Борисов спря заповедта, довела до протести край морето

Премиерът обвини кабинета "Станишев" за сегашната ситуация
Обновена: 5 авг 2017 11:18 | 5 авг 2017 11:13,
164
Борисов спря заповедта, довела до протести край морето
Снимка: архив "Булфото"

Премиерът Бойко Борисов разпореди на екоминистъра Нено Димов да спре изпълнението на заповедта, която изкара жителите на Шабла, Каварна и Балчик на протест.

Със заповедта се забраняваха всякакви дейности в териториите на трите общини, попадащи в "Натура 2000".

Министър-председателят поиска Димов и екипът му още утре да проведат среща с кметовете на Шабла, Каварна и Балчик и с протестиращите. Според премиера всички заедно трябва да потърсят решение "след причинената огромна щета от предишни управления".

От правителствения пресцентър уточниха, че Борисов е взел решението за спиране на заповедта след детайлен анализ на случващото се в района на Добруджа и невъзможността на хората да приемат ситуацията, "чието сегашно развитие е резултат от недалновидни и неправилни управленски решения, взети от правителството на Тройната коалиция и министър Джевдет Чакъров".

Борисов възложи на екоминистъра и да се свърже с комисаря по околна среда, морско дело и рибарство Кармену Вела и заедно с неправителствените организации, които са в основата на изготвянето на списъците с териториите по "Натура 2000",  да бъде поканен да посети района и на място да се запознае с различните гледни точки.На следващото заседание на Европейския съвет министър-председателят ще постави въпроса пред председателя на Европейската комисия Жан Клод-Юнкер и ще разговаря с него за стотиците милиони, които България ще трябва да плати като глоба в резултат на осъждането.

Премиерът призовава всички да се върнат отново към обществено обсъждане на проблема, да се разгледа работата по случая през годините, за да се минимизират щетите, които трябва да плати българският данъкоплатец.

От правителствения пресцентър припомниха, че през 2006 г. правителството на Сергей Станишев възложи определянето на зоните по "Натура 2000" на екоорганизации, а не на научни институти, както е направено в останалите страни от ЕС.

През 2008 г. са заведени две дела срещу България. Сигналът е за 600 проекта - сред тях има къщи за гости, ниви, ветрогенератори и други. През 2014 г. България е осъдена от ЕК.

Последният спусък на тази бомба със закъснител е от март месец 2017 г., когато служебното правителство поема ангажимент да издаде тази заповед до 31 март, но не го прави, се казва още в съобщението на правителствения пресцентър.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


164
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Колегата гербаджия ми дай тогава нищо да не правим ...най лесно...както и правят успешно концентрират усилия само в няколко насоки София магистрали и някоя друга пречиствателна.
30
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"На следващото заседание на Европейския съвет министър-председателят ще постави въпроса пред председателя на Европейската комисия Жан Клод-Юнкер"МИНИСТЪР ПРЕДСЕДАТЕЛЯ ЩЕ СЕ ОПЛАЧЕ НА ЮНКЕР ЗАТОВА, ЧЕ ТОЙ - МИНИСТЪР ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НЕ СИ Е СВЪРШИЛ РАБОТАТА. НЕ Е СПАЗИЛ ПОЕТИТЕ ОТ СТРАНАТА АНГАЖИМЕНТИ И СЛЕДОВАТЕЛНО ТЕ ТРЯБВА ДА СЕ ОТМЕНЯТ ЗА ДА НЕ ИЗЛЕЗЕ ВИНОВЕН.
29
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Когато един премиер използва дадената му от народа власт за да прокарва личните си възгледи, когато използва официалните си контакти с други официални лица - еврокомисари, премиери, президенти и т.н. като лични контакти той извършва ПРЕСТЪПЛЕНИЕ ЗЛОУПОТРЕБА С ВЛАСТ.
28
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Недей така да сочиш с пръст,че другите три пръста сочат към тебе.
27
2
 
22
 
! Отговори
Наивен преди 6 години
Край Бойко само мекотелили са? Цецка се провали на президентските избори, провали се на парламентарните в родния си регион Плевен, провали се и в родното си село. Сега ни е министър. И то на възловото министерство, на правосъдието. Бъчварова уволни Борош за корупционни сделки и след часове Бойко и отмени заповедта и и отне НДК. Тя му благодари. Сега Бойко отменя заповед на Димов и го праща да се разправя с местните кметчета. Той, министъра. Очакваме благодарност и от него. Няма ли еди с достойнс
26
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами браво на Станишев и БСП че са защитили природата на България и Европа.
25
2
 
23
 
! Отговори
HEX преди 6 години
Бат Бойко сега ще нареди да се премести морето.
24
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
БОРИСОВ ПОСТАВЯ ЛАКОМИЯТА СИ НАД ИНТЕРЕСА НА СТРАНАТА, НАД ПРИРОДАТА, НАД КУЛТУРАТА, НАД ВСИЧКО.
23
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЗАТОВА ЧЕ ЛАКОМИТЕ И КОРУМПИРАНИ БЪЛГАРИ СА ИЗВЪРШИЛИ 600 НАРУШЕНИЯ НЕ СА ВИНОВНИ ЕКОЛОЗИТЕ.
22
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тотален цирк ... още десетилетия ще ни баламосват с тройната коалиция ... Ми кво правите ле аланкооулу .......магистрали. Слава богу че свъшиха.
21
2
 
37
 
! Отговори
Дядо Петър преди 6 години
Тоя сценарии го гледаме за 101-ви път.Така се помпа ПР.Пред безмозъчен електорат.
20
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ха,ха,ха.Нищо ново.Пак се оправдава с другите.
19
5
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Стига с тоя бетон бе! Хората не протестират за бетон в този случай. Забраняват им земеделие върху техните си земи. Запознайте се първо, после пишете дивотии!
18
4
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Влязохме в тая еврогейска *** за да глобяват обикновенния човек, а партиите да цицкат еврофондове чрез техните фирмички! *** перверзията!!
17
6
 
33
 
! Отговори
До "патриот&quo преди 6 години
Няма как да разбереш с IQ 4. Все пак си изтрещял гербераст, избирател на Тиквата...
16
2
 
34
 
! Отговори
Мислещ българин преди 6 години
След като още от 2006 г. има хора,които са виновни за сегашното положение да плащаме стотици милиони глоби,защо виновните хора още от 2006 г. не са привлечени в съда да отговарят и да ПЛАТЯТ за безхаберието и некадърността си ??? Докога само ще правим заявления : Този е виновен,онзи е виновен ,а като резултат само народа страда? Докога ,бе ???
15
5
 
9
 
! Отговори
Отговор преди 6 години
До политикааа Тиквата на бял кон , Корделка на червен и те така.....Казвах ли ви аз преди изборите БСП да боядисат коня на Корделка бял за тиквато, че се връща на бял кон.Ама вие не , то не.А яжте ми ....сега.
14
11
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бетоновозите тръгват,сбогом природа!
13
8
 
21
 
! Отговори
ад преди 6 години
кабинета Станишеф отпреди 12 години..........................
12
1
 
38
 
! Отговори
Не съм комуняга преди 6 години
Затова че е станал пожарникар, а не зидар е виновен Станишев.