От социолозите дежа вю: ГЕРБ - първа сила, Борисов – политик №1

Патриотите запазват одобрение, но доверието в лидерите им е противоречиво
26 юни 2017 15:00,
185
От социолозите дежа вю: ГЕРБ - първа сила, Борисов – политик №1
Снимка: архив Reuters

Три месеца след изборите ГЕРБ продължава да е първа политическа сила у нас, а лидерът й Бойко Борисов да е най-одобряваният сред партийните лидери в България.

Това показват резултатите от социологическо проучване на "Алфа Рисърч", проведено от 12 до 22 юни сред 1024 души в цялата страна.

Според данните, ако днес има парламентарни избори, за ГЕРБ биха гласували 25,7% от избирателите, а за БСП – 19,6 на сто.

Неуспехът на БСП да спечели предсрочните избори и проявилите се вътрешно-партийни напрежения  стопираха електоралния подем на социалистите, получен след президентския вот, анализират социолозите. Те допълват, че левицата успява да запази подкрепата си, но за разлика от края на миналата година вече не разширява влиянието си сред обществото.

Още по темата
Ако изборите са днес "Обединени патриоти" отново ще са трети с 6,3 на сто доверие, следвани от ДПС, за които биха гласували 5,2%.

От "Алфа Рисърч" отчитат, че патриотите успяват да задържат одобрението на избирателите си, но не и в лидерите им, които, с изключение на Каракачанов, не се радват на доверие.

"Воля" отново са пета политическа сила и отново са на границата за влизане в парламента с 3,7% на подкрепа. Според социолозите хората на Марешки плавно губят доверие.

За РБ днес биха гласували 2,7%, а за Нова република – 0,6%.

Премиерът Бойко Борисов е начело на рейтингите на политиците, показва проучването на "Алфа рисърч". Персоналните оценки за него се разделят на три почти равни групи – 31% положителни, 33% неутрални и 35% отрицателни.

Втори по рейтинг излиза военният министър и лидер на ВМРО Красимир Карачанов, който е одобряван от 28%. Плътно зад него на трето място е лидерката на социалистите Корнелия Нинова, която е подкрепяна от 27%.

След първата тройка се нареждат председателят на "Воля" Веселин Марешки с 18,1%, лидерът на НФСБ Валери Симеонов с 13%, Волен Сидеров с 6,6% и Мустафа Карадайъ с 6 на сто одобрение.

Проучването на доверието в институциите показва, че президентът Румен Радев запазва високия си положителен рейтинг от 57%. Така президентската институция продължава традицията да е единствената с устойчива подкрпа, анализират от "Алфа Рисърч".

Парламентът стартира работа с нисък рейтинг – 15% одобрение и 39% неодобрение. Въпреки че не се радва на особен ръст в подкрепата си, законодателната институция е успяла все пак да намали с 20% много високите нива на критичност (57%), с които приключи дейността си предишното Народно събрание.

Доверието в кабинета е 23 на сто, а неодобрението – 33%. Тези нива са аналогични на оценките за втория кабинет на Бойко Борисов. Най-одобряван сред министрите е вицепремиерът Томислав Дончев с 20,3% доверие срещу само 1,5% недоверие. Следват го Лиляна Павлова, Красимир Каракачанов и Красен Кралев.

На дъното са министърът на икономиката Емил Караниколов, на земеделието Румен Порожанов, на околната среда и водите Нено Димов и др.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


185
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
127
2
 
11
 
! Отговори
ponti преди 6 години
Ако бях на бб щях да съм вашият Ердоган! Няма по-лесна нация за манипулация от българската... жал ми е.
126
2
 
20
 
! Отговори
Aнонимен преди 6 години
Обществена тайна е,че Алфа рисърч са обслужващата агенция на ГЕРБ,или една от обслужващите ги.Не е зле шефката на тази агенция,която има слабост към вожда да влезе пооне в няколко сайта,за да получи информация за "обичта" на народа към пожарникаря-премиер.
125
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Шкембе войвода на 3то место е класиран.Порнографията продтлжава.
124
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Естествено,първи .Б.Б си плаща за да се свежда тази информация, за простолюдието.ТВ,медий ,всички работат за него и Герб.Иначе пари на найси.
123
1
 
16
 
! Отговори
Хм преди 6 години
Борисов първи с 31%,Каракачанов втори с 28%,Нинова трета с 27%.Интересно на кое място е Радев с 57% одобрение??????Апропо всички от тройката са отрицателен баланс одобрение/неодобрение.....
122
3
 
23
 
! Отговори
Вица на деня преди 6 години
Когато една лъжа се повтаря многократно,в очите на наивниците,тя се превръща в истина. Трябва да се спасява имиджа на Боцооглу от време на време,тъй щото мина всички граници.Примитивизмът и простотията на някои нашенци, напълно ще унищожат родината ни. Простотията не мори,тя убива.Алфа Рисърч си е получила възнаграждението за лъжата.... Времето е пари,а всички знаем,че КОЙТО ПЛАЩА,ТОЙ ОПРЕДЕЛЯ ПЪРВАТА СИЛА И ПОЛИТИК 1.
121
4
 
