Шефът на Касата призна: Здравето е превърнато в търговия!

"Трябва да обърнем малко философията", каза Камен Плочев
28 юли 2017 12:00,
59
Шефът на Касата призна: Здравето е превърнато в търговия!
Снимка: архив, Булфото

Здравето, което е най-голямата ценност, е превърнато търговия, а всяко търговско дружество се стреми да печели. Това обяви новият управител на Здравната каса Камен Плочев минути след като бе избран от парламента.

Още по темата

Според него търговията в здравеопазването е един от подводните камъни в системата. Другият е липсата на пари, който бил характерен за цялата държава. 

"Аз съм от другата страна на бариерата - стремя се да давам здраве. Трябва да обърнем малко философията", каза Плочев.

Новият шеф на Касата обясни, че не може да бъде егоист и да казва да се дават пари на него, а не за образование или енергетика.

"Колкото има, с толкова ще се справим - това е задачата ни", отсече той. 

Здравният министър Николай Петров обясни, че очаква повече синхрон и коректност в НЗОК.

Той допълни, че ще се бори за по-висок бюджет за Касата за догодина, но не можа да уточни точна цифра. 

"Проблемите са много. Факт е, че има нагласа за общо недоволство, което в голяма степен, според мен, е преекспонирано. Всички работещи в сферата на здравеопазването се раздават. Пациентите получават една не лоша услуга. Естествено, че не всичко е идеално, но не трябва да се маргинализира цялата система заради единични случаи", каза още министърът и допълни: "Здравеопазването е като всички други системи – това, че някъде е спрял токът не означава, че енергетиката не работи добре".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
12
 
! Отговори
PD преди 6 години
След дълго залитане на обществената мисъл по посока всичко е пари, иде горчивата реалност, че системата на здравеопазване и образование, май трябва да са на друг принцип, за да се гарантира, устоичиво развитие на обществото. А как ще изгоним търговците от тези системи, ще ми е много любопитно, щото кокала трудно се пуска, без тояга.
16
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Този лекар е много добър ЧОВЕК ! Да е жив и здрав ,дано този път има резултат !
15
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Браво бе чичка ,ми нали това е капитализма- всичко е за продан и печалба !Който мисли друго е комунист . Времее да му казвате капитализъм а не демокрация .Ъндърстант ,окей ,йееааа !
14
17
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"" Шефът на Касата призна: Здравето е превърнато в търговия! "".................Поредния *** комунист - популист от най-вредните тип Мадуро.Здравето е скъпа стока, за която навсякъде по света се плаща скъпо, също както за качественото образование се плаща скъпо ... затова качествено здраве и качествено образование има само в белите държави, но дъртите комунисти няма как да проумеят този факт.
13
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Напротив, ако някъде е спрял тока ОЗНАЧАВА, че енергетиката не работи добре. Негативното мнение е именно заради това - в НЗОК си мислят че дребните негативни детайли са изключение, а не част от проблема.А с този начин на мислене тока ще спре изцяло-въпрос на време е.
12
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ко ? Не.
11
0
 
13
 
! Отговори
Т преди 6 години
Тоз откри топлата вода. Ми то е така вече 13 скапани години...
10
1
 
20
 
! Отговори
az преди 6 години
много се краде...краде се от здравната каса, краде се от хората, краде се каквото може и както може...А най-зле е това, че те подлагат на интервенций които не са нужни, че ти и вредят....да не дава Господ да им попаднеш в ръчичките ...алчни и повечето неграмотни...информират се за ножостите само от поредният търговски представител почукал на кабинета им...
9
2
 
21
 
! Отговори
Изпатил преди 6 години
Защото ни е много добро здравеопазването ,затова всички с рак в чужбина се лекуват и живеят а тука мрът........имам приятелка която я лъгаха и вливаха заместители в България, сега е в чужбина да я оправят.
8
0
 
13
 
! Отговори
Ати преди 6 години
Откриха топлата вода. И това е нещо, един да каже истината на глас, там, където може да бъде чута и нещо да се предприеме. Съсипахте здравна система, която работеше като по часовник, сега търсете начини да извадите каруцата от блатото, в което я натикахте. Радикални мерки са необходими!
7
0
 
28
 
! Отговори
нн преди 6 години
Няма и няма да има оправия. Системата ражда взаимоотношенията. Източването на пари в здравеопазването върви с пълна сила. За щяло и нещяло се дърпат пари и няма контрол. Приемат се болни без нужда, за елементарни болежки и касата плаща. Джипитата от друга страна, за несвършена работа абонирани за хиляди в касата. Неосигурените и там пари. При лекарствата корупция до шия. Работещите яко ги дерат с вноски, другите държавата ги осигурявала, солидарна система, кой колко е внесъл, няма и помен отчет.
6
15
 
1
 
! Отговори
Чиновник преди 6 години
До здравноосигуренАбе, много искаш. Не изпадай в такива крайности, че нищо не ти се разбира, освен че гледаш на касата като на бащиния. Искал бил той... Всеки иска, ама няма за всеки.
5
1
 
33
 
! Отговори
здравноосигурен преди 6 години
Искам спестовен характер на здравните ми осигуровки.Искам да мога да разполагам с тях ,да ги предоставям на мои близки , ако се наложи.И ако това стане прословутата каса няма да бъде източвана , механизма е простичък.Извършват ми услуга ,плащам със собствените си осигуровки.
4
0
 
15
 
! Отговори
PD преди 6 години
На прикзки е лесно. Да видим делата. А и не му е на нивото, да промени системата. Интересно как, при толкова знаещи и можещи, продължава да съществува търговията в здравеопазването.
3
1
 
27
 
! Отговори
Gaskoing преди 6 години
Защо ние осигурените плащаме двойно и тройно и накрая нищо няма на среща?
2
1
 
33
 
! Отговори
пациент преди 6 години
2000лв.плюс 400лв ддс платих за лазерна операция на ръка без документ.Обяснението е че здравната каса не можела да ги поеме въпреки моите здравни вноски!
1
1
 
30
 
! Отговори
Владислав преди 6 години
"Пациентите получават една не лоша услуга.", но май за някои хора услугата или не е качествена или изобщо не е изпълнена.