните хора са свикнали да ги мачкат,а младите избягаха.Жалка история,и безнадежна.
17
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ СИ УВЕЛИЧАВАТ ЗАПЛАТИТЕ ВСЯКО ТРИМЕСЕЧИЕ.ГНУС МЕ Е ОТ ТАЗИ ***.
16
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Човек от народа"Ще даде ама друг път"
15
4
 
25
 
! Отговори
ОТ ГЕРБ МНОГО КРАДАТ преди 6 години
САМО С 10 % ДА НАМАЛЯТ КРАДЕНЕТО И ЩЕ МОГАТ ДА ВДИГНАТ ПЕНСИЙТЕ С 10 %
14
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
левицата предложи то да бъде удължено и след 14 ч., но мнозинството гласува "против"..................................ХАЙЛАЗИТЕ БЪРЗАТ, ЧЕ ЩЕ ИЗСТИНАТ КЮФТЕТА ИМ. ***.
13
7
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Докато ГЕРБ са на власт не се надявайте на увеличение на пенсиите.Това са хора,които провеждат целенасочен геноцид към възрастните хора,доказвали са го неведнъж.Преди години още ББ каза,че пенсионерите са му изяли бюджета.А техните злоупотреби с бюджетни и евросредства няма кой да ги разследва.
12
23
 
7
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 6 години
Темата за пенсионерите е най-вече от компетенцията на "столетницата", тя е най-заинтересована някои от гласоподавателите и да доживеят до следващите избори, а пенсиите засега ще трябва да почакат, поне докато партията на другарката Нинова дойде на власт .... Тогава ще потекат реки от мляко и мед и всичко ще бъде като в мечтаното, светло комунистическо бъдеще .... !!!
11
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Другарите са социалисти, могат да направят даритечски фонд и да вдигнат пенсиите, но е по лесно нещо да вряскат и да строят хотели за милиони. Вместо да обеснят къде изчена пенсионния фонд при Виденов.
10
3
 
25
 
! Отговори
Шаран-БГ преди 6 години
Докато не уморят и последният строител на социализЪма и последният текезесарин-няма да се успокоят. Ще си се дърлят, ще се карат / за пред хората ! Ау-у-у-у, колко са загрижени за тези дето вегитират със по 200 лева месечно?!?!? Времето си тече, те си получават облагите и заплатите, а ти *** се радвай, че един-два пъти в годината ти дават по 40 лева - белким се облажиш! Помним, как ББ съветваше чехите да дават "български пенсии и заплати " , за да се "оправят" Гордее се човекът - браво !!!
9
3
 
13
 
! Отговори
Европейски Атлантик преди 6 години
Избий ги Бойко гадоввете.Само подяждат държавата,лош матрял.Малко останаха,доубий ги Бока,ти си нашия Бог!!!Меекел те обича.Бойко,заслъжи любовта и мачо мен!
8
5
 
24
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Станахте банални с това,че учителите бъркали по кофите за смет!Стига вече глупости!.Тях ги оправихте !Помислете за другите,които бачкат от сутрин до вечер,и са на минимална заплата.Те ще вземат престъпно ниски пенсии,за тях мислете.Не гледайте дипломата,а какво работи,това оценявайте!