Купуването на имоти не е белег за работеща икономика

Българинът инвестира в тях, защото няма в какво друго
21 юли 2017 09:07, Александър Попов
26

Пазарът на движимите имоти се раздвижи и последва адекватното увеличение на потреблението, тъй като когато се купуват имоти се купуват и всички останали приходящи стоки като мебели и битова консумация.

Това посочи икономистът Илия Лингорски в студиото на "България сутрин" на Bulgaria ON AIR по отношение на последните резултати на института за пазарна икономика, че има бум на потреблението у нас.

"Въпреки ръста в потреблението, ние лежим на нездравословни спестявания в банките. Бизнесът също не иска да рискува. Хората инвестират в недвижими имоти, защото няма в какво друго у нас да се инвестира", допълни той.

Според синдикалния финансист Мика Зайкова засиленото купуване на имоти не е белег за икономически растеж.

"Инвестирането в недвижимости не е най-ефективното нещо. Средната работна заплата не се получава от повечето българи. А 80% от населението получава доходи под необходимото. Пазарът на труда и дори самата държава се обезлюдяват", отбеляза Зайкова пред Bulgaria ON AIR.

Икономическият прилив първо вдига яхтите, след това обикновените лодки, а тези с продънените коруби си остават на дъното, крилато отсъди Илия Лингорски.

Таванът за кешови разплащания остана непроменен, а гостите смятат, че целият шум покрай този казус е бил напразен.

"Смях в залата, че кешовото ограничение ще пребори сивата икономика. Целият шум беше изключително безсмислен, тъй като все пак нищо не направиха. Очевидно Борисов се готви за президентската си кампания, като използва евтини трикове да се хареса на населението", заяви икономистът.

И добави, че на нас кешът не ние е проблем, а пример за икономическо развитие не трябва да ни бъде Западна Европа.

"Трябва да гледаме Източна Европа в лицето на Полша и Румъния. Нашето правителство не си дава сметка за това, тъй като са прокси на германската партийна система", уточни Лингорски.

Всяка регулация ражда някаква сива икономика, категорична бе Зайкова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
1
 
1
 
! Отговори
Hogo преди 6 години
До Брокер имотиНека купуват с кредити, след това ще има голям избор при ЧСИ. За последната една година се нагледах на безпарични тарикати ползващи кредити, как наддават при брокери и си утежняват положението вместо да се пазарят за понижение на цената, защото психозата за повишение на цените на НИ ги е хванала.
23
1
 
2
 
! Отговори
Има логика в това, преди 6 години
да дадеш под наем жилище, като искаш по-малко пари и по този начин да привлечеш повече хора за кандидат-наематели, за да можеш да избереш подходящи. В момента наемите са така изкуствено надути, че такъв хазяин няма да е на загуба, ако смъкне искания наем с 5-10% в сравнение с това, което се иска за квартири като неговата.Наемателят ще е доволен и ще стопанисва жилището добросъвестно.Знае се как си го връщат тъпкано на алчните хазяи онези наематели, които са били безжалостно скубани.
22
1
 
4
 
! Отговори
Св преди 6 години
Малко извън темата на статията, но във връзка с коментарите. Жал ми е за хора, които казват - защо да плащам наем, като за същите пари - вноска по кредита ще плащам мое. Не знам дали си правят сметката, колко пари ще излезе този апартамент в бъдещето, но най - важното е, в това бъдеще, ще го има ли този апартамент. Особено тепърва да купиш 60 годишна панелка - Титаник. Няма лошо да е твое ако имаш паричен потенциал и да си спокоен и да си правиш каквото искаш, но 90 % ипотека е безумие!
21
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нито се знае колко имота се купуват/продават, нито се знае за колко пари са сделките - всичко е фира
20
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Българина купува имоти, за да има къде децата му да живеят без да плащат наем, но те пък не искат да живеят в България и бягат в чужбина.
19
6
 
3
 
! Отговори
Пфффф преди 6 години
Няма какво да умуват такива интелектуалци, защото те живеят в измислен свят. Лингорски от къщата си в Бояна надали се сеща, че в София има няколко панелни квартала, в които живее половината население и тези панелки са на доизживяване. Рано или късно младите хора, пък били те и с не много високи доходи, ще искат да се махнат от тези общежития. За да не се включи сега някой спец, който да разясни как панелките са по-здрави от новото строителство - да, има и по-здрави, но има и по-калпави.
18
3
 
