ОмбудсМая се захвана с измамите със земеделски земи

Предлага законови промени, чака парламентът да ги одобри
17
ОмбудсМая се захвана с измамите със земеделски земи
Снимка: Булфото, архив

Омдусманът Мая Манолова ще внесе законови поправки, за да се прекратят измамите със земеделските земи.

За проблема алармира алармира преди дни агроминистерството. От там обявиха, че тазгодишната регистрация на договорите за земеделски земи, с които по-късно се кандидатства за получаване на европейски субсидии, е преминала и с опити за измами, свързани с т.нар. бели петна - непотърсени с години от собствениците ниви, които се обработват чрез служебно разпределение.

"Готова съм още на 1 септември в първия ден от работата на Народното събрание да внеса предложения и да настоявам за незабавни промени в Закона за арендата и Закона за собствеността и ползването на земеделските земи. Очаквам също така, те да бъдат припознати от депутати от всички парламентарни групи, избрани от Монтана и региона, така че по най-бързия начин парламентът да отмени лобистката поправка, при това със същото завидно единодушие и ентусиазъм, с които е била приета в края на 43-ото НС", заяви Мая Манолова при срещата си с над сто собственици на земи в Монтанско, цитирана от пресцентъра си.

Още по темата

"Измамите и схемите със земеделски земи трябва да бъдат незабавно преустановени, защото това е посегателство върху едно от основните конституционни права – правото на собственост", категорична бе Мая Манолова. 

На срещата във Вълчедръм присъстваха още заместник-министърът на земеделието, храните и горите Вергиния Кръстева и Николай Маринов - директор на ГД "Земеделие и регионална политика", областният управител на Монтана Росен Белчев и кметът на Община Вълчедръм Иван Барзин.

"Проблемът, който ви е събрал по това време, толкова много хора в тази зала, е много сериозен. С моя екип се занимаваме с него от няколко седмици. Мисля, че вече всички са наясно - и граждани, и институции, че става дума за схема, за опит за измама, така че свързани лица, преотдавайки помежду си земеделски земи, на които не са собственици, да ограбят истинските собственици, като възпрепятстват обработването и прибирането на реколтата от една страна, а от друга да получат евросубсидии", подчерта Манолова.

По думите й, измамните схеми са възможни поради няколко причини. Първата е, практиката нотариусите да заверяват само подписи, но не и съдържанието на договорите за наем, което води до безпроблемно сключване на такива договори между две страни, които не са собственици на земята. Процедурата продължава в Агенцията по вписванията, където заради отпадането на изискването за представяне на скица на имота, в която фигурира името на собственика, става възможно вписването на договори от несобственици и без връзка със собственика.  Накрая процедурата, отново чисто административно, минава и през земеделските служби, без да се изследва собствеността.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
5
 
! Отговори
НА ВНИМАНИЕТО НА СЕМ преди 6 години
А ЗАЩО ОТ ДНЕС.БГ ПОСТОЯННО УПОТРЕБЯВАТ СЛОВОСЪЧЕТАНИЕТО ОМБУДСМАЯ?ТОВА НЕ Е ЛИ ПОДИГРАВКА С ДЪРЖАВНА ИНСТИТУЦИЯ?
16
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз съм дал под аренда 80 декара и получавам всяка година натурална рента 5 тона пшеница и 200 л. олио. Доволен съм.
15
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами тя хубаво работи жената, но няма никакви правомощия, за съжаление!
14
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Имам прекрасна земя-трета категория в търновско. Местните арендатори и общината ми разправят че нивите ми били необработваеми, което дълбоко ме съмнява и затова не искат да сключат арендни договори и да ми дават рента. Всичко това ме кара да мисля че ме пързалят по някаква схема и ме мамят. Може ли някой да ми каже има ли опастност в крайна сметка да ми присвоят нивите?
13
4
 
1
 
! Отговори
Девил преди 6 години
Добре де, тя да си ги върши там измамите, ама...що така открито го заявявате?!
12
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Земята трябва да се обработва. Защо да седи, че собствениците не искат да обработват. А и има си граждански съд за тези, които ползват чужда земя.
11
0
 
