Турция готова за енергийно сътрудничество с България

Турският енергиен министър се срещна с премиера Борисов
Обновена: 6 сеп 2017 21:09 | 6 сеп 2017 21:05,
155
Турция готова за енергийно сътрудничество с България
Снимка: МС

"Република Турция е готова на всякакво енергийно сътрудничество с Република България, което ще доведе до сигурност на енергийните доставки". Това каза турският министър на енергетиката и природните ресурси Берат Албайрак, който се срещна с министър-председателя Бойко Борисов и с министъра на енергетиката Теменужка Петкова в рамките на еднодневното си посещение в страната. Това съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет.

Министър Албайрак е поздравил домакините си по случай днешния празник - Съединението на България.

Обсъдено е било задълбочаване на двустранното енергийно сътрудничество както в областта на природния газ, така и на електроенергетиката. Двете страни са се договорили за реализацията на съвместни проекти, които ще доведат до сигурност и диверсификация на доставките на природен газ, както и постигане на конкурентни цени за индустрията и бита.

"България и Турция са стратегически партньори - през двете страни преминават естествените потоци на природния газ", е отбелязал премиерът Бойко Борисов.

Българската страна е запознала турската с реализацията на концепцията за изграждане на европейски газоразпределителен център "Балкан", който трябва да бъде осъществен при условията на европейското законодателство.
В рамките на предпроектното проучване ще бъдат разгледани всички входно-изходни точки за доставки на природен газ, включително и входна точка Турция, е било посочено по време на срещата.

Министър Теменужка Петкова е припомнила, че продължава модернизацията и разширението на българската газопреносна мрежа. Това ще позволи увеличаване на капацитета за транзит от България за Турция, ще има възможност и за реверсивни доставки към страната ни. Отбелязано е било и стратегическото значение на междусистемата газова връзка Турция-България, по която двете страни ще продължат да работят.

От турска страна е бил проявен интерес и за проучване на възможностите за изграждане на допълнителни електропреносни линии, които да осигурят увеличаване на капацитета на износ на електроенергия от България към Турция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


155
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
10
 
6
 
! Отговори
Су 34 преди 6 години
До ОсманВие никога нищо не сте владяли, цял живот сте били слуги на Запада - едно време на Венеция и Папата, по-ксдно на Англия и Франция, а сега на САЩ и Израел.Докато България винаги е била независима държава!
38
3
 
5
 
! Отговори
KING OF KINGS преди 6 години
Баш на съединението ли ве предателю заби нож в гърба на България?......
37
7
 
4
 
! Отговори
Су 34 преди 6 години
Кво стана с "Великият" Туран ?Току що Сирийската Арабска Армия освободи Дейр-Ез-Зор от турска окупация и погреба надеждите на Анкара за подялба на Сирия?!Отново сте за смях на целият свят!
36
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Министър Албайрак е поздравил домакините си по случай днешния празник - Съединението на България....,а руското посолство !!?
35
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен"На много места има ветрове и поставени ветрогенератори в Турция."Това не означава, че те правят пари а че са инсталирани от подобни на Сименс ;-). Което е плюс, ама за Сименс.покажи ми "ветровата" карта по сезони и т.н. на Турция. Май си пропагандичстче на заплата, а ;-)?
34
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ОсманДе бре, я намери кой е втория президент на Турция, той и премиер министър на Турция по времето на Ататюрк и прочети какво казва той за турския език в едно самопризнание. Другите мюсюлмани не гледат на вас с добро око. Сирийците на техните карти, водят района около Искендерун сирийски и т.н. Кюрдите в Сирия и северен Ирак ако се обединят, какво ще правите с Анадола :-)? Киркук има нефт, при това много и евтин.Кой завладава Ерусалим за Исляма - кюрд. Паметника му е в Дамаск.
33
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Освен турски ток и руска газ от Турция .Велико постижение на ЧервеноГербера . Остава и турските самолети да ни охраняват . Нали вече ги покани преди 3 години на съвместните заседания на правителствата .
32
2
 
9
 
! Отговори
Мнение преди 6 години
Ясно, договорили са внос на руски газ през Турция. Какви репресивни доставки? От къде ще вземаме газ от Турция? След Турски поток ще секне досегашния транзит за Турция. Само ни баламосват, а всъщност се договаря руският газ след Турция да минава през България за Европа, а не през Гърция. Но сметките ще излязат криви, гърците ще ни извъртят номер, а и се ползват с по-голямо доверие от руснаците. Въобще смях, ама голям! Всъщност е тъжно.
31
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен Сиреч , България ще купува ток от Турция .
30
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименБъркаш, изобщо не съм на европейския континент. Нещо повече там където една частна фирма е инвестирала подобни и по-големи турбини правят пари. За справка това е в океана :-). Та къде е това толкова ветровито място в Турция, където Сименс ще прави паркове :-)))???
29
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Осман Егати гордостта - презрян човек ,омерзен ,гадняр,синоним от векове . Затова всеки ,,прававерен ,,се е хващал за ножа ,ако някой го нарече ,турчин . По обидна дума за тях не е имало . Османлии ,виж това е било друго . И затова Мустафа Кемал избива няколко стотин хиляди ,въстанали заради презряното ,турчин .По добре мълчи .
28
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Момчета не пишете глупости с енергията от вятърни паркове. Вятъра е ресурс на който Европа и в частен случай България не са особено "богати" :-(. Великобритания е друг случай. За Сименс това е сделка - ДА ПРОДАДЕ, не да купи. Вие трудно делите на две магарета сеното дори ;-). Тук при мен има един подобен ветрогенератор, купен от правителството с парите на данъкоплатеца и служи за туристическа атракция, основно :-), :-(.
27
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Руската енергийна зависимост в нищо не се превръща.Просто се появява алтернативен вариант.
26
0
 
5
 
! Отговори
Хм преди 6 години
Руската енергийна зависимост се превръща в турска....Ха кажете това добро ли е или лошо,ха-ха!Набуко,ТАНАП-всичко отиде по дяволите!
25
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 11Турция може да иска всичко, включително и цяла България...****************И какво да ви прави Турция, тя си има достатъчно предатели.
24
4
 
7
 
! Отговори
СатаНАТО™ преди 6 години
*** нищо не може да спре, *** вече лази и агонизира.
23
7
 
6
 
! Отговори
СатаНАТО™ преди 6 години
До АнонименТурция ще прави това, което Путин и каже, защото турците са патриоти...-------------Логиката на русофиля, мала лей!Ти изтрепа сичката риба!
22
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Турция е енергийно джудже но с 80млн. население. Т.е. ако в България спирането на енергията, предимно нефт и газ от Русия би предизвикало социална "атомна" бомба то в Турция бомбата ще е термоядрена. Което пак не е от полза за България.Естествено и в двата случая главите и на Ердоган и на Борисов ще "хвръкнат". Така, че :-)?
21
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ФренсисЗащо да протестират ако токът идва на добра цена?
20
3
 
8
 
! Отговори
Френсис преди 6 години
Като затворим ТЕЦ-овете и дигнем цената на тока, защото ще го купуваме от Турция.Дали хората ще скочат и ще протестират пред парламента ?Или ще чакат, докато не започнат да се строят джамии .