Държавното предприятие за ТОЛ система – на старта!

За година приходите му ще са между 800 млн. и милиард
Обновена: 14 авг 2017 15:08 | 14 авг 2017 15:07, Веселина Йорданова
53
Държавното предприятие за ТОЛ система – на старта!
"Първа копка" на рехабилитацията на участък от пътя Добрич - Кардам. Снимка: БТА

Започва изграждането на държавно предприятие за въвеждането на ТОЛ система, за да може строителството и поддържането на републиканската пътна мрежа да се самофинансира. Това каза шефът на Пътната агенция Дончо Атанасов пред журналисти в Добрич, след като през уикенда премиерът Бойко Борисов анонсира създаването на новата структура.

Още по темата

Борисов пресметна, че на ден държавата губи от липсата на тол система по 1,5 млн. лв.

В отговор на журналистически въпрос за забавеното изпълнение на обществената поръчка за изграждане на ТОЛ системата, Атанасов коментира, че "тази сага" с обструкции и подадени над дванайсет жалби продължава година и половина, предаде БТА.

"Надявам се през 2018-2019 година ТОЛ системата вече да акумулира средства, като се очаква приходите да достигат между 800 милиона и 1 милиард лева на годишна база", каза председателят на управителния съвет на агенцията.

По думите му нетните приходи от винетки към края на тази година се очаква да достигнат около 320 милиона лева - с 20 милиона повече от 2016-а. Няма как с тези постъпления да се правят необходимите ремонти, добави Атанасов, като посочи, че 6000 километра от републиканската пътна мрежа са в много лошо състояние и има пътища, които 40 години не са обновявани поради липса на финансови средства.

По думите на Атанасов на денонощие по пътищата в страната преминават 8000-10 000 тежкотоварни автомобила.

"Ако прибавим и трафика от Близкия изток към Западна Европа, който е огромен, особено през летните месеци - от него също се губят огромни средства. Така че този, който най-много руши републиканската пътна мрежа, трябва да плаща", добави шефът на АПИ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още по темата: тол система
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
0
 
! Отговори
до 45 преди 6 години
Не е вярно в Италия например си плащаш по 1 евро за 7 изминати километра по магистралата с кола, това с тежкотоварните, ще е само в началото, да ни замажат очите. После ще почнат да ни доят и нас на км. и ще си мечтаем за винетките. Сметни ако ни сложат например такса 0.50ст. за 10км. за скапаните ни магистрали за лек автомобил и отделно си трошиш колата заради дупките по пътя, колко пари ще ти излиза, ако пътуваш редовно по така наречените магистрали.
46
1
 
1
 
! Отговори
Ала-Бала преди 6 години
Ще бъде държавна, че когато съответната партия дойде на власт да си назначи нейни, вени хора и да захранват партията с откраднатото. Нищо добро няма да излезе и от тази бойкова работа.
45
0
 
2
 
! Отговори
... преди 6 години
Аз пък четох че в цяла Европа искат да направят това :) А и нали се сещате ,че повече чужди тирове карат минават през БГ ... Нали Тола е само за тежкотоварни ... така че незнам какъв ви е проблема :_
44
0
 
2
 
! Отговори
Северозападнал преди 6 години
2012г. ходих да работя за 2 месеца в Хамбург. Буса, който ни возеше мина през Чехия и шофьора на буса се направи на тарикат и не купи транзитна винетка. Работихме 2 месеца и на връщане, шофьора купи винетка, но го спряха и глобиха 600 евро, че преди 2 месеца е минал без такава. Та идеята е, че ако има постоянен контрол с камери както е на запад, тол системата за нащте 2 магистрали е напълно излишна и само гледат как да откраднат още някой лев, чрез ''наши и ваши'' фирми подизпълнители.
43
1
 
3
 
! Отговори
АМАН от терористи преди 6 години
Teroristi облъчват с пси препрограматори Борисов и други и цакат яко народа оставен бе з пари за оцеляване..Вместо да събират пари от чужденци на границата терористите около БОрисов сакат да похарчат 300 000 000 живи лева ограбени от народа за нагло вредна тежко терористична техника обезпечаваща прецакване на всеки автомобил поименно. Всички пътища са градени с ограбени пари от народа.Сега искат да крадат още по 2 милиона дневно..за гориво плащаме АКЦИЗ<Пътен Дануък,Еко такса други и 20%ДДС
42
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонименimat vinetki
41
2
 
3
 
! Отговори
he,/e, преди 6 години
всички поданици на тиквата вече да знаят, че е голям математик.
40
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо и толкова система и винетка? Вдигате цената на винетка за тежкотоварни автомобили и ти какви толкова системи и пари. В Германия имал толкова система, но няма винетки, ние и двете.
39
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
E shtom e Durjhavno. Shte must butneme milioni. A CHASTNOTO SHTE MU DOIDE REDA , KATO DURJHAVNOTO GO OBEREME.
38
4
 
6
 
! Отговори
ОТ ГЕРБ МНОГО КРАДАТ преди 6 години
ЩЕ СЪДИРАТ ПО ДВЕ КОЖИ ОТ ВСЕКИ НА ПЪТЯ, ЩЕ СЕ ПРАВЯТ, ЧЕ ПОЛЗВАТ ПАРИТЕ ЗА РЕМОНТИ, А ВСЪЩНОСТ И ТЕЗИ ПАРИ ЩЕ БЪДАТ ОТКРАДНАТИ.
37
0
 
14
 
! Отговори
Иван Пешев преди 6 години
Навремето така въведоха винетките ама после излезе че не стигали парите - ала-бала портокала - никой не е виновен парите ги няма, взехме заеми за да правим пътища и после някой бил сложил бесилки на бул. Христо Ботев.Те какво си мислят че сме толкова *** ли ? Че не помним, помним и рано или късно ще им платим както се полага.
36
2
 
7
 
! Отговори
xxx преди 6 години
Добре, че от форумните мишки "разбирачи" нищо не зависи!
35
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
т.е до сега са ни взимали 320 милиона годишно, сега ще ни взимат 800 милиона годишно => не разбрах къде ми е ползата за мен? защото на по-хубав път няма да карам.Единственото което е хубаво на ТОЛ-а е, че който кара повече - плаща повече. Ама това е включено и в акциза на горивото => не ме топли.басям се с който иска, че и ТОЛ да вкарат винетката си остава!
34
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
е суджука е скъп, трябва параа
33
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Горко му на данъкоплатеца, ТОЛ системата ще му излезе по солена и от АЕЦ Белене.
32
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не става само със суджуци, требва и акъл.
31
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бойко трябва да тегли заем от 1 милиард за да тръгне тази тол система.
30
1
 
18
 
! Отговори
БОКО ТИКВАТА преди 6 години
ще се събират повече пари за бюджета, ДЕМЕК ЩЕ ВЗЕМАМ ОТ ВАС за да има ЗА МЕН
29
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само дето не казват, че трябват пари за един Цанков камък за да я стартират!!!
28
1
 
12
 
! Отговори
f преди 6 години
Много ми е интересно защо ББ мълчи за обжалванията в НКЖИ, където обжалват герберски фирми ?А за ТОЛ-а дигна олелия