Финално от законодателя: Без предупреждение за камери на пътя

Депутатите в спор: Кой да носи отговорност - шофьорът или собственикът на колата
92
Финално от законодателя: Без предупреждение за камери на пътя
Снимка: Олег Попов/Dnes.bg

Знакът Е24, който предупреждава за камери на пътя, ще бъде премахнат. Това записаха депутатите като приеха окончателно промени в Закона за движение по пътищата.

Според вносителите от ГЕРБ, когато шофьорите са уведомявани, че има камера за скоростта, те намаляват, но след това продължават движението си с превишена скорост, което пък е основна причина за смъртните случаи на пътя. Според тях така се развива чувство за безнаказаност и се губи възпитателният ефект.

Още по темата

С промените в закона се налагат и по-сериозни санкции на собствениците на автомобили, които ги дават на пияни, дрогирани и нередовни шофьори. При такива случаи се предвижда прекратяване на регистрацията на автомобила за срок от 6 месеца до 1 година.

Кой обаче трябва да носи отговорността - шофьорът или собственикът на колата, стана повод за спор между депутатите.

Шефът на правната комисия Данаил Кирилов от ГЕРБ отсече, че собствеността означава и отговорност.

"Когато аз съм собственик на МПС, аз решавам дали да го дам на Петър или на Иван и аз съобразявам дали Иван е склонен да нарушава правилата за движение по пътищата или на Петър, защото знам, че по-стриктно спазва закона, има и опция да не я давам, защото това е моята вещ", каза той.

Според съпартиеца му Вежди Рашидов обаче цялата тежест на закона трябва да падне върху този, който е бил зад волана, а не на собственика на колата.

Кирилов му отговори с пример: "Ако някой си е оставил саксията на покрива и тя падне под порива на вятъра на главата на случаен минувач кой е виновен? Не е саксията и не е вятърът, а собственикът, който не я е обезопасил".

Радишов пък се сети за такъв инцидент и в неговите студентски години. "Една капандурка имаше и на един купон някоя я бутна, тя падна до един полицай и до сутринта съм писал, че не искам да го убивам и не съм искал наистина", разказа той.

Шефът на депутатите на ГЕРБ Цветан Цветанов беше категоричен, че промените в закона трябва да имат и превантивна мярка.

"Много родителите дават колите си на децата си, които нямат книжки, а това не трябва да го толерираме, защото всеки родител носи отговорност, както и всеки работодател", настоя той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
неуместен пример. саксията не може да мисли, за разлика от шофьора на колата.който кара той е виновен, освен ако собственика не я дава на малолетен водач.ако аз дам колата си на приятелка на 30 и тя смачка някой с нея, аз нямам вина, ако обаче е била пияна или няма книжка, и аз го знам, и аз трябва да съм виновен.Ако се се случило на другия ден обаче и аз незнам че тя е пила с мойта кола, не трябва да съм виновен. това е
3
0
 
3
 
! Отговори
Тман преди 6 години
Miko, няма да се пълни хазната, ще се изпразва, защото ще има толкова много, изгубени дела от страна на държавата! Нямат право да те снимат ако не си информира, дори във магазин като влезеш, има стикери които те информират, че те снимат... след малко ще изровя точно къде и във кой закон го пише
2
2
 
0
 
! Отговори
Уредиха се и тия преди 6 години
Арести на наглите престъпници по хиляда години затвор предлагат следящи нагли крадци на власт.Има пълна забрана от КОНСТИТУЦИЯТА И ОСНОВНИЯ ЗАКОН вкл за подобни тежко терористични подържащи масови убииства техничски съоръжения снабдени с камери проникващи убиициТерористи и подставени некадърници прецакват парламента за пореден път..
1
1
 
18
 
! Отговори
miko преди 6 години
Айде хазната започва да се пълни.Каквото и да си говорим всеки превишава скоростта, едни повече- други по-малко, но няма такива които да спазват ограниченията на 100%.А тези дето си карат нон стоп с превишена скорост - тях закони не са ги ловили и няма и да ги ловят!