Статистика: 36% от децата ни нямат пари и за 1 книга

БСП иска помощи и за учениците от 2, 3 и 4-ти клас
31
Статистика: 36% от децата ни нямат пари и за 1 книга
Снимка: Reuters, архив

36% от децата нямат възможност да си купят и една книга на година, 41% от малчуганите нямат възможност да отидат на училищна екскурзия или да участват в друго платено мероприятия. Тези данни изнесе соцдепутатът Анелия Клисарова.

Тъжната българска действителност сочи още, че 40% от децата не могат да си купят втори чифт обувки, а 2 на сто дори нямат място вкъщи, където да четат и пишат.

Заради това БСП иска еднократни помощи да се дават не само на първолаците, ами и за децата от втори, трети и четвърти клас.

Сумата е по 250 лева на дете, което означава, че годишно, по сметките на социалистите, ще глътне 30 милиона лева от бюджета.

Законово промяната, ако бъде подкрепа в парламента, ще бъде записана в Закона за семейните помощи за деца.

"Бедността и социалното разслоение на нашето общество е факт, 22% от населението живее под прага на минимума“, коментира Клисарова.

"Над 6 хил. деца са отпаднали от образователната система между 1 и 4 клас. Трябва да вземем бързи, своевременни мерки“, допълни тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нали всички деца имало смартфони? Има безплатни апликации с безплатни книги голяма част от класиката в литературата е 100% безплатна. Стига извинения.
5
1
 
14
 
! Отговори
Глупава статия преди 6 години
Децата нямат пари, защото не изкарват такива.родителите са тези, които ги финансират и насочват, които следва да им купуват книги. Какви глупости, какви проценти пари за деца?Не искам никакво наливане за още и още помощи за социално слаби. Те за книги няма да ги дадат, ако щете и до пенсионна възраст да продължим да ги финансираме.Детски добавки следва да се получават за всяко ходещо на училище българско дете, независимо от дохода на родителите му. както е в белите държави.
4
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Едно време като бях малък, също не можех да си позволя да си купувам книги, но въпреки това четях.Да открехна другарката Клисарова - съществуват т.нар. БИЛИОТЕКИ, в които има детски отдел. Дъщеря ми и в момента ходи и заема книги. Аман от евтини популизми :( Ако наистина дадът по 250лв,/год., колко от тях ще идат за книги? А при ***?
3
2
 
15
 
! Отговори
Стига лицемерие! преди 6 години
Тези, които претендират, че нямат пари книги, получават доста неща наготово и даром, само и само да ходят на училище. И те ходят - за да вземат храната, която им се полага безплатно. после си тръгват, и така 5-6 години, докато родителите им не започнат да ги женят!Какво предлага БСП? На тези същите да им се дадат още пари! А защо не предложи да им се дадат книги? Ами защото бащите им - гласоподаватели, няма как да идат и да си купят ракия, предлагайки книга в замяна.
2
3
 
8
 
! Отговори
онбашията преди 6 години
пълни глупости са това аз 96та живеех с под десет долара месечно, и бях спрял месото, ама книгите не се е налагало, те са най-евтиното забавление
1
0
 
18
 
! Отговори
zeus преди 6 години
Гаранция, че поне 50 процента от децата и не желаят да си купят книга, понеже просто не могат да четат, ей това е най-страшното.