Споделени чиновнически услуги: Икономии на кадри, пари, нерви...

Напълно очаквано е много хора от администрациите да се окажат излишни
25 сеп 2017 14:30, Златко Желев
13
Споделени чиновнически услуги: Икономии на кадри, пари, нерви...
Снимка: БНР

Вицепремиерът Томислав Дончев и постоянният представител на Световната банка за България Тони Томпсън представиха проекта "Въвеждане на принципа на споделените услуги в организацията и работата на централната администрация".

Сега моделът предполага всяка администрация да има организационно звено. Добрите практики обаче показва, че еднотипните дейности на администрациите могат да бъдат предоставени от центове, различни от тях. Тези дейности обикновено са управление на финансите и на човешките ресурси, информационното обслужване и правене на обществени поръчки, посочи Томислав Дончев.

По думите му ползите ще са най-малко от икономии от мащаба и въвеждането на единни стандарти.

Напълно очаквано е много хора в общите администрации да се окажат излишни, но практиката в други държави е те да бъдат преквалифицирани и пратени на друга работа. 100% е сигурно, че разходите за издръжка на администрациите трябва да намалеят, каза Дончев.

Остава и въпросът за стопанисването и поддръжката на почивните бази на различните администрации.

Ползването им от самите служители не е толкова ефективно и те обикновено трупат загуби. Над 100 са почивните бази ползвани от ведомствата и те се управляват по много различен начин. Често мениджмънтът им е на много далечно ниво от това на българския туристически бранш, поясни Дончев.

Световната банка ще окаже пълно съдействие на правителството за тази важна реформа, посочи на свой ред Тони Томпсън.

България е една от малкото държави в ЕС, която не прилага модела за споделените услуги. Същевременно няма единен модел за тях, всяка държава има свой опит и начин за тяхното въвеждане, каза Красимир Божанов - директор на дирекция "Модернизация на администрацията" на Министерския съвет.

Проектът предвижда да бъдат избрани две пилотни администрации, където да бъдат въведени споделени услуги.

Изборът им ще бъде политическо решение, което ще бъде обсъдено на Съвета за административна реформа, уточни Божанов. Очакваме да постигнем интеграция на базите данни на ведомствата, намаляване на общите разходи и на тези за персонал, допълни той.

Финансирането на проекта е с пет милиона лева. Около половината ще отидат за работата на експертите на Световната банка, а другата част е за администрациите, които искат да се включат в тази реформа.

Експертите на СБ ще направят два доклада - с оценка на дейностите, на счетоводство и на човешките ресурси , както и оценка на собствеността, с която работят администрациите, съобщиха участниците в проекта.

Две пилотни звена за споделени услуги в областта на управлението на човешките ресурси и финансово-счетоводните дейности ще заработят до края на 2018 г. в централната администрация, а до 2020 г. стратегията за модернизация на администрацията предвижда тези звена да бъдат 10.

Експертите на СБ посочиха, че споделените услуги ще позволят гражданите да могат винаги да имат достъп до администрациите, без опашки и излишно чакане.


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То хубаво, но така ще намалят чиновниците т.е. избирателите на партията-слънце. Като добавим и родата на същите ....
12
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Saminavsite na van ima rabota pari 4isti hrani ch brd kanada norvegia dubai dobar pat 4ujbina vi 4aka umni balgari
11
0
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
АМИ ВЕЧЕ ИМА КОМПЮТРИ КОМУ СА НУЖНИ ТОЛКОВА ЧИНОВНИЦИ. А И ВЕЧЕ ТОЛКОВА ЕЛЕКТРОННИ УСЛУГИ ИМАТ ТА ВСЕКИ МОЖЕ САМ С ПИН-КОД ДА СИ ИЗВЛЕЧЕ НЕОБХОДИМАТА ИНФОРМАЦИЯ. АМИ ГОРКИТЕ КАКВО ЩЕ ГИ ПРАВЯТ. КАК ЩЕ ГИ ПРЕКВАЛИФИЦИРАТ. НА МЕСТНИТЕ ФЕОДАЛИ НЕ ИМ ТРЯБВАТ ЧИНОВНИЦИ А БАЧКАТОРИ. ТРУДНА ЗАДАЧА.
10
1
 
8
 
! Отговори
риторично преди 1 година
50% от администрацията е напълно излишна и отдавна трябваше да бъде съкратена. Бг е чиновническа страна.
9
2
 
5
 
! Отговори
От 5 до 8 преди 1 година
За съжаление дългият опит не е гаранция за добре свършена работа. Има хора, които мислят, че като седнат зад бюрото веднъж, може цял живот да не отворят нещо да прочетат, защото вече знаят много.
8
1
 
6
 
! Отговори
До 5 преди 1 година
За съжаление често ми се налага да се сблъсквам с подобни специалисти по всичко, каквито сега ще наложат като съкратят персонала. Тези "всичкоможещи" обикновено доста оплескват всичко, до което се докопат. То на пръв поглед нещата изглеждат прости, но реалността е друга - без опитът, който имат хората работили дълго време дадена работа на конкретно място, нещата винаги се оплескват.
7
2
 
4
 
! Отговори
Добрите практики преди 1 година
Като чуя "добрите практики" и ми настръхва косата. Досега това винаги са били едни от най-лошите практики, които съм срещал, наложени като "добрите практики", по непонятен за мен начин.
6
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
сутринта касиерката изчезнала в метрото и надпис на гишето: "купете си билет от автомата", та си зададох въпроса, колко ли касиери може да сменим с автомати ? И още много други услуги вероятно, все пак не трябва само труд, а и прозиводителност.
5
1
 
5
 
! Отговори
До № 2 преди 1 година
Да беше прочел, вместо веднага да плюеш. Човекът ти казва, че няма вече във всяка Областна агенция по безопасност на храните, Регионална здравна инспекция, Областна дирекция "Земеделие" и т.н., да не ги изреждам всичките, да има счетоводители, експерти "Човешки ресурси" и IT специалисти. Ще ги съкратят и тази работа ще се върши от съответното звено в съответното министерство.
4
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ТЕ И СЕГА ПОЛОВИНАТА ЧИНОВНИЦИ СА ИЗЛИШНИ.

НАПРИМЕР В МИНИСТЕРСТВОТО НА ОКОЛНАТА СРЕДА И ВОДИТЕ, КОЕТО Е ДАДЕНО НА ТАЙНИЯ КОАЛИЦИОНЕН ПАРТНЬОР НА ГЕРБ - ДСБ, НЕНО ДИМОВ НАЗНАЧИ 32 "ЕКСПЕРТИ" ОТ ФАЛИРАЛАТА ДСБ за изхранване на държавна ясла.
3
1
 
5
 
! Отговори
ОТ МИЛИОН НАГОРЕ преди 1 година
КАКВИ ТОЧНО СА ХОНОРАРИТЕ НА ТЕЗИ, КОИТО ЩЕ ПРАВЯТ ДОКЛАДИТЕ
2
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Статия от типа загубен смисъл.Какви точно услуги ще се извършват така и не става ясно.
1
2
 
15
 
! Отговори
божеее преди 1 година
аман от герберски калинки и недоразумения, боже!