Ранени при протести преди 1989 г. – с добавка към пенсията

ДПС иска средства да се дават на пострадалите или наследниците им
29
Ранени при протести преди 1989 г. – с добавка към пенсията
Снимка: Dnes.bg

5% от средната пенсия отгоре да получават хората, които са били ранени с огнестрелни оръжия на мирни протести срещу репресивния комунистическия режим. Такива промени в Закона за политическа и гражданска реабилитация на репресирани лица внесоха депутатите от ДПС близо 28 години след началото на промените в България.

Добавката към пенсиите по този закон да се изплащат на пострадалите или на техните наследници със задна дата – от 15 април 2015 г., предлагат от движението.

Според поправките в закона, срокът за предявяване на претенции ще е в следващите две години.

Действащият към настоящия момент закон не включва тази категория лица изрично. Тяхната реабилитация не е възможна към момента, защото срещу тях не е имало нито произнесена наказателна присъда, нито са били лишавани от свобода или интернирани, мотивират се от ДПС.

Според депутатите от движението е ясно, че категорията пострадали, чието включване се предлага, са упражнявали основното си право на мирен протест  в защита на своите законни права и интереси. В същото време това право е било грубо погазено от комунистическата държава с използването на незаконна сила, като пострадалите не са имали никаква възможност да получат защита по съдебен или какъвто и да било друг ред.

В ДПС смятат, че помирението по отношение на неотдавнашното ни минало е ключов елемент за интегритета на нацията, но тази цел не може да бъде постигната чрез мълчание и забравяне, а чрез споделяне, дискусии и най-вече – чрез политическата и гражданска реабилитация на репресираните лица.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ДПСнцето все големи мераци, големи претенции. А да свалим гащите и да се надyпим не искате ли?Репресирани били. Хей, че ние го помним тоя ваш прословут възродителен процес бе. Поотупаха тоя-оня, и то все такива, дето нападаха милиционерите с брадви и това беше. А прословутата Тюркян, дето уж я била застреляла полицията - мой много близък е бил там, негови колеги също, та знаем - вие сами сте се юрнали като животни, майката я захвърлила и тълпата я смачкала. Но лъжете за този случай 28 години!!
6
1
 
29
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
нови активни борци хаиде стига вече с това комунистическо мислене като неискаш да те бият стои си в кьщи които е излязьл на протест ще си носи отговорности няма да иска обезщение от нас
5
0
 
24
 
! Отговори
Само да попитам: преди 6 години
ТОВА ......НОВИТЕ "НАРОДНИ ПЕНСИИ" ЛИ СА...??!!..ИЛИ НОВ ВИД-----ПЕНСИИ ЗА "АБПФК"...???!!!
4
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
тези понеже ги извърлиха от НС като балансьори сега се чудят с какво да станат интересни на електората си които въобще не се интересува от тях освен от българския паспорт за европа
3
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ДПС в парламента ли е ?
2
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бостан.А на тия дето взривиха влака ще има ли.
1
1
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А за хора, съградили така тази държава преди 1989 година, че има 30 години по-късно още какво да се краде - африканска пенсия. От благодарните потомци!