Цветанов: Радев е защитил решението за купуване на шведски изтребители

Няма да допуснем заиграване с националните интереси, увери зам.-шефът на ГЕРБ
Обновена: 25 юни 2017 17:48 | 25 юни 2017 17:44, Елка Василева
497
Цветанов: Радев е защитил решението за купуване на шведски изтребители
Снимка: архив, Reuters

Имаме вече достатъчно съмнения, че президентът Радев е защитил решението за купуване на шведски изтребители. Това каза заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов на пресконференция, цитиран от „Фокус“.

По думите му това е станало в период, в който още е нямало окончателно решение на служебното правителство.

„Искаме да проверим с парламентарните механизми как се стигна до този извод, до това решение и дали действително има постъпила информация, която не е отработена и е дисквалифицирала един от участниците служебно“, коментира Цветанов на пресконференция във връзка с пътната карта за придобиване на нов тип боен самолет.

Още по темата

Той поясни, че ще имат пълно съдействие на всички тези, които са участвали в този процес и ще се отзоват на заседанията на Временната комисия, за да се запознае с всички факти и резултатите от дейността по придобиване на нов боен самолет.

Според него трябва да се покаже истината, за да се гарантира прозрачността. „В никакъв случай няма да допуснем да има заиграване с националните интереси и със сигурността на страната“, заяви Цветанов.

Той посочи, че ГЕРБ иска да разбере има ли оказан натиск, защо се е бързало с това решение. „Защо се направи този извод и защо беше декласиран един от участниците“, коментира Цветанов.

ГЕРБ поиска създаване на анкетна комисия за всичко, свързано с решението на парламента за осигуряване на финансов ресурс за превъоръжаване на армията. Това обяви още Цветан Цветанов, който е и председател на парламентарната група на ГЕРБ.

Председателят на Комисията по отбрана Константин Попов отбеляза, че процесът по придобиване на нов тип боен самолет е в много напреднала фаза. Народното събрание, което гласува този бюджет, трябва да е наясно за какво се харчат тези пари и затова временна комисия трябва да се запознае с фактите и резултатите от тези дейности, допълни Попов. Според него иначе Народното събрание може да бъде обвинено, че стои встрани от процесите.

Не споделяме твърденията за липса на политическа воля за борба с корупцията по високите етажи на властта, каквито се афишираха в последните дни от президента и от председателя на БСП, заяви председателят на парламентарната правна комисия Данаил Кирилов.

Той посочи, че по време на обсъждането на антикорупционния закон през декември ГЕРБ и Реформаторите са били блокирани от всички останали парламентарни групи и тогава не са успели да довършат работата по антикорупционното законодателство.

Още тогава изложихме идеята си за единен антикорупционен орган и обяснихме, че той трябва да се базира на основата на Комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество, каза Кирилов.

Той допълни, че ГЕРБ са продължили работата си и по време на предизборната кампания и това е станало един от основните акценти в управленската им програма.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


497
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
365
1
 
5
 
! Отговори
СОПОЛА ЦВЪКО преди 6 години
ще има да пише, пише ...признания. В единична килия
364
2
 
4
 
! Отговори
КОМУНИСТ преди 6 години
Жалко, че не можем да върнем миналото. Но бъдещето ще накаже ГЕРБЕРУНДИ и СИЕ. БЪДЕТЕ СИГУРНИ!
363
3
 
2
 
! Отговори
СатаНАТО™ преди 6 години
До УМЕНТова че грипена не е свалил нито един самолет не значи че е лош изтребител.---------------Напротив, точно това значи. Колкото до формата на главата, и Радев носи на плещите абсолютно същия *** като и Цецо. Те просто са генетично идентични.
362
1
 
6
 
! Отговори
КОМИСИЯТА преди 6 години
за разследване на корупцията ще е на ПРЕЗИДЕНТА, а това ги тресе и ЦВЪКА се мята бясно, защото знае какво го чака ГЕРБ
361
1
 
5
 
! Отговори
ЦвъкЦвък преди 6 години
се изцвъка на чистото и мисли, че ще му търпят цвъчките
360
1
 
7
 
! Отговори
Жеко преди 6 години
Кажи му цецо цвичката и го пусни да пасе
359
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тук изобщо не става дума за самолети, а за напъните на Цв.Цв. и Ко да провокират натиск срещу Президента Радев. Той е опасен за тях, защото са въшлясали от корупция! Тресе ги страх и злоба, но хората, които избраха Радев, направиха своя избор именно с надеждата, че най-после някой ще има смелостта да тръгне срещу безконтролната корупция на управляващите! Дерзайте г-н Президент! Ние сме с вас!
358
2
 
9
 
! Отговори
ЕвроАНАЛитик преди 6 години
с ОСОБЕНА ФОРМА НА ГЛАВАТА се прави на летец и авиоинженер. При все, че знаем, че единствения му контакт със самолет е като пътник . Особено често по редовната линия СОФИЯ-ВАШИНГТОН
357
1
 
