Пряко или косвено: Русия не е заплаха за България!

Журналисти: Догадките са били извадени от контекста
14 сеп 2017 12:45, Петя Славова
114
Пряко или косвено: Русия не е заплаха за България!
Снимка: Reuters

Русия не представлява заплаха за националната сигурност на България. Около това заключение се обединиха журналистите Георги Коритаров и Валерия Велева, които коментираха в "България сутрин" дискутирания в пленарната зала доклад за състоянието на националната сигурност за 2016 година.

И двамата подчертаха, че правителството е органът, който може категорично да се произнесе дали Русия е заплаха за страната ни или не, но в доклада никъде дори не се споменавало - пряко или косвено - че България е конкретен държавен субект, чиято сигурност е застрашена от Русия.

Още по темата

"Абзацът започва с изречението, че действията на Русия са заплаха за една основна идея - за мирна и стабилна Европа. Едно е да си заплаха за основна идея, друго е да си основна заплаха. При това това разсъждение е направено в контекста на доклади и оценки, давани от ЕС като организация", посочи Коритаров.

Велева подкрепи казаното като добави, че дори и някои от депутатите, коментирали доклада в парламента, не са го чели, а това, по думите ѝ, било недопустимо:

"Както е недопустимо колегите журналисти, които вадят откази от доклада и манипулативно ги интерпретират и вадят в заглавия. Вчера министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, няма никаква конкретна заплаха за националната сигурност на България. Единствената заплаха за нас и Европа е радикалният ислям.

Аз бях заедно с министър-председателя в Кавала по време на подписването на меморандума с гръцкия премиер Ципрас. И двамата премиери казаха, че България и Гърция могат да бъдат мост между Русия и Европа. Е как тогава, ако Русия е заплаха за националната ни сигурност, ние ще я ползваме, ще бъдем мост към нея?", запита Велева.

По думите ѝ определени абзаци в доклада са копирани от изказвания на западни лидери, измежду които Джордж Сорос и Доналд Туск, които в свои изказвания поставят руския президент Владимир Путин до ИДИЛ в контекста на застрашаващите Европа фактори.

"Текстове, които изразяват буквално и само позиции на ЕС представят България като активен, дисциплиниран, послушен, разбира се без собствено въображение и принос, но послушен член на Европейския съюз. А това е и една от основните цели на България - да стане член на Шенген. Представете си, ако имаше някакъв разрез с европейските оценки и политики", посочи от своя страна Коритаров пред Bulgaria ON AIR.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


114
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
11
 
19
 
! Отговори
Джо преди 6 години
Най-голямата заплаха, разбира се е Турция. Ако Русия не беше подпомогнала Асад, сирия щеше да е бетер Либия, което е целта на израел и америка. Някои умници искат Бя да се напълни с араби. А отстрани, на никой не му пука за Бя, нито на руснаците, още по малко на западните ни съюзници
51
18
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
двама журналисти бивши ДС агенти ни успокоиха че *** не била агресор ... дооообре! :) ... повервах ви!
50
2
 
3
 
! Отговори
Белене преди 6 години
При ограбването се ползват нови мощни психотропно психотронни оръжия през телевизии.Плащат се милиарди за ненужни непроектирани реактори..Всеки инвеститор знае че докато няма одобрен проекти и финансиране не може да заяви и едно копче з а бъдещ обект.Борисов ,МАнчев и Тиминужка Петковна не чули не видели..
49
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Внимателно с МоскваР.Овч. категорично отрече това пред вицето Йотова
48
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 37Не знам каква е тази мания за величие у българите...питай pycнацитe каква е тяхната мания за величие, че комай им идва в повече. живял съм там доста време, познавам ги добре - национализма им идва в повечко, както се казва - "переборщили" ...
47
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До До Фактханъмите, изоставени по шатрите от ислямистите се оказаха масово шаранки от Турция и Руската федерация, сега социалните се свързват с родителите им искат ли да си ги приберат с внучетата, ако не да ги пращат гастърбайтери при Меркел
46
4
 
5
 
! Отговори
Внимателно с Москва преди 6 години
Има доклад до МИнистерски съвет във връзка с нагло ограбващи народа спец разработки на англииско говорящи терористи.обсебени чрез наркотици. Доклада подава че Белене,Южнио Поток и БУргас Александрополис се ползват за ограбване на България с цел насаждане на трайна омраза към Москва.Заради този доклад Путин получи куче каракачанка.Край Белене са потънали над 5 000 000 000 $ ограбени от народа.
45
15
 
12
 
! Отговори
Оптимист преди 6 години
Русия е дългосрочната стратегически най-голяма заплаха за България. Това е очевидно.Точно в момента обаче, ние сме в НАТО и в ЕС, укрепени сме добре, предателите са натикани по форумите и нямат шанс да спечелят избори например, икономическото влияние на Русия върху България беше ограничено успешно, след като ги пернахме по ръчичките за разни потоци и аец-и. Самата Русия също е отслабена от санкциите и поевтиняването на петрола.Така че не виждам причина за паника или дори за някакъв песимизъм
44
2
 
4
 
! Отговори
до 37 преди 6 години
Явно историята не ти е силната страна!
43
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 33:"Държавата която воюва с терористите в Сирия и де факто спасява пак Европа не може да ни е враг......Може, може, е...и то как ? Питай Украйна,.... !
42
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Другарите ченгета се обединиха около тезата, че господарите им са добри хора!
41
2
 
5
 
! Отговори
АНТИ преди 6 години
до 37Нужни са им на големите играчи предателите тук.А предатели - с лопата да ги ринеш !Интересна им е земята ни златна.Скоро ще разберете новите ни владетели.
40
15
 
12
 
! Отговори
До Факт преди 6 години
Товарищ, фактите говорят друго, засега джихадистите се задържаха само в районите контролирани от Асад и путин, навсякъде другаде ги разчистиха, твоите "братушки" май отидоха там, не за да ни избавят от ИД, а за да се присъединят към своите братя по оръжие ... !!!
39
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
РУСИЯ НИКОГА НЕ Е БИЛА И НЯМА ДА Е ЗАПЛАХА.ЗАПЛАХАТА Е ТУРЦИЯ ЧУЖДА РЕЛИГИЯ ЧУЖДИ НРАВИ...
38
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русия не е заплаха само за "русофилите" защото те не са българи.
37
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не знам каква е тази мания за величие у българите. Евреи,масони,рептили. Руснаци и американци. Шорош,Путин,Обама.Всички те не могат да спят и само си мислят как да ни навредят.Проумейте истината : Ние сме безинтересни за Великите сили и за големите играчи.Оставили са ни да се оправяме както можем.
36
7
 
5
 
! Отговори
То6 преди 6 години
Русия никога няма да разреши някой друг да се разпорежда на Балканите. И няма да позволи някои да посегне на България, още повече турция. Добре ли е това или не, е друга тема. Засега, това е добре. А дали ни харесва или не .......
35
5
 
5
 
! Отговори
Сорос умре преди 6 години
Амин !
34
6
 
16
 
! Отговори
така е преди 6 години
Русия е заплаха само за извратените и за безмозъчните г.лупаци.
33
7
 
11
 
! Отговори
факт преди 6 години
Държавата която воюва с терористите в Сирия и де факто спасява пак Европа не може да ни е враг ,всички знаем кое врага на човечеството и кой води постоянни войни и лее невинна кръв....