ДПС иска: Върнете имената на жертвите на Възродителния процес

Движението е внесло промени в Закона за гражданската регистрация
50
ДПС иска: Върнете имената на жертвите на Възродителния процес
Снимка: Reuters, архив

Да се върнат имената на починалите жертви на Възродителния процес, настояват от ДПС.

Депутатите от движението са внесли промени в Закона за гражданската регистрация в тази посока.

Те искат веднъж завинаги да се заличат в ЕСГРАОН насилствено наложените по време на т.нар "Възродителен процес“ имена на тези български граждани, както и да се въведе изричната забрана подобни данни да се изискват от чиновниците.

Дирекцията също така да се задължи да възстанови имената на мюсюлманите у нас, починали преди 30 юни 2001 г., чиито имена са били принудително променени и не са били възстановени, предвиждат внесените поправки в закона.

По разчети на ДПС засегнатите са около един милион българи.

В мотивите за промените в закона депутатите посочват, че имат много сигнали, че служители по гражданското състояние искат от хората да посочват и насилствено сменените им имена, което е болезнено за тях.

В крайна сметка обществената съвест и моралът изискват държавата, така както насилствено им е отнела рождените им имена без тяхното съгласие, да им ги възстанови, без да товари с ненужни задължения техните наследници, смятат депутатите от ДПС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
4
 
27
 
! Отговори
х преди 6 години
Имам приятели турци, които си останаха с българските имена и не искат да си връщат турските имена
18
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само с глупости се занимават .. работят ли в полза на България тия от дпс?
17
7
 
30
 
! Отговори
Направте сделка. преди 6 години
Върнете им имената за да мирясат,но отменете двойното гражданствоза страни извън ЕС САЩ,Канада и някои други бели страни.
16
2
 
15
 
! Отговори
anon преди 6 години
Всеки може да си смени името на каквото си поиска в днешно време. Защо е нужно служебно да им променяме имената втори път. Ще почнат едни дела едно чудо. Ама аз не исках ама то....
15
5
 
34
 
! Отговори
Bank преди 6 години
Стига ровихте кокалите на умрелите, какво значение има с какво име ще е , да не би да го вдигнете. Само насаждате омраза между обикновените българи и турци. Айде стига с този Възродителен процес, каквото било било. Само за политически глупости го използвате. Наистина трябва да забранят ДПС.
14
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
MUSULMANITE V BALGARIA SA TURZI
13
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Турция е наследник на Османската империя и не е била никога еднонационална държава. Голяма част от мюсюлманите в България са със светла кожа и светли очи, което е доказателство, че не са наследници на етнически турци. Но щом избраха нег.ърка за мис Финландия, всичко вече е от приказка, "от калем" докарано.Проблемът е , че права и свободи не означава по-висок стандарт на живот.
12
3
 
28
 
! Отговори
иванова преди 6 години
това ли е най големия проблем в държавата? за това ли им плащаме заплата на тези далавераджии в парламента да ни отвличат вниманието от продължаващата 30 години немотия и престъпност с измислени и инициативи,с какво тази промяна ще подобри състоянието на хората вкл на симпатизантите на дпс
11
4
 
26
 
! Отговори
ДолуПростСоколе преди 6 години
''Демокрацията'' в България е прекалена!
10
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ДПС-арските кметове са най-оялите се, като паши са. Милионери в зелено, а електоратът им се изнесе на гурбет.
9
6
 
19
 
! Отговори
Бг преди 6 години
Истинското възраждане, ще стане не с насилие или постановления а когато българите бивши християни - българи сега мюсюлмани - турци, сами си върнат българското в душите страдални.
8
3
 
4
 
! Отговори
da da kak li? преди 6 години
I na tezi kadeto pishat istinata i gi ma4kate cql givot.
7
8
 
8
 
! Отговори
Иван И. преди 6 години
Подкрепям връщане имена не само на мъртви, но и на живите. Доган пак ще се казва Доганов (пример), тов важи и за другите български граждани, насилствено преименувани.
6
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всичката мара втасала и *** си вчесала...
5
5
 
16
 
! Отговори
Стотина години преди преди 6 години
Освобождението, по правителствена инициатива, всички географски названия в империята са заменени с турски такива.Не е възможно това да не е било подробно отбелязано в съответните османски архиви. Нали е трябвало да се знае от кое селище и район какви данъци се събират, а също и да се знае кой път през кои поля, гори и планини минава, покрай кои езера и реки и т.н.Нека нашите сънародници от ДПС се постараят да издирят тези данни за българската територия - това са безценни исторически факти!
4
6
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименТе ордите сами си дигнаха чергите към турция без никой да ги е гонил!И това ДПС е крайно време да се забрани! ------------------------------------Сами се дигнаха и после повече от половината сами се върнаха след като "турските им братя" им взеха парите, понабиха ги, панатаковаха ги и им викаха *** !!!
3
7
 
32
 
! Отговори
Турач-Пловдив 5750гр преди 6 години
Върнете си българските имена, възродете се! Стига сте политиканствали, не се наядохте. Имате повече права от нормалните българи не ви е срам, дори такива като Местан да насъсквате ***-турци срещу нас, нормалните хора , който ги издържат. Който иска турско име си го има и никой не му е попречил. Колко българи с български имена има в Турция? Ако искаме репарации от Турция , за геноцида над нас 500 г. няма да им стигнат парите в трезорите!
2
5
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ДПС и ДОСТ са старият номер с доброто и лошото ченге. Ако агент павел - лютвите беше толкова сърдит и ядосан на депесарите досега да ги е изпял какви далавери за милиарди въртят.
1
5
 
44
 
! Отговори
Ха, преди 6 години
ДПС и обществена съвест и морал! Смях!