8
 
! Отговори
УМЕН преди 6 години
До СатаНАТОТова че грипена не е свалил нито един самолет не значи че е лош изтребител. То и Путин не е убил никой, но това не означава че няма възможност да унищожи всичко живо на планетата.
356
3
 
1
 
! Отговори
СатаНАТО™ преди 6 години
На всички е ясно, че ако Грипен беше с една идея по-опасен от Ф-16, руските полезни идьоти щяха да навиват за него.
355
11
 
2
 
! Отговори
СатаНАТО™ преди 6 години
До УМЕННай-нормалното нещо на света е пилот на изтребител да избере самолет за нуждите на българската армия.----------------Пилотът на изтребител също може да е пристрастен, още поввече когато е вече пенсионер и няма да му се налага да лети на самолета, който е избрал.Грипен изобщо не е бойна машина, а скъпа играчка, маркетингов фойерверк.Грипен досега не е свалил нито един самолет, само на два пъти е бомбардирал камилари в либийската пустиня.
354
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ВСИЧКИ КОМУНИСТИ СА ПРЕДАТЕЛИ НА БЪЛГАРИЯ
353
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
trezwen wie ste piqn? i mnogo drugi razbira4i!! marshali li ste kakwi ste? кажете ми една голяма шведска фирма замесена в корупция?или просто от една партия в бг не можаха един път да вземат комисион?а под управлението и официално сме на 100 и кое място по корупция!!!това да каже цветанов!!
352
2
 
11
 
! Отговори
УМЕН преди 6 години
Най-нормалното нещо на света е пилот на изтребител да избере самолет за нуждите на българската армия. Това е толкова нормално колкото предишния президент да избира страпони с които да го обслужват говедарските му господари. Цв. Цв.е нормално само да го питаме как се играе гимнастика и как се "спестява" за шест апартамента. Изобщо винаги трябва да се питат хора професионалисти изявени в своята дейност и разбиращи от работата си.
351
6
 
5
 
! Отговори
TPE3BEH преди 6 години
И последно за Ф-16 - за разлика от Грипен, Бойният Сокол е сериозен изтребител четвърто поколение, който е гръбнака на бойната авиация на западния свят. Произведен е в над 4000 бройки и все още се произвежда.Това е машина, която се е доказала в бой и системите в нея са усъваршенствани в продължение на десетки години. Във воената кампания против Кадафи Ф-16 е бил с най-голямата оперативна готовност, от всички НАТО-вси изтребители, базирани в летищата в Италия.
350
9
 
4
 
! Отговори
TPE3BEH преди 6 години
И още малко за Грипен - голяма заблуда е че тези изтребители са нови.Новопроизведен е само фюзелажа, всичко останало вътре в него се взима от резервите на шведските ВВС, произведено в периода 1997 - 2005.При Ф-16 е обратното. Взимат фюзелажа от Щатските резерви в пустинята и португалците сменят всичко вътре с ново.Обаче всеобщата заблуда в Българското медийно пространство тръби, че Грипен били нови, а Ф-16 били на 40 години - пълни глупости.
349
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 428Е какво е Русия? Едно голямо нищо. Израел ежедневно, а вчера два пъти за един ден си влиза във въздушното пространство на Сирия без изобщо да се притеснява от руските дараци суш-ки, С300,400,500 и т.н руски скрап. Вчера пак унищожиха няколко сирийски танка. Зощо Русия си мълчи? Защото е безсилна и защото знае че при най-малък опит да се противопоставят на Израел, руснаците ще бъдат изритани от Сирия по най-позорен начин.
348
10
 
2
 
! Отговори
TPE3BEH преди 6 години
Радев е чист лобист в случая. За това са прави от ГЕРБ.Радев водеше комисията, докато още беше главнокомандващ във ВВС. Там заложи критерии.После си назначи служебно правителство и натисна комисията да направи правилният избор.Факта че такъв голям геостратегически избор, който ще струва милиарди беше решен от служебно правителство веднага предизвиква съмнение.
347
2
 
4
 
! Отговори
TPE3BEH преди 6 години
Tочно хората които разбират от авиация знаят че Грипен не е най-правилният избор.Не е лош изтребител но не е и нищо особенно - модерен вариант на Миг-21. Даже носи по малко вътрешно гориво от него. За далечина на полет не ми се обяснява сега.Нито една сериозна авиационна държава не е закупила Грипен. Само малки държави, които не искат да инвестират много пари, защото нямат пряка заплаха по въздуха и да отбият номера, че имат авиация.
346
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 419. Казаното е смешно и жалко. Тя Европа и друго по големи сили не могат да се противопоставят на Русия - погледнато реално , та до България остана.