23
 
! Отговори
anonimen преди 6 години
Платени от герб социологически проучвания !!!!! Не вярвайте на изнесената от тях информация !!!!!!!
120
2
 
13
 
! Отговори
ponti преди 6 години
...да не почвам т.н. "комунисти", то там от кой да почна и къде да свърша-всичо с много малки изключения (основно от последната генерация) е ТОТАЛНО компроментирано! Потомсвени велможи и апаратчици, манипулатори, приватизатори, скрити зад "социалистическата идея"! Не по-малки престъпници от демократите на прехода, да не кажа и по-големи, предвид наследствената обремененост... Всичко е за разстрел бееее!
119
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То затова се назначава администрация за да се бори с администрацията,за да има кой да гласува за тиквата и ГРОБ.
118
2
 
17
 
! Отговори
ponti преди 6 години
Каква връзка има Младен Михалев с Цветелина Бориславова? А Цветелина Бориславова от къде познава бб? Има един дъртак дето знае всичко (е, не само той), но никой не рови там... защо? бб бил ли е на повикване на тези хора за да им купува вестници и цигари, Батко Венци не е ли инициатор на Ъбсурдната идея (по онова време) да съберат пари и да го направят Гл. Секретар (предвид създалата се симпатия между бб и цара) за да станат всесилни? Митко защо го заровиха "килърите" въпреки, че взеха парите?
117
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бибитко с 31 % одобрение- политик 1. А Радев с 57 на кое място е?
116
1
 
14
 
! Отговори
ponti преди 6 години
Ако някой е запознат, кой е направил бб Гл. Секретар и го е вкарал в политиката (не говоря за Сакса, той е "клиент') да се сети и да ми каже, къде са тези хора, каква наказателна отговорност са понесли за доказани престъпления, някой (пр. Комисията Кушлев) да им е предявил обвинения за незаконно придобито имущество или нещо подобно???? А те все още са едни от най-големите тарикати в държавата - бившите СИК-аджии....или поне живите от тях.
115
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Че кой му е учител та да не е първи......Интересно, че всеки който питам не е гласувал за ГЕРБ, а са победители!
114
1
 
11
 
! Отговори
ponti преди 6 години
Малко от вас имат трезвото съзнание и политичската осъзнатос да направят правилните изводи - видя се на поредните избори. Мислете, сравнявайте, разсъждавайте! Това, което ви се предлага е *** посипана с пудра захар! Силата е в НАРОДА и по конституция и по същество!
113
1
 
11
 
! Отговори
ponti преди 6 години
до коментиралите моя коментар:Не се заблуждавайте, драги ми смехурковци, че съм някакъв "червен" враг на бб. Аз съм враг на статуквото! Това статукво, което докара Родината ми до това дередже. В този кош слагам цялата "политическа класа" на "прехода" без изключения - всички са за разтрел - тези, които се изявяват като "лидери" на съвремието, както и тези, които вече са в сянка и дърпат конците под зелената сянка на натрупания долар от прехода! Нужен е тотален катарзис и ново начало!
112
18
 
0
 
! Отговори
Карма преди 6 години
Посипахте сол в раната на червените ***!
111
15
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен126-------------------------------------Прочети книгата "Бивши хора" .Да видиш геноцидът извършен от комунистическите *** над целокупния народ след девети! Всичко подплатено с документи!
110
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До СТРАНДЖАТА Извършиха го бившите и настоящи агенти на ДС /респективно на КГБ/, които управляваха държаватаАбе Странджа, абе умнико, та нали ако бяха комунистите и ДС/КГБ можеха да го извършат и преди десети! Нали 45 год. те управляваха , пък маса заводи, ферми и пътища се направиха. Не си ли разбрал , че това го извършиха изпуснатите от Белене бивши крадци от царско време. Помагаха им некадърниците партийци , които никога не са били комунисти , а най-обикновени нагаждачи и кариеристи.
109
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Понти , сънувах че ББ е умрял внезапно и Фандъкова заема местото му Много пъти са казвали че ГЕРБ ще загуби поредните избори и след това ще изчезне като НДСВ А пък то - всеки път в нощта на изборите гледаме бсп да мънка и да се оправдава с ниското ниво на Дунав за поредният народен шут в червените им угоени *** ...Според теб кой ще спечели следващите избори /пак/ ?
108
12
 
4
 
! Отговори
Охоо преди 6 години
Ponti май ти е слабо възпитанието или си пропуснал част от него. Но няма лошо, сега в България това е на почит! Само не забравяй, че ако ББ умре може да стане като Сталин или Ленин и култа към него да изстреля ГЕрб още няколко мандата подред. И тогава, мили ми Андрешко, какво правим с възпитанието ?!?