ТОЛ системата ще ни струва към 200 млн., тръгва 2018-а

Няма да спират ТИР-овете, ще ги таксуват по-скъпо в пикови часове
16
ТОЛ системата ще ни струва към 200 млн., тръгва 2018-а
Снимка: архив, БулФото

Изграждането на ТОЛ система в страната ще струва около 200 милиона лева, съобщи регионалният министър Николай Нанков във Варна, където присъства на откриването на нови сгради и ремонтирани съществуващи на ВиК-Варна.

Още по темата

Той уточни, че ако системата се изгражда от държавна компания, парите ще бъдат осигурени от държавния бюджет. По думите му средствата ще бъдат възстановявани на бюджета на базата на бъдещи постъпления и приходи от таксата.

Той обясни, че в документацията за обществената поръчка заложеният срок за възстановяване на ресурса към бъдещия изпълнител е три години. Може би и към държавната компания ще поставим същия срок - 3 или 4 години, коментира Нанков, цитиран от БТА.

Министърът уточни, че това ще стане ясно с етапа на реализиране на самата компания. Той обясни, че от днес стартира създаването на държавна компания, която ще оперира ТОЛ системата. По думите му поръчката не се прекратява и ако с нея се класира кандидат, ще се продължи по старата процедура.

Министърът каза още, че най-важното при ТОЛ системата е, че се въвежда справедлив модел. По думите му ангажиментът е тя да заработи в края на 2018 година. Срокът за внедряването на системата ще е седем месеца след създаването на държавната компания или след сключването на договор по обществената поръчка.

ТОЛ системата няма да бъде за цялата републиканска пътна мрежа, а за не повече от 50-55 процента от нея, съобщи още министърът. Според него, магистралите и първо- и второкласните пътища трябва да бъдат обхванати на 100 процента от тол системата.

Министърът обясни, че при системата със сигурност ще има отделно таксуване за различните видове пътища. Той допълни, че ще се прояви гъвкавост при тол таксите и няма да бъдат налагани забрани за тежкотоварните автомобили да не се движат примерно в пиковите часове. За движение в тези часове таксуването ще е по-скъпо. Той отново уточни, че тол системата се отнася само за тежкотоварните автомобили над 3.5 тона.

Министърът каза още, че удачният вариант при тол системата е смесена система за таксуване. Това означава да се заплаща на база на изминато разстояние и на второ място - ще може да се предплаща маршрут.

Нанков съобщи, че в момента се оценяват с одиторска компания пропуснатите ползи за държавата от забавянето и ще бъде заведено дело срещу една от фирмите, които са обжалвали поръчката, за пропуснати ползи. Той уточни, че отделно от това са сигнализирани прокуратурата и ДАНС за начина, по който е била входирана последната жалба.

Министърът коментира още, че довършването на ремонта на Аспарухов мост във Варна ще струва около 20 милиона лева. По думите му ангажиментът е през 2018 година ремонтът да бъде приключен. През есента ще стартира нов етап от реконструкцията на съоръжението. Министърът каза още, че след приключването на ремонта през 2018 година ще се мисли за още един мост.


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пропаднала държава със скапана столица софиа ...
15
2
 
7
 
! Отговори
Ники преди 1 година
Охооо, нова агенцийка, нови 2000 търтея на топли местенца.
14
2
 
6
 
! Отговори
Кражба за милиони преди 1 година
Честито, ще плащате хлебарки!
13
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Народе, имаш още кожи за дране! Колко ли ще струва въздуха?
12
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До реалист 8
Нарушили са закона на КРАЖБАТА!!
В Бг само Тиквата и Пухчо имат право да крадат.
Държавата е ТЯХНА а вие сте ТЕХНИ роби!!!
11
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
200 млн.?!
Няма проблем.
Бойко ще ги "усвои" = ОТКРАДНЕ.

П.П. Ама като гледам как Цветан Мангнитски(Василев) го е НАТОПОРЧИЛ и го е
опрял отзад на Бойко Пеевски смятам че някой друг ще харчи откраднатото от
Баце Корпулентов.
10
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вожда каза че всеки ден губим по 1, 5 милиона лева, заради Тол системата. Значи за година се събират по над 500 милиона лева
А този твърди, че системата щяла да се изплати след 3-4 години. Което значи, че ще откраднат още някой милиард.
9
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И това ще се превърне в ТРОЛ-система и неизчерпаема фабрика за суджуци - чИститУ! Не, кунграчулйейшънс май беше...
8
1
 
11
 
! Отговори
реалист преди 1 година
Нанков съобщи, че в момента се оценяват с одиторска компания пропуснатите ползи за държавата от забавянето и ще бъде заведено дело срещу една от фирмите, които са обжалвали поръчката, за пропуснати ползи.
------
На тоя кой му е дилъра, че гледам с доста качествена стока го снабдява! Дори и в обонговските републики всеки има право да си търси правата в съда. Кой точно закон са нарушили, че са се възползвали от правото си да обжалват??? М? А?
7
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Разгеле.....не само тая система а повечето обшествени поръчки да са държавни. Стига сме хранили нагли мутри
6
7
 
10
 
! Отговори
Пепо преди 1 година
Естествено ,че ще бъде държавна, иначе как герберите ще крадат от нея? Само за година и системата ще трябва да се изплати-я станало,я НЕ СТАНАЛО. Да мили сънародници терминал 2 ни зове
5
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До байхейс

Хващай за Куба, Венецуела или С Корея. Там все още е рай...
4
10
 
13
 
! Отговори
байхейс преди 1 година
те ви на демокрация сега
винетки тол-ове ...... кефи ли ви "свободата" и западните "ценности"
и гащите ще ви вземат евреите-лихвари !
3
1
 
8
 
! Отговори
Наивен преди 1 година
Изграждането на ТОЛ системата ще струва около 200 мил. лева.
"Надявам се през 2018-2019 година ТОЛ системата вече да акумулира средства, като се очаква приходите да достигат между 800 милиона и 1 милиард лева на годишна база", каза председателят на управителния съвет на агенцията. "(Атанасов, шеф на пътната агенция.)
"Може би и към държавната компания ще поставим същия срок - 3 или 4 години, коментира Нанков, цитиран от БТА."
Този срок е за възстановяване на разходите.
Някой може ли да смята?
2
6
 
17
 
! Отговори
Коце кмета преди 1 година
Някой да каже как точно ще ни дерат герберастите с тая система? Ще ни таксуват за вдишан и издишан въздух ли, или само за вдишан?
1
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Предричам ежедневни скандали, оставки, сезирания на прокуратура и т.н.

Абе емиграция с една дума.