3
 
! Отговори
До 15 преди 6 години
Какво, според теб, се рекламира така?
17
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Българинът инвестира в тях, защото няма в какво друго...винаги се дразня, когато видя опити да се налага термина "българина инвестира".да "инвестираш", значи да виждаш възможност "за печалба", а щом някой печели, значи има друг, който губи. т.е. "да инвестираш" дефакто значи да виждаш възможност да спечелиш от някого!а българина по традиция не купува имот "за да печели", а за да живее в него той или децата му.
16
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Лингорски е ясен - да си оди при жена му в Великобритания! Но заййкова кво очаква от бойкоикономиката докато мездра не стане квартал на соия нема спиране!
15
3
 
3
 
! Отговори
Anonymous преди 6 години
До ВъпросНаГледнаТочка: колко трябва да си изпаднал за да пробеаш да рекламираш по подобен начин?
14
2
 
7
 
! Отговори
ВъпросНаГледнаТочка преди 6 години
ПродължениетоТази същата жена наследи и един много голям апартамент със скъпо обзавеждане. Събра ценните мебели в няколко стаи и ги заключи.След време мисли да живее в този апартамент със семейството си.Две от стаите в този апартамент, с хубави, но стандартни мебели,даде под наем пак за 400 лв.Питат я, защо толкова евтино? А тя,"Така си подбрах интелигентни, коректни, свестни наематели, които ще останат дълги години." Залагана сигурно,вместо от алчност да раздува наема и да воюва с наематели
13
4
 
5
 
! Отговори
ВъпросНаГледнаТочка преди 6 години
До София (11)За общежитията има класиране. Дори да успееш да се уредиш там, ще спиш с още двама в стая и все едно, че си в чакалнята на Централна гара.Друг е въпросът, че за джоба на средностатистическо българско семейство, издържащо студент, са много 500 лв месечен наем за порутена гарсониера, обзаведена с разпадащи се мебели.Има и другиПознавам една доста умна жена. Дава кокетен нов преходен двустаен, обзаведен с нови мебели, за 400 лв месечно, хем е в центъра на София ... Продължавам ..
12
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Губите си времето. Написването , че нещо е "балон" няма да промени факта на "балона", нито ще го спре. То е като лавината. Тя се срутва от една снежинка, но в правилния момент. А, че в големите градове балона е христоматиен е факт за всеки с малко рационално мислене. Но има и заинтересовани да се хване повечко риба на кукичката. Така, че релакс и гледайте шоуто :-).
11
1
 
14
 
! Отговори
София преди 6 години
Така е. Пазарът определено прилича на този 2009 преди да се пукне балона - всеки строи, кой довършва - кой не, кой успява да продаде -кой не. Колкото по-рано се спука балона, толкова падането ще е по-меко. Много хора лапнаха кукичката и взеха в студентски - "с цел инвестиция". Хора, бъдете реалисти. В България не останаха хора, откъде да дойдат тези богати студенти и при положение, че може да спи за 30 лв в общежитието, той ще ви даде 500 за разпадащата се кутийка на 11-тия етаж?
10
1
 
19
 
! Отговори
nkavrakov преди 6 години
Някой виждал ли е цените на жилищата в момента ?Отворете някой сайт и погледнете,особено в София.Цените в момента на жилищата са толкова надути и нереални че наистина трябва да си луд че да купуваш на тези цени.В момента целия пазар на имоти е БАЛОН !Централните банки печатат въздушни пари за да стимулират уж икономиката,но надуха нов имотен балон защото така свалиха лихвите по депозитите !Не купувайте имоти на тези надути цени.Не теглете и кредити защото предстои вдигане на лихвите.
9
5
 
3
 
! Отговори
The Ghost преди 6 години
Стига с тази Мика Зайкова. Лелчето да си седи у тях и да си дюндюрка внучетата
8
1
 
0
 
! Отговори
БРЯ преди 6 години
Много дървени филосови в тази дискуся, ти да видиш.
7
21
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тая баба като я гледам е учила само политикономика през соца. Тая ли ще ни дава акъл кое е икономически растеж и кое не е? Комунистите не разбират от икономика. Факт. Те могат само да я съсипват.
6
25
 
6
 
! Отговори
Dimitrov преди 6 години
Германия по тази логика е най-неработещата икономика, защото там се купуват най-много жилища и цените скочиха вече 3 пъти от 2009 до сега.Раздвижване на пазара за имоти означава, че работещите хора имат пари, а инвеститорите вярват в положително развитие и за това инвестират.Дървените философи завършили "Карл Маркс" да правят анализ на северна Корея и Венецуела, как са там имотите.
5
8
 
6
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 6 години
Мислех че тези от БКП са откраднали и изкупили всичко през последните години ,още имало