Външно пуска паспортите за 10 години, не за 5

Намалява и срокове и такси за издаване на документи в консулствата
15
Външно пуска паспортите за 10 години, не за 5
Снимка: Булфото, архив

Срокът на паспортите да бъде увеличен от 5 на 10 години, предлага външно министерство с промени в Закона за българските документи за самоличност.  Така е в повечето европейски страни, обясни пред БНТ ресорният министър Екатерина Захариева.

"Министерството на външните работи предоставя услугите преди всичко чрез задграничните си представителства. В над 90% от случаите то е посредника за предоставянето на услугата, която се предоставя от други администрации", уточни тя.

Освен това най-голямото облекчение, което ще усетят българите зад граница, е възможността да подадат онлайн  заявленията за издаване на български документи.

"Повечето от нашите съграждани живеят по-далече от местата, където са консулските служби и няма как да открием такива във всеки град, в който има българи. До момента изискването е това заявление да може да става само чрез електронен подпис, издаден от България. Има такава административна услуга, но за година и половина са подадени само две заявления по електронен път", обясни Захариева.

"Това, което предвиждаме като изменение в закона, който има електронен подпис да може, а който няма да подаде заявлението като прикачи файла и копие от актуалния си документ към него, разбира се при защита на личните данни и да трябва да го получи лично в консулската служба. Ще се ходи само веднъж до консулската служба. Сега съкращаваме и сроковете на този закон. Става 60 дни нормалната услуга, сега е 90, ще и възможност за получаване на документите с куриери, когато сте го подали лично. Идеята е да съкратим ходенето и то да бъде само веднъж. Намалихме и таксите, едната със 100% за получаване на свидетелство за съдимост, а другата с 25%, правим анализ и на други такси", добави тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ей хека най-сетне открихме топлата вода
13
0
 
1
 
! Отговори
Няма да ги пусне преди 6 години
Това е анонс към изпълнителя на поръчката да се отчете както трябва, просто припомняне.
12
3
 
2
 
! Отговори
Стига... преди 6 години
Сте мрънкали. Нещата се случват полека лека. Оревахте орталъка. Добре,че са патриотите. Валери Симеонов изкара кирливите ризи на Домусчиев и повече ни вопъл,ни стон. Спря да се коментира. Паспортите са ви най-големият проблем на фона на всичко останало
11
0
 
10
 
! Отговори
ww преди 6 години
За срок от 10г., но от 01.01.2020г. Наистина ли бе хора, толкова бързо, изумително!
10
1
 
7
 
! Отговори
77777 преди 6 години
Преди продължаваха срока на паспорта, а сега с тези пет години, направо се излагат. Десет години е добро решение, но трябва да се помисли как българите, които живеят постоянно зад граница, да могат да си вадят нови документи, след като им изтече срокът на старите. И разбира се малко са хората, които в чужбина ходят единствено с лична карта.
9
0
 
8
 
! Отговори
Незнайко преди 6 години
Както се беше изразил един български политик, това е мъъъничко хубав ден за българската демокрация. Мъничко, не много, но все пак хубав ден!Наистина, в повечето европейски и други свободни, демократични държави е така.Паспортите са за по 10 години, само ние сме като руснаците все още!
8
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ми то вече никой не си издава паспорт. Повечето излизаме само до страни от ЕС. Аз моя като го върнах и не си издадох нов. Сигурно още стотици хиляди са като мен.
7
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами браво, това ми харесва!
6
0
 
6
 
! Отговори
(-_-) преди 6 години
До МилчоЩото няма кой да я донесе картата ти.. за това! Нищо не пречи тия неща да стават по пощата, ама в България всичко е обратно на смисъла и в ущърб на хората..
5
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Направо вечни да ги направят паспортите, като старите - зелените. Хахахах. Бавно и полека се връщат към идеите от комунизъма и социализъма, ама ги наричат с нови имена.Некадърници и нещастници - голяма сбирка.
4
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И ако може да се плаща с карта ще е добре а не само кеш
3
0
 
21
 
! Отговори
луди преди 6 години
Направо ми оправихте живота с тая промяна. Чак министърът се е заел с тия важни дела. Това обикновено е работа на елементарна практичност и 100 гр. акъл на някоя чиновничка из безбройните кабинети, но в България министъра се занимава с такива глупости.
2
0
 
25
 
! Отговори
Иван Пешев преди 6 години
Да ние си знаем че досега ги пускаха за 5 само за да могат да тормозят хората като ги карат да се редят по опашки и за да прибират пари. Само за това е както обикновенно, сега незнайно как са решили да спрат с тъпотиите си.
1
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Намалена такса със 100% означава отпадане на тази такса. Алооо?