Балканските страни в ЕС само ако уважават общата история!

Другото условие е да поддържат добри съседски отношения
Обновена: 23 юни 2017 18:55 | 23 юни 2017 18:50, Камелия Цветанова
16
Балканските страни в ЕС само ако уважават общата история!
Снимка: Reuters

България и Гърция подкрепят членството на балканските държави в Европейския съюз, но при условие, че поддържат добри съседски отношения и уважават общата история. Около тази позиция се обединиха на среща в Атина гръцкият президент Прокопис Павлопулос и българският му колега Румен Радев, който е на първата си официална визита в страна от региона, съобщи БНР.

Гърция подкрепя членството на България в Шенген, заяви президентът Прокопис Павлопулос на срещата си с българския държавен глава.

Само това е начинът да гарантираме ефективна борба с нелегалния трафик на хора и срещу тероризма в региона. И е крайно време това да го разберат и останалите страни - членки на ЕС, изтъкна Радев.

България и Гърция подкрепят членството на държавите на Балканите в Евросъюза, подчертаха още Павлопулос и Радев.

Добросъседските отношения, взаимното уважаване на историята трябва да бъде задължителното условие да започнат преговори за членство, посочи българският държавен глава.

В днешните условия разбираме колко е важно Европа да бъде обединена. Що се отнася до нашия регион - Балканите, имаме обща позиция за присъединяването на съседите ни към ЕС и НАТО, но има условия, които трябва да бъдат спазени. Съседите ни трябва да спазват международното право и да уважават историята и цивилизацията. Това е доказателство за намерение за добросъседски отношения. Липсата на уважение към историята, цивилизацията и културата ни е лош сигнал. Не може да не се уважава например статута на "Света София" като световно културно наследство, каза гръцкият президент.

По време на Рамазана турските власти разрешиха ислямски ритуали в "Света София".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Здравейте български варвари, роби на комунизма! Кога българина ще се научи да не мрази съседите си локални или международни. Кога българския бухал ще се научи да опонира.Погледнете до къде стигнахте! Страната в която съм роден загива!След 5-10 г. няма да мога да покажа на детето си, виж това е (беше) България!
8
1
 
2
 
! Отговори
Италиянеца преди 6 години
Се.София се намира в Истанбул, дълго време е служила за християнска катедрала а по късно става главна и най голяма джамия в Константинопол. Днес Aya Sofya (на турски) е музей който привлича милиони туристи годишно
7
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 8 Между другото,на концерта на инагурацията на Вучич,се появи състав,който е точно копие на нашият-танцуващите също така ,под звуците на преработен фолклор,облечени в черно, момичета и момчета,на Нешка Робева.Още малко и светилата в политиката ,в света щяха да запеят "Боже правде...спаси сръбски народ".Шумадийското хорце,все да нагласи стъпките,като за българска ръченица.БЮРМ и Сърбия са лоша имитация на България,но се представят,като "лидери в региона",или "антички".
6
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Как да стане това,като великите сили,начело с агресивна Русия,насърчават национализма и разделението в Европа.Две са основните доказателства за безсилието и глупостта на съвременните световни лидери-първо,хаоса в света,невъзможността да се унищожи тероризма ,да се спре агресивна Русия ...и днешното "поклонение",пред "малкия Путин "и бивш ултрас на Шешел-сръбския президент-Вучичч.Инагурацията на сръб.президент бе организилатана в сталински стил.
5
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
кои са тия,не виждам генерал деси
4
3
 
7
 
! Отговори
смях преди 6 години
До Shoppобщата ни история е много преди появата на лъжепророка муханамед и много преди турците, нали БГ Буратино?
3
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Къде е Деска-Поетеска?
2
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тоя за какво се разкарва напред назад ние сме парламентарна държава.
1
28
 
14
 
! Отговори
Shopp™ преди 6 години
Тя общата ни история се нарича Османска империя.