4
 
! Отговори
ИВАНОВ преди 6 години
До Анонимен: ЗАПОЧВАЙТЕ ДА ПИШЕТЕ МАСОВО ЗА ЗЛОУПОТРЕБИТЕ НА ФИРМИТЕ ДО :-КМЕТ НА ОБЩИНА-ОБЛАСТЕН УПРАВИТЕЛ-ПРОКУРАТУРА-МИНИСТЪР НА ЗЕМЕДЕЛИЕТО-ОМБУНДСМАНА МАЯ МАНОЛОВАНЕ ЗАПЛАШВАЙТЕ СЪС СЪД , НЯМА СМИСЪЛ ДА ВОДИТЕ ПО ДЕСЕТ ГОДИНИ ДЕЛА И НАКРАЯ НИЩО.ПРОСТО ОПИСВАЙТЕ ДАЛАВЕРИТЕ НА СЪВРЕМЕННИТЕ ЧОРБАДЖИИ ДО ГОРНИТЕ ИНСТАНЦИИ И ИМ ГЛЕДАЙТЕ СЕИРА - КАКВИ РЕШЕНИЯ ЩЕ ВЗЕМАТ.ТОВА ПРАВЕТЕ И ПО ОТНОШЕНИЕ ДАЛАВЕРАТА С ТАКСА СМЕТ ЗА ПАРЦЕЛИ В РЕГУЛАЦИЯ БЕЗ ДОСТЪП С ПЪТИЩА.
10
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всеки арендатор, който получава субсидии и не плаща поне по 35 лева на декар рента е мошеник. Не стига, че бавят рентите по 3 и повече месеца и ги въртят за лихви. Хората ги гонят да си получат парите, а те ги разиграват. Да се състави списък с имената на тези мошеници и да се оповести в специален сайт. За нови джипове имат пари - направиха ги милионери. И притискат собствениците да им продават земите си.
9
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като всичко в България и това може да се избегне. Ако собственик на бяло петно си поиска писмено, преди да е изтекал срока рента от ползващия, петте години започват да текат отново. така хората които по някаква причина не могат да си обработват земята ще избегнат заграбването и.
8
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Браво на Мая Манолова!Само тя и Б.Борисов работят в тая държава.Но завършек на това,което възнамерява да направи омбудсмана ще е затвор за виновниците.
7
3
 
11
 
! Отговори
Незнайко преди 6 години
Вече за пореден път се убеждавам, че в ГЕРБ има много по-закоравели комунисти отколкото в БСП. Никога не съм бил фен на БСП и не са ми били симпатични.Обаче Мая Манолова се държи като истински защитник на земевладелците, докато от ГЕРБ правят всичко възможно да направят нова национализация на земята и нови ТКЗС-та. Само че частни. ТКЗС-арите началници и собственици ще са от мафията подкрепяна от ГЕРБ. Чорбаджиите от турско време са били по-човечни от днешните чорбаджии!!!
6
0
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
не пипайте земите ни който иска субсидии да обработва на дедо си нивите на никогоне съм давала разрешение да ползва земята ми в угърчин в троянско във врачанскопоземлените комисии за изнесена информация да се разтурват лапат държ заплатаи ще ми говорят за бели петна не пипайте земята ни не ви интересуват собственицитекогато реша ще ги ползвам както искам
5
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Една жена извади по-големи кълба от МуТрАтА.
4
1
 
9
 
! Отговори
турчин преди 6 години
Това е поредния кьорфишек. Какво правно основание и защо трябва да се регистрира в поземлената комисия, откъдето информацията се дава на субекти с престъпни намерения. Собствеността е лична друга институция няма право да изисква кой как се разполага с нея. Отговорноста е на този който неправомерно се разпорежда с чужда собственост. Има съдебна система.
3
2
 
9
 
! Отговори
Бобо преди 6 години
Мая президент!!!
2
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бяло петно е земя която 5 години собственика не е потърсил, не е обработвал и не е искал рента. Ако някой е обработвал тази земя и има свидетели, става нейн собственик след този период от 5 години. Такъв закон само хора с мошеническо мислене могат да сътворят! А кооперациите са на бившите функционери.
1
0
 
17
 
! Отговори
хоп троп преди 6 години
Когато законите се пишат от крадци,така става!