Бавим се с изтребителя, а през това време само губим!

Имаме затруднения с поддръжката на самолетите
Обновена: 28 юли 2017 09:52 | 28 юли 2017 09:45,
78

Страната ни безспорно загуби много от забавянето на избора на изтребители. Изпитваме сериозни затруднения с поддръжката на самолети, които изпълняват дежурства, заяви в студиото на "България сутрин" бившият военен министър Тодор Тагарев.

"В определени периоди, включително и в момента, получаваме помощ от италианските военновъздушни сили. Продължава и зависимостта ни от фирми от Руската федерация. Което само по себе си е иронично, защото официално Русия е обявила НАТО за враг. И на практика разчитаме на страна, която ни е обявила за неприятел да поддържа самолетите ни", коментира още той.

Още по темата

Пред Bulgaria ON AIR бившият военен министър отрече да е имало конфликт между него и президента Румен Радев, който да е забавил избора на машините.

"Документите, подготвени за процедурата за избор на нов боен самолет, бяха изпратени за становище в Института по отбрана две седцмици, след като Румен Радев напусна армията. Институтът по отбрана е готвил становище по документи, а след дова те са били дискутирани в различни формати в Министерството на отбраната", категоричен бе той.

Тагарев беше изслушан от парламентарната анкетна комисия, проверяваща проекта.

Той даде обяснения в качеството си на бивш военен министър на отбраната през 2013 год. и бивш директор на Института по отбраната към Министерството на отбраната от май 2016 до март 2017, когато бе освободен от назначеното от държавния глава Румен Радев служебно правителство.

Тодор Тагарев обясни още, че би било добре да бъдат сравнени алтернативни решения преди вземането на окончателно решение.

Според първоначалното предложение за избор на офертите, водещи са били три критерии - цена, оперативна ефективност и дългогодишност.

Институтът по отбрана обаче предложил да се добавят още "военно сътрудничество" за принос на страната доставчик при експлоатацията на изтребителите и "индустриално участие", като по този начин България ще вземе участие и в част от поддръжката на самолетите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
1
 
23
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 6 години
До ЖороНашият враг, Жоре, няма никакви самолети, танкове и ракети. Наш враг 1 е мързела на българина да ражда, а в следствие на това враг 2 без да умее дори лека кола да кара, но правейки по 5 деца, ще ни победи, без разлика на самолетите, танковете и съборените паметници...
26
4
 
1
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 6 години
До u4enНа бас, че не знаеш за какво говориш.. В смисъл за коя война, за кои араби.....
25
4
 
12
 
! Отговори
Жоро преди 6 години
И с десет такива изтребителя ще успеем да се справим с нашия обявен враг, който има хиляди?????Пари на вятъра. По-добре да направят в България един завод за селкостопански самолети с тези пари.
24
1
 
6
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 6 години
Не ни трябват никакви самолети... Не и преди да започнем да отстояваме своя външна и вътрешна политика.
23
0
 
13
 
! Отговори
цре преди 6 години
До мачеКой от тия дето остана в България ще го ремонтират - мутрите, търтеите или ромите?Щото от около година и половина където и да търсиш в Българи почти не може да се намерят образовани, квалифицирани, работливи и способни специалисти. Иначе кибици многознайковци като новия министър на отбраната има предостатъчно.
22
16
 
4
 
! Отговори
u4en преди 6 години
Самолета ще бъде Ф 16....нови...купени от Турция-тя ги прави ! Ф16 е доказан боец ! Решетников мрази Ф16 защото израелската армия е с Ф16 и разпиля МИГ-вете на арабите !
21
2
 
9
 
! Отговори
маче преди 6 години
Трябва ни чисто нов самолет с офсет и част от парите да се върнат в икономиката ни.....за да можем да ремонтираме и поддържаме самолетите.....
20
8
 
10
 
! Отговори
Самолети не са нужни преди 6 години
Самолети въобще не са ни нужни. Дали ще имаме 4 нови самолета или не, няма никакво значение при един конфликт с Русия или Турция. Даже е смешно да си го помислим. Много по-добре би било тези 4 милиарда лева да бъдат похарчени смислено в увеличение на доходите (заплати и пенсии), за доближаване на средно Европейското ниво на доходите, а не безсмислено, защото иначе в България няма да останат хора и въобще няма да ни е нужна армия.Ние сме в НАТО и това рябва да се използва оптимално.
19
11
 
24
 
! Отговори
Петко преди 6 години
Ми Гърция като ползва С-300 зависима ли е от Русия ? Ми Турция като строи Руски атомни централи от кого е зависима ? *** дупедавци български
18
9
 
21
 
! Отговори
Кое е по добре? преди 6 години
Ф16 или Миг29. Германците още си държат Миговете от времето на ГДР. А ние ще изхвърлим нашите МИГ29, защото така заповядаха господарите от Вашингтон.
17
0
 
8
 
! Отговори
аз преди 6 години
До АнонименСтига глупости! Аз не харесвам F16, понеже са морално остарели. Но комисионна от тяхното закупуване няма никакъв начин да бъде получена! Те са собственост на американското правителство и няма как то да даде подкуп! Предпочитам, обаче, да вземем модерни самолети! Да, по-скъпи са, но поне не отстъпват на евентуалните ни противници! Другото е като да използваш обикновена кола вместо БМП! За ПВО съм напълно "ЗА"!
16
17
 
0
 
! Отговори
Незнайко преди 6 години
Кой ни управлява?ГЕРБ!А кой настоява да махнем руските трошки и да купим шведски Грипен?Румен Радев.Значи, кой е русофила-путинофил?
15
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Този е за рестартиране на процедурата и избирането на Ф16, които са по-стари и от сегашните ни самолети.Аха, предлагат нови критерии. И какво значи "военно сътрудничество"?! Това автоматично не изключва ли Швеция, защото не е член на НАТО?!Експерти казват, че тия Ф16 (блок15) от Португалия са произведени 1983-84г. Двигателите им били с изчерпан ресурс, което означава още пари за подмяната им. Като и пари за авионика и софтуер.Ама какво значи още няколко милиона на гърба на народа?!
14
4
 
25
 
! Отговори
ПВО ветеран преди 6 години
Нищо не губим! Губят само тези, които си чакат комисионните за F16! Най-добре да си купим няколко руски ПВО системи C400 и пиле няма да смее да прехвръкне над България.
13
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Подло и коварно!май ти е време да хващаш влака за масква
12
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До военен.те колегите пилоти вече напуснахаако става дума за същите каскети като президента, значи е добре за страната.
11
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Трябва ни собствен развой на дрони с дистанционно управление и автономен режим при зададена цел, роботизирани картечници и артилерия.Ето даже ракетите вече могат да кацат след като изпълнят мисия.Самолетите са скъпа отживелица в която границата е максималното натоварване което може да издържи пилота.
10
9
 
22
 
! Отговори
Подло и коварно! преди 6 години
Свирете тревога! Купете си хапчета, свещички, памперси, храна и вода за две седмици! Русия се е скрила под кревата ви. Руснаците идват! Руснаците ще нападнат България! Филип Киркоров ще изнесе концерти в България! Подло и коварно! През септември!
9
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нямаме нужда от армия.
8
2
 
14
 
! Отговори
Да преди 6 години
Всичко ни е пародия!