Акциите - само поименни, за да се спре прането на пари

Правосъдното министерство готово със законовите промени
11
Акциите - само поименни, за да се спре прането на пари
Снимка: Булфото, архив

Акциите на приносител да бъдат премахнати и постепенно да бъдат заменени с поименни акции. Това е един от приоритетите, залегнали в проекта на Закон за изменение на Търговския закон, който Министерство на правосъдието публикува за обществено обсъждане.

Детайлно разписаните изменения са обусловени от множество фактори, сред които е фактът, че акциите на приносител са забранени или в процес на забрана и съответно на замяна в редица развити и развиващи се държави по света. Това е така, защото се счита, че те могат да подпомагат дейности като пране на пари, финансиране на тероризма и избягване на данъчно облагане, уточняват от пресцентъра на МП.

Необходимостта от въвеждане на предложените с проекта изменения  произтича и от съществуващия риск по отношение на прозрачността на информацията за лицата, притежаващи акции на приносител. Особеното при акциите на приносител е, че лицето, което упражнява фактическата власт върху акциите на приносител, е титуляр на правата по тях. Това прави смяната на собственика много лесна, като за това е необходимо единствено физическото предаване на акциите.

Също така към настоящия момент в България няма законово задължение да се оповестява информация за притежателите на акциите на приносител.

Като цяло промените имат за цел въвеждане в българското законодателство на висок стандарт за прозрачност и обмен на информация за данъчни цели по отношение на търговските дружества, издали акции на приносител.

По този начин ще се гарантира спазване на правилата от страна на всички участници в търговския оборот, което ще бъде от полза за българския бизнес като цяло, защото от репутацията на България като прозрачна данъчна юрисдикция зависи инвестиционният климат в страната.

Ще бъдат облагодетелствани и всички български граждани, доколкото от инвестиционния климат и състоянието на икономиката зависи благосъстоянието на всеки един от тях.
 


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
11
 
! Отговори
Цирк преди 1 година
Сети ха се след 28 год.на пране на пари ограбени от народа.
7
1
 
0
 
! Отговори
,.,.,. преди 1 година
До юрист 4 znaia , 4e vlastta krade , no 6tom otvoria usta na miga ostavam bez rabota , daje i vuv firmenite dokumenti moje i da niama napisano 4e rabotia , ve4e mi se e slu4valo
6
2
 
10
 
! Отговори
Андрешко преди 1 година
Герберските водачи казват:Вече си изпрахме достатъчно пари и суджуци и сега акциите можем да ги направим поименно. А защо въобще са били разрешени акции по преностел,като се е знаело,че с тези акции е можело да се перат пари???
5
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Суджука няма спирка. Гладен гламав пожарникар.
4
1
 
10
 
! Отговори
юрист преди 1 година
така след 1891 г. били откраднати акциите на Капитан Петко войвода, които били акции
на приносител.Кражбата става след неговото арестуване в гр. Варна.Откраднати са били
акции на стойности 40 хиляди златни лева и 16 хиляди златни лева, които Капитан Петко войвода е имал от продаденото имение в Украйна, дарено му от руският император.И
войводата станал кръгъл бедняк и умрял на 56 години.Крадец е била властта.
3
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе де отиде хумористичната вечер на дългия тая седмица отпуска
2
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ДАНО НАЙ-ПОСЛЕ СЕ РАЗБЕРЕ НА КОГО БОКО ДАДЕ БУ'ЛГАР-ТАБАК

ГОВОРИ СЕ ЗА ДОГАН
1
0
 
6
 
! Отговори
Ми преди 1 година
кел - българска мярка за файда